Ella gård

Bild på gula hus vid en äng.

Ella gård. Kedjehusen har traditionell utformning med sadeltak och traditionella fasadfärger, de olika kvarteren har olika fasadkulörer. Vidsträckta gräsytor och sparad natur omgärdar bebyggelsen.

Områdets karaktär

Ella, eller Elde, benämndes i skrift redan år 1354. Under 1600-talet finns två gårdar omnämnda. Från 1720-talet lydde gården under Näsby. På 1800-talet var Ella en av Täby sockens större gårdar. Gårdens mark omfattade förutom Ella gård även Ella park och Skarpäng. Mangårdsbyggnaden var uppförd i jugendstil år 1907, den stod kvar och användes som skola fram till 1962.

I början av 1950-talet blev skogsområdena kring Ella by successivt bebyggda i form av villakvarteren Ella park och Skarpäng.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Ella gård

Av byns ägor återstod odlingsmarken kring bytomten, med stora områden av flack jordbruksmark. Förutsättningarna för exploatering stämde väl överens med 1950-talets planeringsideal och rationaliserade byggprocesser. Odlingsmarken var lättschaktad och billig, vilket lämpade sig väl för utbyggnad av ett större sammanhängande småhusområde.

Det dröjde bara ett år från det att jordbruket vid Ella gård upphörde till att ett av landets första kedjehusområden började anläggas på platsen år 1955. I den nya kommundelen kom den klassiska svenska stugan med tegeltak och träfasader att omformas till en modern familjebostad. Stadsplanen för Ella gård var ett uttryck för folkhemmets tidstypiska grannskapsideal, med kedjehus ordnade i grupper längs ett organiskt slingrande vägnät. I området uppfördes rader av småskaliga och stuginspirerade trähus, omgivet av generösa grönytor. Totalt byggdes 500 hus över en 15-årsperiod. Först byggdes norra Ella gård ut och därefter södra Ella gård. På det gamla gårdsläget centralt i området anlades kommundelens nya skola. Västerut tillkom i början av 1970-talet ytterligare två delområden med tidstypiska låga grupphus och med högre exploateringsgrad. Den täta kvartersstrukturen inpassades i områdets karaktär genom inramande partier av naturmark.

Ella gård. Hus vid Ellagårdsvägen, låga häckar ramar in trädgårdarna.

Ella gård. Hus vid Ellagårdsvägen, låga häckar ramar in trädgårdarna.

Ella gård kom att bli mönsterbildande, både vad gäller planering och byggnadssätt. Husen som byggdes på löpande band var prefabricerade och uppfördes på betongplatta. Bebyggelsen kännetecknas av sadeltak med tegelpannor, stående träpanel och vitmålade smala fönsterfoder. De ursprungliga takkuporna ramas in av svarta plåtavtäckningar. Tomterna inhägnas främst av lägre häckar, vilket bidrar till en grön inramning som i sin tur understryker grannskapsidealet och skapar öppenhet mot gaturummet.

Mellan bebyggelsegrupperna finns grönstråk med både gräsmattor och trädbevuxna dungar. Ellaparken i södra delen av Ella gård innehåller aktivitetsytor och avgränsar området från verksamhetsområdet invid Enhagsvägen. I norr bildar ett mer höglänt skogsområde en tydlig avgränsning mot villabebyggelsen i Ella park.

Ett rött torp.

Stralsund, ett dagsverkstorp under Ella gård.

Stralsund och Ella krog

Dagsverkstorpet Stralsund ligger intill den nyare bebyggelsen i Ella gård. Torpet har en traditionell utformning med faluröd panel, vita knutar och fönsterfoder, sadeltak med tegelpannor. Det byggdes cirka år 1800. I närheten fanns även dagsverkstorpet Rostock, även det under Ella gård.

Ella krog ligger vid Täbyvägens äldre sträckning, nu en gång- och cykelväg som går över en gammal stenbro. Delar av den låga timrade huvudbyggnaden kan vara från 1600-talet. Krogverksamheten bedrevs till 1850-talet. Ella krog har skydd i detaljplan.

Råd och riktlinjer för torpet Stralsund och Ella krog
  • Underhåll byggnaderna med traditionella material och metoder.
Ella krog. Entréverandan är relativt nybyggd, men huset har kvar sin ursprungliga låga volym.

Ella krog. Entréverandan är relativt nybyggd, men huset har kvar sin ursprungliga låga volym.

Landsväg med gräs.

Landsvägsbron vid Ella krog.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Ella gård

Ella gård är ett mycket välbevarat, enhetligt planerat kedjehusområde som är ett av de första i sitt slag, en trädgårdsstad med tvåplansvillor i trä. Med trädgårdsstaden som förebild ligger de enhetligt utformade husen invid slingrande vägar omgivna av stora grönområden, parker och lekytor. Miljön genomsyras av 1950-talets funktionella bostadsplanering med småskaliga grannskapsenheter anpassade efter det växande bilberoendet.

Råd och riktlinjer för Ella gård

  • Undvik större förändringar. Vid kompletteringar bör stor hänsyn tas till Ella gårds tidstypiska struktur och arkitektur inom områden med grupphusbebyggelse.
  • Takpannor av lertegel bör användas.
  • Träpanelen och dess utformning börbevaras. Fönster bör utformas i likhet med originalutformningen.
  • Tomternas karaktär med låga häckar och öppenhet mot gaturummet bör beaktas vid eventuella förändringar.
  • Den ursprungliga färgsättningen ska vara vägledande för all bebyggelse i området. Vissa nyansskillnader behöver accepteras, men inte avvikande kulörvarianter. Även färgsättning av betydande trä och plåtdetaljer bör anpassas efter områdets karaktär.