Näsbypark

Grusväg med buskar och träd och ett slott.

Näsby slott, ett barockslott i klassicistisk arkitektur. Slottet med omgivande alléer och park är Täbys enda byggnadsminne.

Näsbypark är en stadsdel vars framväxt är starkt knuten till både en dominerande herrgårdsmiljö och järnvägens utbyggnad. Näsby slott, som ligger strategiskt utmed vattnet invid Näsbyviken, är med sin slottspark och långa infartsallé en tongivande rest av det tidigare herrgårdslandskapet. Slottet, uppfört efter ritningar av Nicodemus Tessin den äldre vid slutet av 1600-talet, brandhärjades år 1897. Slottet och sju underlydande gårdar köptes på auktion år 1902 av Carl Robert Lamm. Tillsammans med sin hustru Dora återuppbyggde de slottet, återskapade barockparken och anlade en ny trädgård.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Näsby slott

Näsby slott anlades efter Nicodemus Tessin den äldres ritningar från år 1665 och består av en tvåvånings huvudbyggnad med två flyglar. Det första förslaget till parkanläggning upprättades på 1600-talet av Jean de la Vallée. Förslaget bearbetades sedan av Nicodemus Tessin den äldre. Slottet byggdes om år 1731 med en mindre hamn och terrass mot Näsbyviken.

Ett slott med gräsmatta och träd framför.

Näsby slott. Under stormaktstiden var det naturligt att resa till slottet sjövägen, därför var det viktigt med en representativ fasad mot Näsbyviken.

Råd och riktlinjer för området vid Näsby slott

  • Inom byggnadsminnet krävs Länsstyrelsens tillstånd för eventuella ändringar som strider mot byggnadsminnets skyddsbestämmelser.
  • Vid underhåll och ommålning är det viktigt att säkerställa att färgprogrammet som tagits fram för den nya bebyggelsen följs. De nya byggnadernas färgsättning är gjord för att harmoniera med Näsby slotts material och kulörer.

Kvarteret Domherren

”Engelska radhusen” i Näsbypark är egentligen kedjehus med tvåvåningsbostadsdel och fasad av rött tegel, envånings putsad garagedel samt blå garageportar. Området färdigställdes år 1955 och ritades av arkitekt Gunnar Jacobson. Kedjehus var något nytt och en möjlighet att bygga tätt på små tomter. Området är ett fint exempel på 1950-talets omsorg om material och detaljer. Det är också välbevarat och behåller ursprunglig färgsättning och formspråk.

Bild på ett hus.

Kvarteret Domherren, engelska radhusen, ritade av arkitekt Gunnar Jacobsson.

Råd och riktlinjer för kvarteren Domherren

  • Bevara områdets enhetliga karaktär och behåll ursprunglig färgsättning. Eventuella tillägg bör utföras anpassade till områdets formspråk och placeras så att de inte stör helhetsintrycket.

Kvarteret Ankaret, ”Långa raden”

Radhusområde med 31 lägenheter uppfört år 1968. Området byggdes för officerare vid Sjökrigsskolan på Näsby slott. Husen bildar långa veckade rader och ger ett enhetligt och harmoniskt intryck. De låga huslängorna utformades med platta tak för att inte synas från Näsby slott. Fasaderna är utförda i vit kalksandsten, övre del i liggande träpanel ljust grå och ett utskjutande takband i vitmålat trä. Området är enhetligt och väl bevarat. Det är en god representant för det sena 1960-talets grupphusområden.

Ett hus med träd och buskar framför.

Kvarteret Ankaret, arkitekt Lars Hellman.

Råd och riktlinjer för kvarteren Ankaret

  • Bevara områdets enhetliga karaktär och behåll ursprunglig färgsättning. Eventuella tillägg bör utföras anpassade till områdets formspråk och placeras så att de inte stör helhetsintrycket.
  • Kvarteret Ankaret, ”Långa Raden”, byggnadernas enhetliga färgsättning har stor betydelse för helhetsupplevelsen och bör bevaras. Bebyggelsens horisontella uttryck är viktigt att bevara.

Jagaren 1 och Jagaren 6, kvarteren Kryssaren och Slagskeppet

I södra delen av Näsbypark centrum reser sig ett punkthus som är typiskt för det tidiga 1960-talets arkitektur. Formen är enkel, geometrisk utan takfot eller synligt takfall, fasaderna är täckta med ljust blå plåtkassetter och balkongerna är indragna.

Bild på ett hus

Näsbypark centrum, Jagaren 6 omfattar det höga skivhuset och punkthuset till höger, i bakgrunden ett punkthus från 2002.

Råd och riktlinjer för Kryssaren och Slagskeppet

  • Byggnadsmaterial och detaljer har genomgående hög kvalitet. Behåll ursprunglig färgsättning och material. Behåll originalfönster, portar och balkonger.

Råd och riktlinjer för Jagaren 1 och 6

  • Behåll fönstersättning och originalfönster och portar där de finns kvar.

Näsby allé

Näsby allé ingår i det system av trädrader som strålar ut från Näsby slott. Alléerna anlades från 1700-talet och framåt. De är en viktig del av kulturmiljön runt Näsby slott.

Bild på ett hus

Näsby allé kantas av villor från 1930–1940-talen närmast Roslagsbanans station Näsby allé.

De flesta villorna intill Näsby allé är byggda på 1930–1940-talet i en eller två våningar, de har fasader i trä, puts eller tegel och många är välbevarade. Villorna är placerade långt in på tomterna. Den generösa förgårdsmarken bidrar till upplevelsen av den lummiga allén.

Centralvägen

Området utmed Centralvägen från Näsbypark centrum till Näsaängsbadet är välbevarat, med villor från olika årtionden och med en tydligt bevarad tomtstruktur, där husen är indragna från gatan och har en stor andel bevarad grönyta.

Ett staket med ett hus.

Denna villa vid Centralvägen byggdes år 1953 men blev tillbyggd och ombyggd år 1969. Ritningssignatur otydlig, men troligen Hans Carlén.

Näsbypark södra

Villaområdet planlades år 1934 under namnet Näsby slottspark. I området finns många välbevarade hus med karaktär av sitt tillkomstår, ofta kring 1930– 1940-talen. Vid Allévägen-Slottsvägen finns flera bevarade egnahemshus med enkla envåningsvillor i trä och med flacka sadeltak. Bebyggelsen vid Slottsvägen-Parkvägen domineras av tvåvåningsvillor med funkisstilens ljusa fasadputs och detaljer.

Bild på ett hus

Näsbypark södra, vid Slottsvägens norra del, finns enkla envåningsvillor byggda under 1930–1940-talen. Arkitekt Valdus Wikén.

Råd och riktlinjer för Näsby allé, Centralvägen och Näsbypark södra

  • Flera av villagatorna i Näsbypark är kantade av alléer och är känsliga för anordnande av nya infarter, marknivåförändringar och att nya byggnader placeras nära träden.
  • Villabebyggelsens ursprungliga arkitektoniska uttryck bör bevaras och vara vägledande vid om- och tillbyggnader. Befintliga takformer, takmaterial samt utformning av takfot bör bibehållas på befintliga hus och väljas även för tillbyggnader.

Kvarteret Sjökadetten

Kvarteret färdigställdes år 1951, med flerbostadshus, radhus och en butikslänga med post, bröd och mjölk och Konsum samlade runt en grön gård. Husen har spritputsade fasader med slätputsade fönsteromfatt­ningar och sadeltak med röda betongpannor. Trots omfärgning av fasader till ny vit kulör behåller området stark tidskänsla av 1950-tal.

Ett flerbostadshus med vit fasad.

Kvarteret Sjökadetten med 26 lägenheter i flerbostadshus och 16 lägenheter i radhus. Arkitekt Nils Lönnroth.

Ett vitt hus.

Kvarteret Sjökadetten har ett butikshus i en våning med skyltfönster mot Slottsvägen.

Råd och riktlinjer för kvarteret Sjökadetten

  • Behåll och underhåll originalfönster på butiksbyggnaden så att dess karaktär bibehålls.

Fornlämningar

Stenar och skog.

Gravfält vid Flottiljvägen, L2015:9341, i förgrunden en rektangulär stensättning.

Gravfält vid Flottiljvägen (L2015:9341)

Ett stort gravfält, från järnåldertid som är 290 x 110 meter. Det består av cirka 110 fornlämningar. Det finns två högar, 95 runda stensättningar, 10 rektangulära stensättningar och en triangulär stensättning.

Gravfält vid Näsby allé (L2014:168)

Ett gravfält från yngre järnåldern med tre gravhögar som är cirka åtta meter i diameter och upp till en meter höga och två runda, låga gravar som är cirka 6 meter i diameter och 0,2 meter höga. Samtliga gravar är övertorvade.