Lagstiftning och nationella mål

De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna och miljöerna skyddas genom miljöbalken (MB), kulturmiljölagen (KML) och plan- och bygglagen (PBL).

Utifrån dessa lagstiftningar kan värdefulla byggnader och miljöer skyddas genom exempelvis detaljplaner och områdesbestämmelser. De olika lagstiftningarna gäller parallellt med varandra och prövningarna görs separat.

Miljöbalken ger stöd för att peka ut områden av riksintresse för kulturmiljövården. I Täby kommun finns två områden som är av riksintresse för kulturmiljövården; Skålhamravägen och Täby prästgårdsmark.

Kulturmiljölagen innehåller bestämmelser för skydd av fornminnen, kyrkliga kulturminnen och skydd av värdefulla byggnader, byggnadsminnen. Det finns ett byggnadsminne i Täby, Näsby slott. Det finns fem kyrkliga kulturminnen i Täby, Täby kyrka med klockstapel och stigluckor, Tibble kyrka med klockstapel, Gribbylunds kapell, Sankt Olofs kapell och Näsbyparks kyrka.

Plan-och bygglagen reglerar kommunens planering och bygglovverksamhet. Kommunen är skyldig att skydda särskilt värdefulla byggnader i planläggning av ett område, till exempel genom skydds- eller varsamhetsbestämmelser. Lagen ställer också krav på fastighetsägare att underhålla sina byggnader och ta hänsyn till höga kulturvärden. Särskilt värdefulla byggnader och bebyggelseområden skyddas av PBL 8 kap 13 § och får inte förvanskas. För alla byggnader gäller varsamhetskravet enligt PBL 8 kap 17 §.

Utöver lagstiftningarna finns även nationella mål och policys som kulturmiljöarbetet behöver bidra till.

En utförligare beskrivning av lagstiftning och roller i kulturmiljövården finns i bilaga Lagstiftning och roller.

Kulturmiljölagen, KML, anger att ansvaret för kulturmiljön delas av alla. Det är alltså av största vikt att såväl privatpersoner som kommuner och myndigheter ansvarar för att framtidens generationer ska kunna ta del av en mångfald av kulturmiljöer.

Sveriges nuvarande kulturmiljöpolitiska mål beslutades av riksdagen 13 juni 2013. Kulturmiljömålet God bebyggd miljö tar upp vikten av att ta tillvara på och utveckla de kulturvärden som finns. Målet är att ”det kulturella historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas”.

Inne i en kyrka

Interiörfoto från Tibble kyrka som togs i bruk år 1976. Arkitekter Göran Kjessler och Gudrun Steenberg. Glasmosaiker av konstnär Mogens Jörgensen och Gudrun Steenberg, fotograf Robert Selin