Täby kommun vill ha en levande restaurangnäring och var därför positiv när Lilla Stenungsbageriet ansökte om polistillstånd för att bedriva en enklare uteservering på kommunens mark under sommaren.
Under perioden byggdes dock, i strid mot såväl polistillstånd som strandskydd, ett fast förankrat trädäck på platsen. Eftersom tillstånd till detta saknas har polisen bett Lilla Stenugnsbageriet ta bort trädäcket.
Täby kommun ser att det finns möjlighet att följa både det detaljplanen anger om utveckling av den allmänna platsen samtidigt som ett trädäck kan anordnas av kaféverksamheten inom egen fastighet. Dialog kring detta pågår mellan Lilla Stenugnsbageriet och kommunen.
Nedan hittar du frågor och svar om ärendet.
Täby kommun är positiv till restaurangnäring. I detta fall handlar det om att ett givet tillstånd inte har följts. Kommunen hoppas på en fortsatt dialog med Näsby slott för att hitta en annan, långsiktig, lösning.
En uteservering går att bygga inom trädgårdsmästarbostadens privata mark. Det finns dessutom en byggrätt för trädgårdskafé i Äppelträdgården. Inom dessa platser går det att bygga en permanent uteservering som inte bryter mot regelverk eller markägande.
På platsen där trädäcket är uppfört har kommunen planerat för en lekplats ända sedan arbetet med den nya detaljplanen för Näsby slottsområde (som vann laga kraft 2018) påbörjades. Lekplatsen är efterfrågad av många boende i området. I den nu påbörjade parkentreprenaden, som kommunen upphandlat, för att färdigställa den allmänna platsen inom området, med bland annat strandpromenad, planteringar, brygga och gång- och cykelbanor, ingår anläggande av den utlovade lekplatsen.
Den nya detaljplanen för Näsby slottsområde vann laga kraft 2018. Detaljplanen är offentlig information och har kommunicerats bland annat på taby.se. Lekplatsen redovisas och beskrivs tydligt i detaljplanen.
Tillståndet för en enklare uteservering gällde bara fram till den 1 oktober 2024 och omfattade inte ett trädäck.
Täby kommun värnar företagsamhet, men den här frågan handlar om att givna tillstånd inte har följts och att kommunen redan planerat annan byggnation på marken. Kommunen har i dialog med Lilla Stenugnsbageriet föreslagit lösningar där ett likadant trädäck uppförs på privatägd mark.
Kommunen har haft dialog med Lilla Stenugnsbageriet under sommaren och hösten och har även tagit fram skisser på hur de kan anlägga en stor altan/trädäck på privatägd mark, istället för den som nu olovligen är anlagd på kommunens mark. Det är med andra ord möjligt att både genomföra det detaljplanen anger om utvecklingen av den allmänna platsen inom området och för Lilla Stenugnsbageriet att anordna en stor altan på privatägd mark.
Inför planeringen av området fanns det starka önskemål om att skapa en lekplats. I arbetet med ny detaljplan fanns många hänsyn att ta i området. Stora delar är byggnadsminnesförklarade, vilket betyder att vi måste vara extra försiktiga med vad som får byggas var. Strandskydd och biotopskydd gäller också på många platser.
På grund av de regelverk som gäller för området och för att inte lägga lekplatsen för nära planerade bostäder, samt idén att förlägga rekreationsmöjligheter för olika åldrar i närheten av varandra placerades lekplatsen invid trädgårdsmästarbostaden (som idag är ett bageri). En uteservering går att bygga inom trädgårdsmästarbostadens privata mark.
Placeringen har stöd i den demokratiska planprocessen - under de välbesökta samrådsmötena 2017 kom inga invändningar mot placeringen.
Det behöver inte vara riskfyllt att placera en lekplats nära vatten. I kommunen finns det flera uppskattade lekplatser i vattennära lägen, som Näsaängsleken, Lorenzviksleken, Sjöflygleken, Virauddsleken och vid Ängsholmsbadet.
Det är dessutom en plats där många människor rör sig längs strandpromenaden, vilket bidrar till en naturlig övervakning och ökad trygghet. Under planprocessen och de välbesökta möten som hölls 2017 med allmänheten inkom inga synpunkter på lekplatsens nuvarande placering.