Fittja

Vy mot Nygård, som nu drivs som värdshus, men som är en av de tre gårdar som Fittja by delades upp i.

Vy mot Nygård, som nu drivs som värdshus, men som är en av de tre gårdar som Fittja by delades upp i.

Områdets karaktär

Väster om Täby kyrkbys tätort öppnar sig landskapet med ett böljande odlingslandskap som sluttar ner mot Vallentunasjöns strand. Det tätortsnära landskapet rymmer spår efter både ett tusenårigt jordbruk och ett modernt rekreationslandskap. I höjdläge vid strandkanten ligger Fittja gård, som historiskt har brukat hela det omgivande landskapet. Mot söder och norr avgränsas dalgången av skogsområden, med talrika lämningar efter järnålderns bosättningar och odlingssystem. Ortnamnet Fittja betyder ungefär ”fuktig strandäng” och syftar på den nu utdikade sankmark som länge präglade dalgångens centrala delar.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Fittja gård

Fittja gård ligger på den ursprungliga bytomten vid Vallentunasjön. Huvudbyggnaden har årtalet 1864 skrivet i frontespisen. Byggnaden har sadeltak täckt med falsad plåt. Färgsättningen är ljusgrön, bruten vit och med bruna fönstersnickerier. Huvudbygg­naden har byggts till på gavlarna. Det finns äldre ekonomibyggnader och ytterligare ett bostadshus, den tidigare förvaltarbostaden.

Foto: Fittja gård, nuvarande mangårdsbyggnad har årtalet 1864 på verandans gavelfält

Nygård

Huvudbyggnaden, en trävilla i två våningar, uppfördes år 1902 för en grosshandlare. Fasaden har liggande spontad panel med en enkel fältindelning. Panelen är täckmålad ljust gul och foder och lister är vita. Ursprungligen var fasaden mer dekorerad, färgsättningen mörkare och fönstrens överlufter var småspröjsade. Som flygelbyggnad står en bagarstuga från 1700-talet, nu kallad Skänkstugan. Det finns även äldre ekonomibyggnader samt flera bostadshus.

Foto: Nygård, huvudbyggnaden uppfördes år 1902 som vackert sommarställe. År 1922 övertogs gården av Spårvägspersonalens semesterhem.

Ängby

Huvudbyggnaden och dess flyglar är uppförda under 1800-talets andra hälft. Huvudbyggnaden i två våningar har tegeltäckt sadeltak med breda frontespiser. Bostadsbyggnaderna har fasader av ljust grå liggande panel, med vita foder och gröna föns­tersnickerier. Där ekonomibyggnaderna stod finns nu ett villaområde som har anpassats till platsens kulturhistoriska värden men med modern gestaltning. Husen har rödfärgad träpanel och röda tak.

Foto: Ängby gård, till vänster mangårdsbyggnaden, i förgrunden en ny villa som har anpassats till den äldre gårdsbebyggelsen.

Råd och riktlinjer för området

  • Gårdsmiljöerna Fittja, Nygård och Ängby är känsliga för tillägg som placeras så att gårdarna inte går att avläsa som separata enheter.
  • I det öppna odlingslandskapet är graden av visuell exponering stor. Relativt små tillägg och förändringar kan bli synliga på långt håll och påverka utblickar, kulturhistoriska strukturer och sammanhang av betydelse för läsbarheten och upplevelsen av landskapet.
  • Den agrara miljön är känslig för fragmentering/ utradering av fornlämningar och andra kulturhistoriska element och strukturer som minskar läsbarheten av landskapets historiska tidsdjup. Lämningar efter det förhistoriska jordbruket finns tydligast längs dalgångssidorna.
  • Upprätthåll kopplingen mellan den agrara bebyggelsen och omgivande landskap. De öppna markerna närmast by- och gårdsmiljöerna med lång brukningskontinuitet är särskilt känsliga för nya tillskott.
  • Värna utblickar, vyer, rumsliga och visuella samband i det öppna jordbrukslandskapet. Undvik placering av nya byggnader så att de bli synliga på stora avstånd och skymmer siktstråk mellan äldre gårdsmiljöer och mellan dessa och Täby kyrka.
  • Ombyggnader och nya tillägg i anslutning till traditionella gårdsmiljöer bör utformas nedtonat och anpassas i skala, material, färgsättning och formspråk till omgivande bebyggelse och tomtstorlek.
  • Nytillskott bör rätta sig efter platsens förutsättningar och anpassas till naturliga terrängformer. Minimera schaktning och fyllnader. Spara träd, växtlighet och berg. Undvik hårdgjorda ytor på naturmark.