
Under äldre järnåldern blev människor i Täby alltmer bofasta och livnärde sig på en blandning av boskapsskötsel och enklare jordbruk. Från denna tid finns spår av hägnadssystem i form av stensträngar, som skulle hålla boskapen borta från åkrarna.
Namnet Täby har sitt ursprung i det fornnordiska ordet the, eller thä, som betyder fägata. Den norra delen av Täby kommun är ett kärnområde för den äldre järnålderns stensträngsbygd i länet.
Även fornborgar anses härstamma från den äldre järnåldern. Fornborgarna byggdes på lättförsvarade höjder i anslutning till viktiga vattenleder och har troligtvis fungerat som försvarsanläggningar och tillfälliga tillflyktsorter.
I Täby finns spår av två fornborgar, en belägen på höjden vid Rönningesjöns östra strand och en på en höjd i nordvästra delen av Ella gård, i anslutning till den forntida strandlinjen.

Karta Täby för 2 500 år sedan.

Täby prästgårdsmark, på flera ställen finns rester av den äldre järnålders jordbrukssystem; stensträngar. Det är hägnader byggda av sten som har hållit boskapen utanför den odlade marken.
Fortsätt läs om yngre järnåldern.