Rönninge - Skavlöten

En gräsyta med hästar och en  gård i bakgrunden.

Rönninge by med Norrgårdens byggnader närmast, i bakgrunden syns flerbostadshusen vid Hägernäs centrum.

Områdets karaktär

Rönninge by ligger i en småbruten uppodlad dalgång öster om Rönningesjön. Landskapet präglas av sprickdalslandskapets terrängformer som givit upphov till ett topografiskt varierat landskap.

Från medeltiden fram till 1930-talet tillhörde Rönninge bys två gårdar storgodset Rydboholm. Under en kortare period hörde en av gårdarna till Näsby säteri. Kring byn finns flera gravfält som vittnar om lång bosättningskontinuitet.

Klicka här för att förstora kartbilden.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Rönninge by

Rönninge utmärks av en äldre oskiftad bystruktur med Norrgården och Södergården samlade på den gamla bytomten längs bygatan. Mangårdarna präg­las av äldre traditionell bebyggelse från 1700-talets slut och 1800-talets mitt. Det är en småskalig bebyggelse där de olika husen har olika funktioner.

Foto: Undantagsstugan på Norrgården i Rönninge by. Staket och grindar används för att stänga ute betande djur från trädgårdar och odlad mark.

Bilder och mer om Rönninge by

De äldre byggnaderna är timrade, har ibland lockläktpanel och är rödfärgad med vita foder och fönstersnickerier. Södergården från 1790-talet är reveterad och vitkalkad och har puts som fasadmaterial. Knutarna är inklädda med brädor som målats kromoxidgröna. Byggnaderna har enkla tegeltäckta sadeltak utan frontespiser och takkupor och några nyare ekonomibyggnader har svarta plåttak. Byns nuvarande karaktär är ett resultat av restaureringar, men miljön åskådliggör hur en liten by i Roslagen såg ut för cirka hundra år sedan. Rönninge by bidrar med stora kunskaps-och upplevelsevärden genom sin tillgängliga jordbruksverksamhet. Bymiljön utgör en värdefull kulturmiljö med samhällshistoriska och byggnadshistoriska värden.

Råd och riktlinjer för Rönninge by

  • Underhåll av befintliga byggnader bör ske med traditionella material och metoder.
  • Eventuella nya tillägg ska anpassas till bymiljön så att dess ålderdomliga karaktär bibehålls. 
Ett hus med gräsmatta framför.

Södergården i Rönninge by uppförd på 1700-talet. Mangårdsbyggnad och undantagsstuga är knuttimrade men fasaderna är kalkputsade (reveterade) med grov puts. Runt fönster och dörröppningar är putsen slät. Vid gavelns övre del på undantagsstugans syns åsarna av timmer som bär taket.

Fornlämningar

Det är genom fornlämningarna som det går att följa hur Rönninge by börjar växa fram. Rönninge by är klassad som en möjlig fornlämning, som en bytomt/gårdstomt. Eftersom byn inte är varaktigt övergiven kan den inte klassas som fornlämning.