Tjänstgöra som röstmottagare
Under val till Europaparlamentet tjänstgör många röstmottagare som ser till att väljarna kan rösta på ett säkert och enkelt sätt. Du som är röstmottagare kan logga in på Min sida i e-tjänsten för att få den information som du behöver.
Europaparlamentetsvalet 2024
Kort om valet i Täby
Täby kommuns valnämnd ansvarar för att planera och genomföra Europaparlament valet i Täby. I det uppdraget ingår att se till att vallokaler och lokaler för förtidsröstning är tillräckligt bemannade för att kunna ta emot röster från väljarna.
Vid de allmänna valen 2022 hade Täby kommun 41 stycken valdistrikt. Till nästa val som är Europaparlamentsvalet 2024 har valnämnden föreslagit att öka kommunens valdistrikt till 45 stycken. I varje valdistrikt kommer det finnas en vallokal. Röstberättigade kommer även att kunna rösta i förtid i våra förtidsröstningslokaler i kommunen från och med den 22 maj 2024
Som röstmottagare tar du emot röster i någon av dessa olika vallokaler på valdagen eller i en eller flera lokaler under förtidsröstningen.
Vad innebär det att vara röstmottagare?
På valdagen har varje valdistrikt ett arbetslag med röstmottagare som arbetar i vallokalerna.
Ett arbetslag består av en ordförande, vice ordförande och minst sex ytterligare röstmottagare. Röstmottagarna ansvarar för att se till att det är god ordning i och intill vallokalen.
Från och med den 22 maj 2024 kan väljare förtidsrösta i någon av Täby kommuns förtidslokaler. I varje lokal för förtidsröstning arbetar minst tre röstmottagare.
Som röstmottagare behöver du ha ett strukturerat, hjälpsamt och vänligt arbetssätt. Du behöver även vara noggrann, serviceinriktad och ha tålamod.
Bland de främsta arbetsuppgifterna ingår exempelvis att:
- ta emot röster och lägga dem i valurnan
- se till att det är god ordning i lokalen och i valsedelstället
- vara tillhands för väljare som vill ha hjälp
- svara på frågor om valsystemet
- granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.
En röstmottagare har en mycket viktig roll i samhället för att valet ska genomföras på ett tryggt och rättssäkert sätt. Det ökar förtroendet för valets genomförande och resultatet hos medborgarna.
Vem kan bli röstmottagare?
För att kunna tjänstgöra som röstmottagare i Täby kommun krävs att du:
- har fyllt 18 år vid tjänstgöringens början
- behärskar det svenska språket väl i tal och skrift
- genomgår kommunens obligatoriska utbildning (anordnas februari/mars 2024 och gäller även tidigare röstmottagare)
- vara nåbar på en aktuell e-postadress och via mobiltelefon.
Vidare ser vi gärna att du:
- tidigare har tjänstgjort i allmänna val, val till Europaparlamentet eller i kyrkoval
- kan tala på andra språk utöver svenska och engelska.
Du kan inte tjänstgöra som röstmottagare om du själv kandiderar i val till Europaparlamentet. Personer med nära släktskap får inte tjänstgöra som röstmottagare i samma valdistrikt eller i samma röstningslokal. Det är dock möjligt för personer med nära släktskap att tjänstgöra som röstmottagare i olika valdistrikt i samma byggnad. Med nära släktskap avses make/maka/sambo, barn, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar och barnbarn.
Ersättning
Alla som tjänstgör som röstmottagare för Täby kommun får ett skattepliktigt arvode.