Visselblåsarfunktion
Använd visselblåsarkanalen vid misstänkta missförhållanden i Täby kommun.
Vem kan lämna in en visselblåsarrapport?
Du som har någon typ av arbetsrelation till Täby kommun kan enligt lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, visselblåsarlagen, lämna en anonym s.k. visselblåsarrapport.
Det gäller dig som tillhör någon av följande kategorier:
- anställd/arbetssökande
- praktikant/sökt praktikplats
- volontär/sökt volontärarbete
- egenföretagare som söker eller utför uppdrag
- person som annars står till förfogande för att utföra eller utför arbete under kommunens kontroll och ledning, till exempel anställd hos leverantör
- person som står till förfogande för att ingå eller ingår i ett kommunalt företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan aktieägare som står till förfogande för att vara eller som är verksamma i ett kommunalt aktiebolag
Du som tidigare har tillhört någon av personkategorierna kan också lämna in en visselblåsarrapport, förutsatt att informationen om missförhållandet inhämtats under tiden i verksamheten.
Denna kanal är inte till för övriga personkategorier, till exempel invånare, anhöriga, brukare, vårdnadshavare och förtroendevalda. Om du har synpunkter eller klagomål på kommunens verksamheter kan du använda följande formulär: Berätta vad du tycker
Vilken typ av missförhållanden kan anmälas?
Visselblåsarkanalen är endast till för rapportering av missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram. För att det ska finnas ett allmänintresse krävs att missförhållandena angår en krets av personer som kan betecknas som allmänheten. Som huvudregel omfattas alltså inte missförhållanden som enbart angår den rapporterande personens egna arbets- eller anställningsförhållanden. Missförhållanden kan röra händelser som är olagliga, oetiska eller olämpliga. Exempel på missförhållanden:
- Ekonomisk brottslighet såsom givande och tagande av muta, bedrägeri, stöld eller bokföringsbrott.
- Åsidosättanden av lagen om offentlig upphandling, miljölagstiftning, arbetsmiljölagen.
- Ageranden som inte är i linje med kommunens styrdokument.
När ska visselblåsarkanalen inte användas?
Visselblåsarkanalen ska inte användas av dig som vill
- rapportera enskilda konflikter, t.ex. avseende lönesättning/chefskap
- framföra synpunkter
- framföra klagomål
Vid enskilda konflikter kan du till exempel vända dig till din närmaste chef, chefens chef, skyddsombud eller facklig organisation.
Hur hanterar Täby kommun din rapport?
Vår visselblåsarfunktion tar emot och utreder din rapport. Funktionen består av kommunens dataskyddsombud, HR-chef samt chefsjurist som ansvarar för att bedöma och besluta hur ditt ärende ska hanteras vidare. Vid behov ersätts eller kompletteras dessa roller.
- Du får en bekräftelse inom sju dagar på att din rapport har inkommit.
- Inkommen rapport bedöms.
Om rapporten inte bedöms omfattas av visselblåsarlagen lämnas den över till berörd verksamhet för kännedom och ställningstagande om eventuella åtgärder. För de rapporter som omfattas av lagen och behöver utredas vidare tar visselblåsarfunktionen ställning till hur detta kan ske på bästa sätt. Utredning kan ske såväl av kommunen själv som av extern part, beroende på angivna omständigheter i rapporten. - Du får återkoppling i ärendet inom tre månader.
Vilket skydd har du som rapporterar?
Du som lämnar in en visselblåsarrapport får inte göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt, under förutsättning att du hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja missförhållandet i fråga.
Det finns dock undantag från detta – ansvarsfrihet gäller inte vid uppsåtligt åsidosättande av så kallad kvalificerad tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen, OSL. Detta kan till exempel avse uppgifter om rikets säkerhet eller enskilds hälsa. Du får inte heller lämna ut handlingar som innehåller sekretessbelagda uppgifter.
Du är även skyddad mot repressalier och så kallade hindrande åtgärder från kommunen. Detsamma gäller även andra personer hos kommunen som bistår dig i rapporteringen. Du omfattas dock inte av skyddet om du avsiktligt och medvetet rapporterar felaktig eller vilseledande information eller om du kommit över uppgifterna genom att göra dig skyldig till brott, till exempel dataintrång.
Din identitet är skyddad av sekretess enligt OSL när du rapporterar ett missförhållande.
Frågor?
Har du frågor om visselblåsarfunktionen, hur rapporterna hanteras och lagras eller andra funderingar? Vänligen kontakta kommunens dataskyddsombud via Kontaktcenter Kontakta oss