Hagby – Litsby – Såsta – Broby– Karby – Valla – Visinge– Efraimsberg

Runstenar framför en gård.

Vy mot Broby gård, Frestavägen till vänster i bilden. Raden med runstenar kantade Frestavägen på södra sidan där den korsade Karbyån. Runstenar placerades där de kunde ses och läsas av förbipasserande.

Områdets karaktär

Det vidsträckta jordbrukslandskapet söder om Vallentunasjön utgör en förhistorisk centralbygd präglad av lång brukningskontinuitet. Talrika runstenar vittnar om vikingatida storgårdsmiljöer med makten förankrad i jordegendomar. I skogs-och hagmarkerna finns rester efter ett omfattande stensträngssystem som återspeglar den äldre järnålderns agrara samhälle. I kontrast till det fossila odlingslandskapet framträder den medeltida byorganisationen och effekterna av 1800–1900-talens jord­bruksrationaliseringar med stora brukningsenheter i en ensamgårdsstruktur i dagens jordbrukslandskap.

Klicka för att förstora bilden.

Den agrara omvandlingen under 1800-talet med inrättandet av storjordbruk, effektiviseringar och jordreformer lade grunden för det rationella jord­bruk som idag präglar området. Utmärkande är sammanslagna egendomar med välarronderade medelstora till stora gårdar. Vissa med karaktär av mindre herrgårdar genom påkostade manbyggnader och stora ekonomibyggnader uppförda i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Gårdsmiljöer som Hagby, Karby och Såsta med omgivande storskaligt inrättade odlingsmarker vittnar om det ekonomiska välstånd som jordbruket gav.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Större delen av området ligger inom riksintresse för kulturmiljövården, Skålhamravägen (AB 71). Om ett område har pekats ut som riksintresse för kulturmiljövården, så är det sannolikt att området har sådana värden att det också utgör ett sådant särskilt värdefullt område som avses i plan-och bygglagen PBL 8 kap 13 §.

Råd och riktlinjer för området

  • Området är känsligt för nya tillägg som i placering, skala, materialval, färgsättning och utformning påtagligt avviker från, eller saknar samband med, den befintliga miljöns agrara karaktär och rådande bebyggelsemönster.
  • I det öppna odlingslandskapet är graden av visuell exponering stor. Relativt små tillägg och förändringar kan bli synliga på långt håll och påverka utblickar, kulturhistoriska strukturer och sammanhang av betydelse för läsbarheten och upplevelsen av landskapet.
  • Upprätthåll kopplingen mellan den agrara bebyggelsen och omgivande landskap. De öppna markerna närmast by-och gårdsmiljöerna med lång brukningskontinuitet är särskilt känsliga för nya tillskott.
  • Befintliga karaktärsdrag bör tillvaratas. Den äldre bebyggelsestrukturen och lokala byggnadstraditionen ska fortsatt vara tongivande i landskapsbilden. Eventuella nytillskott bör knytas till traditionella bebyggelselägen och undvika jordbruksmark.
  • Den förhållandevis glesa bebyggelsestrukturen präglat av ensamliggande gårdar är känslig för ovarsam förtätning som bryter mot det traditionella mönstret.
  • Ombyggnader och nya tillägg i anslutning till traditionella gårdsmiljöer bör utformas nedtonat och anpassas i skala, material, färgsättning och formspråk till omgivande bebyggelse och tomtstorlek.
  • En tydlig hierarki i bostadsbyggnaders gestaltning bör eftersträvas. Gårdarnas byggnader och gestaltning skiljer sig från torp-och egnahemsbebyggelsens småskaliga bebyggelse.
  • Nybyggnad och tillbyggnad ska anpassas till platsens förutsättningar. Minimera schaktning och fyllnader. Spara träd, växtlighet och berg.
  • Äldre ekonomibyggnader bör bevaras och om de får ny användning bör ombyggnad ske hänsynsfullt så att viktiga karaktärsdrag bevaras.

Fornlämningar

Runristningar hör ihop med sammanhängande vägstråk. Vid vikingatiden grundas tidigare vattenleder upp av landhöjningen och det blir viktigare att anlägga landsvägar. Fornslingan, en vandringsled som utgår från Hagby följer delvis en sådan gammal färdväg.