
Diagrammet visar åldersfördelningen i byggnadsbeståndet i Täby kommun. Endast byggnader med angivet byggnadsår har tagits med. Av de daterade byggnaderna framgår att merparten tillkommit efter år 1970. Den äldre bebyggelsen före år 1920 utgör några få procent.
Miljöerna runt omkring oss är ständigt under utveckling. För att kunna tillvarata de egenskaper som vi värdesätter och uppskattar i vår närmiljö krävs att vi identifierar vilka dessa värden är och ser dem som en resurs i planeringen, att bevara och synliggöra. Kunskap och förståelse om kulturmiljöer, historia och utveckling skapar förutsättningar för att bättre kunna bevara kulturarvet för framtida generationer. Samtidigt bör det finnas en medvetenhet om att även vår tid sätter sitt avtryck och att det vi bygger idag blir en del av framtidens kulturarv.
Bedömningar av vad som är värdefullt kan förändras över tid. Vissa värden kan dock vara mer beständiga än andra. För att förstå vad som är och blir kulturvärden behöver det gå en tid, vanligen cirka 20–30 år. De kulturmiljöer som beskrivs i dessa riktlinjer sträcker sig därför från forntid till millennieskiftet år 2000.
Kulturarvet är en ändlig resurs. I ett internationellt perspektiv har Sverige en avsevärt mindre andel äldre hus än till exempel de länder som omfattades av andra världskrigets förstörelse. Endast 13 procent av bostadsbeståndet i Sverige är uppfört under perioden från medeltid till och med 1920, medan 67 procent är uppfört efter 1960. Beståndet 1920–1960 utgör alltså 20 procent.
Byggnader från tiden före 1920-talets bebyggelse-expansion, som har sin huvudsakliga karaktär be-varad, utgör idag en så begränsad del av byggnadsbeståndet att flertalet av dem kan antas uppfylla något av kriterierna för särskilt värdefull byggnad.

Södergården i Rönninge by uppförd på 1700-talet. Mangårdsbyggnad och undantagsstuga är knuttimrade men fasaderna är kalkputsade (reveterade) med grov puts. Runt fönster och dörröppningar är putsen slät. Vid gavelns övre del på undantagsstugans syns åsarna av timmer som bär taket.