Genomförandet av storskiftet under 1700-talet var det första steget mot att utforma mer rationella ägor. Reformerna fortsatte under 1800-talet med laga skiftet, som blev en än mer genomgripande omvandling av det svenska jordbruket och grunden för den nutida fastighetsindelningen.
När produktiviteten inom jordbruket ökade, kunde livsmedel och arbetskraft lösgöras för andra sektorer i samhället. Strukturomvandlingen ledde också till att de socioekonomiska skillnaderna i samhället ökade. Följden blev ett ökat antal torp och backstugor på byarnas utmarker. Många lämnade också landsbygden för att söka jobb i huvudstadens växande industri.
I Täby har närheten till huvudstaden haft starkt inflytande på det historiska markägandet och egendomsstrukturen. Den agrara bebyggelsen dominerades under 1800-talet av arrendegårdar och storjordbruk ägda av Stockholms framväxande näringslivselit. Efter andra världskriget tog mekaniseringen av det svenska jordbruket fart. Hästen som dragdjur ersattes av traktorn. Olika typer av verkstäder och smedjor växte fram. I västra Roslags-Näsby fanns en ångkvarn och ångsåg som också genererade el till Näsby slott och villor i närområdet. I Viggbyholm startades en ångsåg år 1903 och var ett tag Täbys största industri.

Snickerifabriken vid Lorensvik i Viggbyholm. Foto Täby Hembygdsförening, fotograf okänd.

Foto från 1916, ångkvarnen och sågen vid Roslags-Näsby stod ungefär där det gamla kommunhuset står idag. Foto Täby Hembygdsförening, fotograf okänd.

Lillskog båtsmanstorp, har också kallats Ella båtsmansstuga och Sparringsberg. Torslunda by och Ella gård var tillsammans skyldiga att ha en båtsman. Torpet låg vid Täbyvägen 121, men brann år 1992. Foto Täby Hembygdsförening, fotograf okänd.

Skålhamra dragontorp, torpet är bevarat. Bostadshuset var en enkelstuga som byggdes år 1796. Den siste dragonen flyttade från torpet 1904. Foto Bengt Nettelbladt 1982.

Ladugården vid Näsby slott som uppfördes av Carl Robert Lamm var en mönsteranläggning med 300 kreatur. Foto Täby Hembygdsförening, fotograf okänd.

Tibble gård låg där Täby centrum finns i dag. Åtminstone sedan 400-talet har det funnits en bosättning här. Under medeltiden var det en by med flera gårdar. På 1900-talet utvecklades Tibble gård till ett modernt storjordbruk. Foto Ahrenbergs flyg 1949.
Fortsätt läs om väg och järnväg i Täby.