Trygghet och brottsförebyggande arbete
Så arbetar vi för ett tryggt och säkert Täby.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Täby är en trygg och säker kommun, och det ska även fortsättningsvis ges goda förutsättningar för att bevara Täby tryggt och säkert. Täby kommuns trygghetsarbete ska bidra till att människor är trygga i sin vardag och känner tillit till att samhället förmår förebygga och hantera frågor som rör brott och otrygghet. Samverkan, engagemang och delaktighet i trygghetsarbetet bidrar till en hållbar samhällsutveckling i Täby kommun.
Täby kommun arbetar därför aktivt med att skapa förutsättningar för dialog, samverkan och gemensamma arbetsplattformar mellan olika aktörer och invånare i kommunen.
Kommunstyrelsen har beslutat om inriktningen för kommunens brottsförebyggande arbete. Det innebär fyra fokusområden med tillhörande åtgärder:
- Trygghet i offentlig miljö – verka för att bibehålla en positiv trend
- Bedrägerier och välfärdsbrott – verka för att vända en negativ trend
- Gängkriminalitet och unga i riskzon - verka för att förebygga en potentiell negativ utveckling
- Stärkt samverkan – verka för att stärka och utveckla samverkansstrukturer
Kontakt med kommunvakterna
Inom ramen för kommunens trygghetsarbete finns kommunvakter. Kommunvakterna samverkar tätt med polis, bevakningsföretag, näringslivet och en rad olika verksamheter inom kommunen.
Kommunvakterna arbetar med synlighet i kommunens offentliga miljöer och centrummiljöer, skapar relationer med ungdomar, verksamheter och övriga invånare i kommunen samt rapporterar kontinuerligt avvikelser som kan påverka tryggheten och säkerheten i kommunen.
Du kan ringa dygnet runt och lämna tips om platser eller situationer som upplevs som otrygga. Vid de tider kommunvakterna inte är i tjänst kopplas telefonnumret till CSG (Commuter Security Group). Vid brott och ordningsstörningar ska du alltid kontakta polisen.
Telefon till kommunvakterna: 08-555 590 10
Du kan följa kommunvakterna på
Instagram: instagram.com/tryggitaby
Facebook: facebook.com/tryggitaby
Samverkan
Kommunens brottsförebyggande arbete bygger på samverkan med flera olika lokala aktörer. Några av dessa viktiga samarbeten beskrivs nedan.
Gemensam lokal lägesbild
Varje vecka tar kommunen i samverkan med bland annat polis och räddningstjänst fram en lokal lägesbild. Lägesbilden bygger på en kartläggning av var och när brott och andra otrygghetsskapande händelser sker. Utifrån lägesbilden vidtar vi åtgärder, tillsammans eller var och en för sig.
Polismyndigheten
Samverkansöverenskommelse med polisen
Täby kommun och polisen har undertecknat en samverkansöverenskommelse för att effektivt kunna förebygga brott och bevara tryggheten i Täby. Under perioden 2023-2026 är det beslutat att Täby kommun och lokalpolisområde Täby ska fokusera på nedanstående fokusområden för samverkan:
- Brott och ordningsstörningar i offentlig miljö
- Ungdomar och brott
- Organiserad brottslighet
De olika områdena överlappar varandra då brottsligheten samvarierar mellan flera olika kategorier. Samverkansöverenskommelsen ska bidra till trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder som bevarar och stärker tryggheten och säkerheten i Täby.
Medborgarlöften med polisen
Medborgarlöften är en del av polisens och kommunens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Medborgarlöfte är ett polisiärt och kommunalt åtagande. Med utgångspunkten att öka tryggheten där människor bor och verkar ska polisen tillsammans med Täby kommun arbeta händelseinriktat med insatser som syftar till att motverka uppkomsten av brott, ordningsstörningar och otrygghet i kommunens offentliga miljöer.
Detta innebär:
Polisen i lokalpolisområde Södra Roslagen ska kontinuerligt genomföra trygghetspatrulleringar på strategiskt utvalda platser, samt öka synligheten på brottsintensiva platser i kommunen under brottsfrekvent tid.
Täby kommun ska kontinuerligt arbeta uppsökande och förebyggande genom de funktioner kommunen har till sitt förfogande, däribland fältgruppen, kommunvakter, väktarbevakning och nattvandring. Detta ska ske vid de platser och områden som av olika orsaker upplevs otrygga, samt vid de platser där ungdomar vistas.
Grannsamverkan
Grannsamverkan är en förebyggande metod mot brott i bostadsområden som bygger på ett samarbete mellan boende och polisen. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden. Det handlar främst om att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder.
Inbrott, stölder och skadegörelse sker ofta i skydd av anonymitet. Genom ökad kunskap och engagemang kan grannar tillsammans minska anonymiteten och tillsammans motverka mycket av den brottslighet som sker i bostadsområden. Genom nätverket kan de boende hjälpas åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet.
Samverkan mot brott – Grannsamverkan (Polisen, BRÅ, Brottsofferjouren med flera)
Grannsamverkansbilen i Täby kommun
Grannsamverkansbilen syftar till att öka tryggheten i boendemiljö. Verksamheten består av frivilliga personer som kör en bil runt i kommunen, främst i de områden som ingår i polisens Grannsamverkan. De rapporterar exempelvis övergivna bilar, trasig belysning och trasiga fönster. De informerar även boende om brottsförebyggande metoder till exempel hur man ska förebygga bedrägeribrott.
Det är ett samarbete mellan utvecklingsgruppen för Grannsamverkan i Täby, polisen och Täby kommun. Denna typ av verksamhet finns i många av länets kommuner.
Är du intresserad av att bli förare av Grannsamverkansbilen i Täby? Läs mer och anmäl dig:
Om Grannsamverkansbilar i Stockholms län (Länsstyrelsen Stockholm)
Kvälls- och nattvandring
Nattvandringar genomförs kvällstid under en stor del av året i Täby kommun. Syftet är att öka närvaron av vuxna, finnas tillhands, lyssna och hjälpa till att larma om det skulle behövas.
En omhändertagen offentlig miljö
En viktig del i det brottsförebyggande arbetet är det som görs för att kommunens offentliga miljöer ska vara väl omhändertagna. Att parker, badplatser, idrottsplatser och andra offentliga områden är fria från exempelvis klotter, nedskräpning och skadegörelse.
Du kan bidra i detta arbete genom att meddela oss vad som behöver åtgärdas via webben eller kommunens app för Felanmälan.
Brottsutsatt
Om du eller någon du känner har utsatts för brott finns det hjälp att få. Nedan finns information om några verksamheter som stöttar brottsutsatta.
Stödcentrum för unga brottsutsatta för dig mellan 10 och 20 år
Bedrägerier
Bedrägerier utgör ett allvarligt hot mot tryggheten och välbefinnandet för Täbyborna. Särskilt utsatta är äldre invånare. Om du drabbats av eller misstänker bedrägerier, polisanmäl alltid och kontakta din bank. Om du behöver stöd prata med personer i din närhet eller kontakta Brottsofferjouren, se ovan, som erbjuder stöd och vägledning till brottsutsatta.
Mer information om hur du kan skydda dig mot bedrägerier och exempel på hur bedragarna går tillväga finns på polisens webbplats. Där finns även information om hur du polisanmäler bedrägeribrott.
Brott mot äldre och funktionsnedsatta | Polismyndigheten (polisen.se)
Prata med nära och kära om bedrägerier | Polismyndigheten (polisen.se)