I samband med detaljplanering och bygglovshandläggning sker den juridiskt bindande regleringen av mark och byggnader. Kommunen arbetar dessutom med kulturarvs-och kulturmiljöfrågor inom kultur-och fritidsverksamheten och är också fastighetsägare.
Kulturmiljöer i Täby ger en grundläggande kunskap om, och värdering av, Täbys kulturmiljöer. Fördjupade underlag kan däremot behövas då kulturmiljövärdena ska vägas gentemot andra intressen och i olika processer.
I samhällsplaneringsprocesser är det ibland lämpligt att ta fram en kulturmiljöutredning. Den beskriver miljöns historia och utveckling, nyttjande över tid och dess avläsbarhet, det vill säga vilka karaktärsdrag som är viktiga för förståelsen och som finns kvar idag. Den kan också innehålla en känslighets-och tålighetsanalys.
I bygglovsärenden är en antikvarisk förundersökning ett bra verktyg. En sådan utförs av en bebyggelseantikvarie, en sakkunnig inom kulturvärden, som i detalj utreder en byggnads kulturhistoriska värden och pekar ut de egenskaper hos byggnaden som utgör värdet. Ju tidigare i processen en sådan görs, desto bättre. Kunskapen om de kulturhistoriska värdena kan sedan användas i projektering och framtagande av bygglovshandlingar och kvaliteten på projektet kan höjas.
När det finns ett förslag till förändring av en särskilt värdefull kulturmiljö kan en konsekvensbeskrivning göras. En bebyggelseantikvarie utreder och bedömer då om värdena påverkas i så hög grad av förändringen att det rör sig om en förvanskning enligt PBL 8 kap 13 §.
I vissa projekt kan antikvarisk medverkan krävas. En certifierad sakkunnig kontrollant (för kulturvärden) säkerställer då att lagar följs, att relevanta utredningar görs och att byggherren uppmärksammar de kulturhistoriskt värdefulla egenskaperna i en byggnad.

Båtsmanstorpet Runborg ligger i norra delen av Täby kyrkby, vid Jarlabankes bro. Det är en timrad enkelstuga klädd med rödfärgad träpanel.
”För att en byggnad ska betraktas som särskilt värdefull krävs det att byggnadens värde är så stort att dess bevarande kan sägas utgöra ett verkligt allmänt intresse”. Detta gäller inte bara enskilda byggnader av monumental karaktär eller stort historiskt värde, utan också byggnader och bebyggelsemiljöer som representerar olika tidsepoker eller något karaktäristiskt från skilda sociala miljöer. Bestämmelsen gäller också enskilda byggnader som i sig kanske inte är så värdefulla men som blir det genom samhörigheten i en grupp, ett kvarter, en fasadräcka eller liknande.” (Proposition 1985/86:1 sid 510.)
Är din byggnad cirka 100 år så kan det vara klokt att kontakta bygglovenheten i Täby kommun och fråga om du får utföra exempelvis bygglovsbefriade åtgärder, då många av dessa inte får utföras på byggnader eller områden som bedöms vara särskilt värdefulla.