Hägernäs

Hägernäs strand, Södra Catalinagränd en hangar från tidigare flygflottiljen F2, till vänster flerbostadshus uppförda 2003, arkitekt FHM Arkitekter, Fråne Hederus Malmström.

Områdets karaktär

Hägernäs har medeltida anor som Hegrenes by och bestod år 1549 av gårdarna Norr- och Södergården. Byn låg länge under det vidsträckta säteriet Ryd­boholm, vars ägor nådde in i östra Täby socken. Södergårdens huvudbyggnad som fanns kvar längst förstördes i en brand år 1979.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Hägernäs

Marin flygverksamhet satte under stora delar av 1900-talet sin prägel på miljön kring Hägernäsviken. Den öppna odlingsmarken kring Hägernäs gård, i kombination med den under vintertid ofta isbelagda viken, gav goda förutsättningar för en flygstation som sedan blev Södra Roslagens Flygkår (F2). Stora hangarer och kanslihus från den på 1970-talet nedlagda försvarsanläggningen är numera integrerade i det bostadsområde som uppfördes med drygt 800 lägenheter i början på 2000-talet. Flygflottiljens områden och flera byggnader är utpekade som kulturhistoriskt värdefulla i detaljplanerna för området. Det strandnära områdets hus i park planering knyter an till 1950- och 60-talens utbyggnad av Hägernässtaden, numera Hägernäs centrum, som ligger norr om motorvägen E18. Där finns tidstypiska punkt-och skivhus med vidsträckt utsikt över Rönningesjön och ett småskaligt kommersiellt centrum med ett intimt torg.

Hägernäs sporthall grön byggnad.

Hägernäs strand, gymnastikhuset som hörde till flygflottiljen.

Bild på ett torg och ett hus.

Hägernäs centrum, med ett intimt torg mellan höga skivhus uppförda åren 1962–1963 samlar butiker och närservice.

Vid avfarten från E18 mot Hägernäs strand finns ett kvarter med kontorshus byggda år 1991. Byggnaderna har röda tegelfasader med långa fönsterband mot E18 och en pelarstruktur i tegel och grå plåtkassetter mot söder. En originell tegelskorsten med skulpterade läppar inspirerad av ett verk av Xicu Cabanyes är en signatur för kvarteret. Borgströmgruppen Arkitekter AB ritade byggnaderna.

Bild på ett tegelhus.

Hägernäs strand, kontorshusen vid E18. En skulpterad skorsten i rött tegel väcker intresse.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Hägernäs strand, tidigare flygflottiljen F2

Ett nytt bostadsområde har vuxit upp i den tidi­gare flygflottiljen, men många byggnader från den gamla verksamheten är bevarade och har fått ny användning. Kanslihuset som är en gul putsad trevåningsbyggnad, gymnastikhus, vattentorn och ett bostadshus för förvaltaren är från åren 1929–30. Från 1930- och 40-talen finns en mässbyggnad, sjukvårdsavdelning, hangarer och tygförråd.

De bevarade byggnaderna från flygflottiljen har högt lokalhistoriskt och samhällshistoriskt intresse.

Hägernäs centrum

Hägernäs centrums storskaligt planerade bostads­område med tidstypisk trafikseparering och monumentala huskroppar är känslig för förtätning och ingrepp i den inramande grönstrukturen som inverkar på det genomtänkta planmönstret och dess anpassning till topografin. I planeringsskedet kallades projektet Hägernässtaden.

Råd och riktlinjer för Hägernäs centrum och Hägernäs strand.

  • Byggnadernas arkitektoniska utformning är viktig för helhetsintrycket.
  • Hägernäs strands bebyggelse från flygflottiljen F2 är känslig för förändringar som gör ursprungsfunktionen och läsbarheten av den tidigare försvarsverksamheten mindre läsbar. Behåll ursprungliga material och färgsättning.