Täby bygger staden på landet

Täby har ett regionalt viktigt läge och Täby centrum-Arninge ska utvecklas till en av Stockholmsregionens stadskärnor. Här har sedan millennieskiftet pågått förarbete och planering för nya stadsmiljöer som ger närhet till service och kommunikationer. Bostadskvarter med service och butiker i bottenvåningen, tydlig kvartersstruktur och inslag av parker och stadsgrönska präglar de områden som tillkommit under senare tid. Det är främst tidigare ianspråktagen mark som bebyggts.

Täby centrum

I Täby centrum har de stora parkeringsytorna omvandlats till stadskvarter i anslutning till det ombyggda handelscentrumet. Här har kommunens administrativa centrum flyttat från det tidigare läget i Roslags-Näsby och ett nytt kommunhus har uppförts.

Ett torg med träd.

Esplanaden och Estrids torg, Täby kommunhus invigdes år 2017. Arkitekt White Arkitekter.

Täby park

Kommunens och ett av Stockholmsregionens största stadsutvecklingsprojekt är omvandlingen av Täby galopp till Täby park, en helt ny stadsdel med över 6 000 bostäder som kommer att ligga i en blandad stadsmiljö tillsammans med butiker, skolor och samhällsservice. Centralt anläggs en stor stadspark som kommer att bli en mötesplats för alla Täbybor. Det är en grön och livfull stadsmiljö med halvöppna kvarter som anspelar på stenstadens grammatik. Några högre hus kommer att utgöra landmärken.

Täby park, nya flerbostadhus uppförda år 2019. Arkitekt Erséus arkitekter.

Roslags-Näsby

I Roslags-Näsby växer en ny, tät stadsdel fram med en varierad bebyggelse, där ett stort antal byggaktörer utför bostadskvarter med fokus på hög arkitektonisk ambition, variation och robusta materialval. Det gamla kommunhuset har byggts om till studentbostäder och vittnar om tiden då Roslags-Näsby var Täbys administrativa centrum. I direkt anslutning till den ombyggda stationen ligger en central park och ett torg som fått namn efter Jarlabanke, en av de två stora vikingasläkterna i Täby.

Parkering med bilar och hus i bakgrunden.

Roslags-Näsby, nya flerbostadshus uppförda år 2023. Arkitekt ARQLY, tidigare Arkitektgruppen GKAK.

Arninge-Ullna

Arninge-Ullna har utvecklats med en stor park, skola, idrottshall och bostäder, såväl radhus som flerfamiljshus i det norra området kring Hägerneholms gård. 2021 öppnade en ny station på Roslagsbanan, Arninge station. Arninge station ska utvecklas till bytespunkt för regional busstrafik, biltrafik och tåg. Kring stationen utvecklas handeln och möjligheten till bostadsutveckling utreds. Kring Arninge entré och vid Antennvägen planeras för nya kvarter för verksamheter med fokus på forskningsintensiva verksamheter inom hållbar innovation, cirkulär ekonomi, miljöteknik samt samhällsviktig verksamhet. Centralt i området fortgår lättare industriverksamhet.

Gråa bostadshus.

Hägerneholm i Arninge-Ullna, flerbostadshus uppförda år 2018. Arkitekt Arkitema.

Roslagsbanan

Roslagsbanan har genomgått stora förbättringar i och med att flera sträckor har byggts om med dubbelspår, vilket ökat kapaciteten avsevärt. Andra områden som utvecklats är östra Byle i Täby kyrkby med enbostadshus och mindre flerfamiljshus samt Nytorps industriområde som kompletterats med stadskvarter med närhet till Centralparken.

De senaste 20 åren har också präglats av utbyggd infrastruktur för att möjliggöra nya bostäder samt av upprustning av Täbys parker såsom Ängsholmsparken, Centralparken och Åkerbyparken för att nämna några.

Roslags-Näsby station, invigd år 2018. Arkitekt Rundquist arkitekter.