Möt Katarina och Erik
Täby kommun är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet – vi är bland annat en av Sveriges bästa skolkommuner – attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Vi har invånare och företagare i fokus och du som medarbetare är viktig i vårt fortsatta arbete att vara en kommun i framkant.
I den här filmen får du möta Katarina Kämpe, Täbys kommundirektör och Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Det här kännetecknar Täby kommun
- Stabil ekonomi och effektivitet i kärnverksamheterna
- Stor del privata aktörer inom vård, omsorg och skola
- Valfrihet för Täbyborna
- Låg skatt
- Starkt näringsliv och många egenföretagare
- Stabilitet i den politiska ledningen. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Täby idag. Partierna har tillsammans en majoritet på 73 %.
Kort om Täbyborna
- 76 651invånare (år 2021)
- Medelåldern är 41 år
- Medelinkomsten 2021 var 544 200 kr/år
- 48 % har eftergymnasial utbildning
- Täby ligger i topp SCB:s medarbetareundersökning 2023
Lär känna kommunen
På Täbykartan kan du bland annat se Täbys historiska platser, naturområden, platser för kultur- och fritidsaktivitet, förskolor och skolor, detaljplaner och mycket mer.
Mer om
Praktisk information
Lön
Lönen betalas i regel ut den 27:e varje månad eller närmast föregående vardag om den 27:e infaller på en helg.
Få lönen utbetald till rätt konto – anmäl bankkonto
För att få din löneutbetalning till önskat bankkonto behöver du anmäla kontot till Nordea. Detta gör du via https://salaryservice.nordea.se/kvw/static/welcome.
Du måste vara innehavare eller medkontohavare på det anmälda kontot för att utbetalning till kontot ska kunna ske.
Arbetsgivarens namn: Täby kommun
Arbetsgivarnummer: 010160
Skatt och skattsedel
Som nyanställd behöver du inte lämna in skattsedel, löneenheten hämtar den informationen från Skatteverket.
Om du får beslut om jämkning av skatt under året, eller om du vill ha extra preliminärskatt dragen på din lön, meddela det till löneenheten innan första löneutbetalningen.
Semester
Som medarbetare i Täby kommun har du rätt till betald semester under ditt första år som anställd. Hur många dagars betald semester du får beror på din ålder och hur stor del av året du varit anställd.
- Du som är 39 år eller under – 25 semesterdagar
- Du som är 40 år eller över – 31 semesterdagar
- Du som är 50 år eller över – 32 semesterdagar
Halvdag före röd dag och klämdagar
Som medarbetare kan din anställning omfattas av förmånen att arbeta halvdag före röd dag och klämdagar om arbetet tillåter. Är du osäker på vad som gäller just din anställning, prata med din närmsta chef.
Friskvårdstimme och friskvårdsbidrag
Fysisk aktivitet är bra för att vi ska må bra, vara effektiva och kunna prestera på jobbet. Därför har du som anställd hos oss både friskvårdstimme och friskvårdsbidrag. Friskvårdstimmen innebär att du kan, om och när arbetet tillåter, använda en timme till fysiskt aktivitet på betald arbetstid. Friskvårdsbidraget är för en tillsvidareanställd person som arbetar heltid 2 000 kr/år.
Olika typer av anställningar
I Täby kommun finns det olika typer av anställningar som reglerar hur din lön och semester fördelas under året. Om du är osäker på vad som gäller just din anställning kan du fråga din närmsta chef.
Att arbeta i en politiskt styrd organisation
Täbyborna är grunden i den kommunala verksamheten, eftersom det är invånarna som väljer de politiker som styr arbetet i kommunen.
Vår största inkomstkälla kommer från skatteintäkter, vilket gör att vi måste kunna redovisa hur pengarna har använts och vilket resultat det gett för Täby. Det betyder att Täbyborna ges stora möjligheter att påverka och kontrollera hur vi utför vårt uppdrag.
Det här gör oss till en offentlig verksamhet och ställer krav på oss i vårt arbete. Hur det påverkar just dig i din roll kommer du att få veta mer om när du är på plats. Det som kan vara bra att känna till redan nu är att:
- Du förväntas behandla alla människor lika och med respekt
- Det är viktigt att känna till vilka lagar och regler som styr kommunens arbete
- Du förväntas kunna agera sakligt och opartiskt
- Yttrandefrihet, meddelarfrihet och offentlighet gäller
- Effektivitet är förenat med service och tillgänglighet
Vad ansvarar en kommun för?
Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, grund- och gymnasieskola, socialtjänst och äldreomsorg, vägar, vatten- och avlopp. Kommunerna beslutar också om olika typer av tillstånd, till exempel bygglov och serveringstillstånd.
Hur finansieras kommunen?
Kommunen finansieras av kommunalskatt, avgifter och statsbidrag. Här kan du se hur skattepengarna fördelas i Täby kommun.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Här beslutas om till exempel budget, skatt, taxor och avgifter. Frågor som har stor betydelse för Täbyborna, till exempel när bostadsområden ska byggas avgörs också i kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige utser vilka som ska ingå i kommunstyrelsen.
Mandatfördelningen i Täby och fullmäktiges sammanträden hittar du här.
Vem som helst kan delta som åhörare på fullmäktiges sammanträden, antingen direkt på plats i kommunhuset (dock inte under coronapandemin) eller via webbsändning.
Kommunstyrelsen
Varje kommun måste ha en kommunstyrelse. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att kommunfullmäktiges beslut genomförs, följs upp och utvärderas. De har också ett uppsikts- och uppföljningsansvar för nämndernas ekonomi. Kommunstyrelsens ordförande i Täby är Erik Andersson (M).
Nämnder
En nämnd ansvarar för ett visst område, exempelvis samhällsbyggnad eller utbildning. Här kan du se alla nämnder som finns i Täby kommun och vilket område de ansvarar för.
Verksamhetsområden
Täby kommun har sex stycken så kallade verksamhetsområden; utbildning, kultur och fritid, social omsorg, samhällsutvecklingskontoret, Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor samt överförmyndarkansliet.
Tjänstemännen i kommunen genomför det som politikerna har beslutat om. För varje nämnd finns det en eller flera tjänstemannaorganisationer, i Täby kallas dessa för verksamhetsområden. I många andra kommuner heter det förvaltning.
Specialistkompetensen finns inom respektive verksamhetsområde, medan de administrativa resurserna (ekonomi, controller, HR, kommunikation etc.) används från kommunledningskontoret.
Kommunledningskontoret ansvarar också för uppföljning och tillsyn av kommunala och fristående alternativ.
Lagar som styr kommunen
Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad kommuner ska göra. Kommunallagen styr kommunernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som till exempel förvaltningslagen, socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen.
Kommuner har rätt att fatta självständiga beslut och ta ut skatt av invånarna för att kunna sköta sina uppgifter. Den rätten kallas kommunalt självstyre och är inskriven i en av Sveriges grundlagar.
Offentlighetsprincipen innebär att myndigheter ska vara så öppna som möjligt och att invånare har rätt att ta del av allmänna handlingar. Den ger möjlighet att granska myndigheterna och skyddar mot maktmissbruk.
Styrande dokument i Täby kommun
Kommunfullmäktige i Täby beslutar om de styrande dokument som gäller för alla kommunens verksamheter.
Vill du lära dig mer?
På Sveriges kommuner och regioners (SKR) webbplats kan du läsa mer om hur Sverige styrs.
Lär känna din arbetsgivare
Vi vill vara en arbetsgivare som kännetecknas av att:
Vi är effektiva och innovativa
Medarbetare och chefer är lyhörda för invånares och företagares uppfattning om verksamheterna och ständigt strävar efter att göra en bättre insats i morgon än igår.
Vi värdesätter kompetensutveckling
För att möjliggöra ett ständigt utvecklingsarbete och en framgångsrik verksamhet är medarbetare och deras kompetens avgörande. För oss är det därför viktigt att vara generös med kompetensutveckling genom att ge möjlighet att utvecklas i sitt arbete, prova nya arbetsuppgifter och lära av kollegor. Alla ska ha samma möjligheter att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.
Vi har en god och stimulerande arbetsmiljö
Täby kommun vill vara en arbetsplats som kännetecknas av arbetsglädje, samarbete, delaktighet, dialog och respektfullt bemötande. För att uppnå det arbetar vi för att alla verksamheter ska ha tydliga mål och uppdrag så att medarbetarna vet vad som förväntas. Alla ska känna sig trygga på sin arbetsplats och kränkande beteenden eller bemötande accepteras inte.
Vi har ett gott ledarskap och medarbetarskap
Medarbetarskap och ledarskap utövas bäst i samspel och med ömsesidig respekt. Ett framgångsrikt ledarskap är viktigt för att Täby kommun ska kunna fullgöra sitt uppdrag och skapa nytta för kommuninvånarna. I Täby kommun förväntas chefer och ledare vara visionära och agera som förebilder som utmanar och ifrågasätter, frigör handlingskraft hos sina medarbetare och uppmuntrar och synliggör framgångar.
Medarbetarskapet omfattar specifika förhållningssätt och beteenden som genomsyrar hur arbetsuppgifterna utförs och som präglar samarbetet med arbetskamrater samt återspeglas i representationen av Täby kommun som arbetsgivare. Medarbetare i Täby kommun förväntas leva upp till eller överträffa förväntningar, kunna anpassa sig vid förändrade omständigheter samt ta initiativ till och åstadkomma förändring.
Vi ger god service och gott bemötande
God service och gott bemötande är avgörande för relationen till dem vi är till för, invånare och företagare i Täby. Det är även viktigt mellan oss som medarbetare. Det handlar bland annat om att vi är empatiska, respektfulla och närvarande i mötet med invånare, företagare och varandra.
På taby.se kan du läsa mer om oss som arbetsgivare och vilka förmåner vi erbjuder våra medarbetare.