Arninge – Ullna – Hägerneholm

Ett vitt hus med gräsmatta framör.

Flygelbyggnaderna vid Hägerneholms gård. Den västra, vänstra flygeln är en av de äldsta byggnaderna i området.

Områdets karaktär

Motorvägen var en viktig förutsättning vid etableringen av det externa handelsområdet Arninge cen­trum, som anlades i början på 1970-talet. Storskaliga kvarter och huskroppar inordnades i det tidigare odlingslandskapet kring byarna Öster och Väster Arninge. 

Bebyggelsen har anor tillbaka i forntiden. Äldsta skriftliga belägg är från 1296. Öster Arninge var år 1804 en by med tre gårdar. En geometrisk avmätning år 1637 visar att Väster Arninge hade tre gårdar.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Hägerneholm

Den sammanhållna gårdsmiljön med omgivande bebyggelse utgör en sista rest av det tidigare agrara landskap som präglade Arninge fram till 1960-talet. Huvudbyggnaden revs och ersattes med en ny, som blev färdig år 1949. Flyglarna är dock äldre och tillsammans med huvudbyggnaden och de andra intilliggande enkla bostadshusen är de en länk till platsens historia. Väster Arninge småskola är numera bostad. Byggnaden som finns med på häradsekonomisk karta från år 1906 har samhälls­historiskt värde. I området finns ett bestånd av värdefulla äldre lövträd, ekar.

Råd och riktlinjer för Hägerneholm
  • Den enkla bostadsbebyggelsen runt Hägerneholms gård bör behålla sin karaktär av lantliga arbetarbostäder. Eventuella tillbyggnader bör underordnas befintlig byggnad och underhåll ska ske med samma material och färger som finns i området.

Fornlämningar

Arningeområdet utgörs av ett tydligt järnålderslandskap, vilket karaktäriseras av flera gravfält. Ett flertal arkeologiska undersökningar av boplatser och gravfält är också utförda. Det är främst järnålderns kulturlandskap, och i synnerhet periodens yngre del, som syns i form av gravfält och enstaka gravar. Men också boplatslämningar som gårdsbebyggelse från folkvandringstid.