En undersökning av byggnadens skick genomfördes hösten 2017. Den visade att det fanns stora brister, bland annat omfattande fuktskador och mögel. Det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart att renovera byggnaden.

I mars 2018 sade Täby kommun upp hyreskontraktet. Hyresgästen kunde därför inte fortsätta att bedriva sin verksamhet i lokalerna. Senast 31 december 2018 behövde hyresgästen ha flyttat ut ur lokalen. Täby kommun gav tre månaders uppskov med avflyttning så att verksamheten i byggnaden kunde avvecklas under ordnade former. Täby kommun och hyresgästen kom överens om att flytt skulle ske senast 31 mars 2019. 

Hyresgästen har efter det drivit juridiska processer mot kommunen. Tingsrätten beslutade i juni 2022 att hyresgästen skulle flytta och även är skyldig att ersätta kommunens rättegångskostnader. Beslutet har överklagats i flera instanser.

Högsta domstolen beslutade 3 april 2023 att inte meddela prövningstillstånd vilket innebär att tingsrättens dom ska verkställas. Hyresgästen är skyldig att flytta.

Frågor och svar

Hur länge har byggnaden varit uthyrd till hyresgästen?

Hyresgästen har hyrt Jaktvillan sedan november 2014 och hade kontrakt till 2017-12-31. Det avtal som undertecknades gällde endast verksamhet och inte bostad. Kontraktet förlängdes därefter med 1 år men sades upp i mars 2018 för upphörande 2018-12-31.

Kommunen medgav uppskov med avflyttning i tre månader, det vill säga till 2019-03-31 för att avvecklingen skulle ske under ordnade former.

Samtidigt med hyresavtalet undertecknades ett avstående från besittningsskydd. I denna del står också att lokalen är belägen på parkmark och att lokalen kan komma att rivas, vilket alltså var känt för hyresgästen då hyreskontraktet tecknades.

Varför kan inte hyresgästen fortsätta att bedriva verksamhet i byggnaden?

Kommunen gjorde i slutet av 2017 en undersökning av byggnaden som visade att den har stora brister, bland annat fuktskador och mögel. Skadorna är så omfattande att en renovering inte är ekonomisk försvarbar.

När måste hyresgästen vara utflyttad?

Enligt överenskommelse skulle hyresgästen ha flyttat ut senast 2019-03-31. Efter det drev hyresgästen domstolsprocesser som slutade med att Högsta domstolen inte beviljade prövningstillstånd. Detta innebär att tingsrättens dom från juni 2022 står fast. Det vill säga att hyresgästen ska flytta omgående.

Varför har det tagit så lång tid?

Det har varit en lång domstolsprocess med överklaganden till både tingsrätten och hovrätten innan domslut.

Högsta domstolen fattade slutgiltigt beslut 3 april 2023.

Vad händer om hyresgästen inte vill flytta?

Kommunen har, med stöd av domen, meddelat hyresgästen att de måste flytta snarast.

Vem har utfört undersökningen av byggnaden?

Undersökningen av byggnaden har genomförts av externa leverantörer till kommunen.

Vad kommer kommunen göra med byggnaden?

Kommunen har ansökt om rivningslov för byggnaden eftersom skadorna är omfattande. Rivningslovet beviljades i januari 2022 och åtgärderna måste påbörjas inom två år.

Vilka planer finns det för marken där byggnaden står?

I kommunens översiktsplan anges att området på lång sikt ska användas för stadsbebyggelse, blandad karaktär. För närvarande pågår arbete med en strukturplan för Arninge som ska ge en mer detaljerad inriktning för området. Detaljplaneläggning av kvarteren kring Jaktvillan är tänkt att påbörjas under nästa år.

Har kommunen lovat hyresgästen ett nytt hyreskontrakt?

Kommunen har inte lovat hyresgästen något nytt hyreskontrakt. Kommunen har informerat om förutsättningarna för hur marken på lång sikt ska användas. Det framgår också av det avstående från besittningsskydd som hyresgästen undertecknat i samband med att hyreskontraktet tecknades.

När beräknas byggnaden att rivas?

Byggnaden var planerad att rivas under 2019. Kommunen har ansökt om rivningslov och fått det godkänt. Det tidigare rivningslovet har gått ut. Nytt rivningslov har erhållits och avsikten är att genomföra rivningen under 2023.

Varför gjorde kommunen en mindre renovering av byggnaden om den ska rivas?

En mindre renovering av byggnaden genomfördes under 2017 för att undvika att den fick ytterligare skador under den tid som hyreskontraktet gällde.

Vad krävs det för att anlägga en parkering?

Det åligger hyresgästen att ansöka om nödvändiga tillstånd för att anlägga till exempel en parkering. Inget skriftligt medgivande finns i detta fall från kommunen.

På den aktuella platsen finns dessutom fornlämningar vilket kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

Har kommunen haft kännedom om att hyresgästen även bor i byggnaden?

Kommunen fick kännedom om det vid ett besök i byggnaden och informerade då hyresgästen både muntligt och skriftligt att byggnaden endast får användas för verksamhet.

Har kommunen förlängt kontraktet?

Nej. Kommunen förlängde inte kontraktet utan gav hyresgästen uppskov med tidigare beslutad avflyttning till 31 mars 2019. Det för att ge hyresgästen rimlig tid att avveckla sin verksamhet i byggnaden. 

Att hyresgästen därefter inte flyttat trots överenskommelsen har nu prövats i domstol där det konstaterats att hyresgästen ska flytta.