Sjöar, vattendrag och kust
I Täby finns många sjöar i olika storlekar. Vi har även kust mot havet och Stora Värtan som är en del av Östersjön. Här kan du läsa mer om vattnets kvalitet och vad vi i kommunen gör för att förbättra kvaliteten på våra vatten.
Sjöarna
I Täby finns flera sjöar och vattnets kvalitet varierar idag från sjö till sjö. Detta beror bland annat på hur stora mängder föroreningar som finns i sjön och som leds till sjön. Kvaliteten beror även på sjöarnas storlek och det som kallas omsättningstid. Det tar lång tid för sjön att bryta ned föroreningar. Sjöarna i kommunen är generellt näringsrika. Det innebär att de innehåller en hög halt av näringsämnen, ofta har dessa sjöar också en hög växtlighet.
För att fiska i Täby kommun krävs ett speciellt fiskekort i de flesta sjöarna. Läs mer om fiske i Täby kommun.
Gullsjön
Gullsjön är en näringsrik och grund liten skogssjö med stor vattenvegetation där näckrosor dominerar vattenspegeln. Sjön hyser goda förutsättningar för grod- och kräldjur.
Natur-, frilufts- och kulturhistoriska värden
Norr om Gullsjön ligger naturbetesmarkerna Täby Prästgård och Skogsberga.
Det finns flera kulturhistoriskt värdefulla miljöer i området stensträngsystem, husgrundsterrasser, fossila åkrar och gravar från bronsåldern eller äldre järnåldern.
Roslagsleden passerar söder om sjön med en rastplats och möjlighet till bad. Gullsjön ligger inom ett område som utgör värdekärna i Rösjökilen.
Fiske
Gullsjön ingår i Täby Fiskevårdsområde och sjön är utarrenderad till Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt. Sportfiskarna står för fiskevården. Fisket är begränsat på grund av sjöns storlek och rikliga vegetation. Sportfiskekortet gäller vid fiske.
Läs mer om fiske i Täby kommun.
Käringsjön
Käringsjön är en naturligt näringsfattig skogssjö. Käringsjön ingår tillsammans med Mörtsjön i ett Natura 2000- område. Våtmarkerna vid området Mörtsjön – Käringsjön är en av Täbys mest värdefulla livsmiljöer för både växter och djur
Sjöns näringsfattiga karaktär ger ett litet siktdjup och dåligt ljusgenomsläpp och på grund av detta begränsas vattenvegetationen till att finnas endast vid strandzonen.
Vallentunasjön
Vallentunasjön är en relativt stor men grund sjö. Sjön är kraftigt övergödd med höga halter av näringsämnena fosfor och kväve.
Vallentunasjön är en grund slättsjö med en rik fauna omgiven av ett kulturminnesrikt skogs- och jordbrukslandskap.
Sjön är kraftigt övergödd med höga halter av näringsämnen som ger ett dåligt siktdjup sommartid. Sjön används till bad och har rikligt med gös. Vallentunasjön räknas som en av Stockholmsområdets förnämsta fågelsjöar. Rekreationsvärdet är högt.
Information om fiskeregler läser du på www.vfof.org
Restaurering av Vallentunasjön
Vallentunasjön har dålig vattenkvalitet. Sjön är kraftigt övergödd. Det dåliga siktdjupet i sjön gör att den inte är särskilt tilltalande för bad och båtliv. Täby och Vallentuna kommun arbetar tillsammans för att förbättra vattenkvaliteten.
Syftet med restaureringen av Vallentunasjön är att öka rekreationsvärdena, uppnå högre biologisk mångfald samt att uppnå uppsatta miljökvalitetsnormer.
Genomförda åtgärder
Kommunerna har tillsammans genomfört följande åtgärder:
Reduktionsfiske
Reduktionsfiske innebär att vitfisk, till exempel Mört och Braxen, fiskats ur sjön för att öka mängden djurplankton i sjön. Reduktionsfiske är en metod för att restaurera övergöda sjöar. All vitfisk som tas upp ur sjön blir till biogas. Hittills har det tagits upp cirka 170 ton vitfisk. Mer detaljer går att läsa i bifogade dokument nedan.
Mindre pumpförsök
Projektet har i samarbete med Vallentunasjöns fiskevårdsförening genomfört tester kring hur man kan hantera det näringsrika sediment som finns i botten på sjön.
Muddrings- och fällningsförsök i inneslutningar
Under två år genomfördes tester i inneslutningar i sjön. Inneslutningarna kan förstås som provrör i sjön. I dessa inneslutningar testades muddring, fällning och annat.
Växtkarteringar
Regelbundet undersöks vattenväxterna i sjön. Då undersöks vilka arter som finns, utbredningen av dem och om de har nått nya platser i sjön. Vattenväxter är ett viktigt mått för att utvärdera hur en sjö mår.
Etablerats en mindre musselodling
Musselodling är en metod för att rena sjöar. Det finns en liten musselodling i sjön. Syftet är främst att testa om musslor överlever i sjön och om det är möjligt att ha en större musselodling i framtiden.
Djupkarta
Det finns en djupkarta över sjön. Den visar olika djup i sjön, grynnor med mera.
Näringsbudget
En näringsbudget syftar till att skapa en helhetsbild av ett sjösystems näringstransporter. Budgeten syftar till att visa hur mycket näring som rinner till och från sjön samt hur mycket näring som lagras i botten.
Mörtsjön
Mörtsjön är en liten, grund och näringsrik sjö som bidrar till ett värdefullt naturområde.
Natur-, frilufts- och kulturhistoriska värden
Mörtsjön utgör tillsammans med Käringsjön ett område med brunvattensjöar, kärr, mossar och lövsumpskog. Regeringen har därför beslutat att området ska ingå i Natura 2000, EU:s nätverk av värdefulla naturområden. Den sällsynta och rödlistade blomman sumpviolen växer i sankmarkerna runt sjön.
Den omgivande skogen är ett populärt strövområde som binder ihop fyra kommuner Täby, Sollentuna, Upplands-Väsby och Danderyd. Runt sjön finns ett elljusspår och en mindre strand är belägen i sjöns sydöstra del. Sjön ingår i Rösjökilens värdekärna.
Fiske
Mörtsjön ingår i Täby Fiskevårdsområde och sjön är utarrenderad till Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt, som står för fiskevården. Fiske är tillåtet med Sportfiskekortet.
Läs mer om fiske i Täby kommun.
Fjäturen
Fjäturen ingår i flera kommuner Täby, Sollentuna och Upplands Väsby.
Natur-, frilufts- och kulturhistoriska värden
Sjön har en variationsrik strandzon och är en häckplats för ett antal fåglarter. Den sydöstra stranden gränsar till ett vackert kulturlandskap som genomkorsas av den vikingatida Skålhamravägen. Även i väster och norr omges sjön av ett öppet kulturlandskap där de öppna stränderna betas av kor. Badkvaliteten är god och det finns två klippstrandbad, ett längs den nordvästra stranden och ett i Södersättraområdet. Roslagsleden passerar förbi sjön i söder. Fjäturen ligger inom ett område som utgör värdekärna i Rösjökilen.
Rönningesjön
Rönningesjön är en relativt grund och avlång sjö som är mycket näringsrik.
Genom en rad åtgärder har Rönningesjöns fosforbelastning minskat. Rönningesjön är övergödd men genomförda åtgärder innebär att den är på väg att återhämta sig till ett mer naturligt tillstånd. Det finns två badplatser, en vid Skavlötens motionsgård och en vid Ängsholmen i Gribbylund.
Fiske
För fiske gäller Sportfiskekortet.
Läs mer om fiske i Täby kommun.
Ullnasjön
Ullnasjön är en naturligt näringsrik lerslättssjö. Sjön är belägen till ungefär häften i Täby och andra hälften i Österåker och en liten del av sjön är belägen i Vallentuna. Området runt sjön består av olika skogsmiljöer som sumpskog och ädellövskog, vilka utgör värdefulla naturmiljöer. Sjön och dess vassar skapar ett rikt fågelliv och sjön har många fiskarter.
Vattendragen
I både Ullnaån och Rönningebäcken har havsöringen sina lekplatser. Området runt Hagbyån med Hagbytippen och den återskapade Kvarnsjön är kända platser för häckande fågelarter varav flera är rödlistade. För att inte rödlistade fåglar, djur eller växter ska dö ut är det viktigt att möjliggöra för arternas fortlevnad.
Karbyån
Karbyån är ett vattendrag som förbinder Gullsjön och Vallentunasjön. Vattendraget passerar Prästgårdsmarkerna (den före detta Prästsjön), Karby och Broby innan den slutligen rinner ut i Vallentunasjön strax öster om Såstaholm.
Hagbyån
Hagbyån är en å i fågelrika åker- och betesmarker mellan Vallentunasjön och Norrviken.
Området runt ån med Hagbytippen och Kvarnsjön är kända fågellokaler. Där vistas ett 70-tal rastande och häckande arter, några av fågelarterna är rödlistade. Miljöer för rödlistade fåglar är därför viktiga för att möjliggöra arternas fortlevnad. De betade ängarna har en rik blomflora med flera typiska hagmarks- och strandängsarter. Omgivande landskap med gårdar, odlingsmarker och skogsklädda åkerholmar har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär och är kulturhistoriskt värdefulla. Området är av riksintresse för kulturmiljö och utgör en värdekärna i Rösjökilen.
Rönningebäcken
Rönningebäcken också kallad Hägernäsån förbinder Rönningesjön med Hägernäsviken i Stora Värtan.
Rönningebäcken startar i Rönningesjöns södra ände. I början liknar den en uträtad kanal, som sedan övergår till en bäck eller dike. Rönningebäcken passerar Hägernäs station och Gröna Hägerns koloniområde innan bäcken passerar under E18. Därefter rör sig bäcken ner mot sitt utlopp vilket är strax öster om Täbyanstalten.
Stora Värtan
Stora Värtan går in som en havsvik från Östersjön längs Täbys östra kust. De två välbesökta strandbaden Näsaängsbadet och Hägernäsbadet finns längs Värtan. Stränderna har ett mycket rikt fisk- och fågelliv och är en viktig plats för flera fisk- och fågelarter.
God vattenkvalitet genom EU:s vattendirektiv
Medlemsländerna i EU (Europeiska unionen) har enats om ett ramdirektiv för vatten. Ramdirektivet är riktlinjer för hur Europas sjöar, vattendrag, kust- och grundvatten ska bevaras och förbättras. Målet är att bibehålla god vattenstatus i alla vatten. De vatten som omfattas av ramdirektivet i Täby är Vallentunasjön, Hagbyån, Ullnasjön, Ullnaån, Rönningesjön och Stora Värtan.