Roslags-Näsby - Lahäll

Bild på hus i Roslags-Näsby

Vy mot Roslags-Näsby centrum på östra sidan Roslagsbanans station.

Områdets karaktär

Roslags-Näsby har sedan Roslagsbanans framdragning på 1880-talet varit en betydelsefull knutpunkt i Täby. Den viktiga landsvägen, Stockholmsvägen, mellan Stockholm, Vaxholm och Norrtälje passerade också här. Villaområdet växte fram i anslutning till stationen, på mark som då tillhörde Näsby slott.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Ytterbyskolan, Villa Ytterby, Ytterbystugan

Ytterbyskolan, med första byggnaden uppförd år 1906, men som numera är riven, tillkom då Täby tog steget från agrar landsbygd till utveckling av villastä­der utmed Roslagsbanan. Nuvarande skolbyggnader är från åren 1926 respektive 1944.

En vit skola med en skolgård framför.

Ytterbyskolan, uppfördes år 1926. Då hette den Näsby folkskola. Arkitekt André och Stille.

Råd och riktlinjer för Ytterbyskolan, Villa Ytterby och Ytterbystugan

  • Behåll respektive byggnads tidstypiska karaktär. Eventuella tillägg ska anpassas till miljön.

Sågtorp och Mosstorp

Sågtorp och Mosstorp består av villabebyggelse som vuxit fram från tidigt 1900-tal i anslutning till Roslagsbanans stationer. Områdena är planerade med trädgårdsstadsideal i kuperad terräng med stora tomter och ett terränganpassat vägnät. De äldre villorna är ofta byggda högt upp på sina ursprungliga tomter och senare avstyckningar har resulterat i nya årsringar närmare vägarna.

Bild på hus i Roslags-Näsby

Mosstorp, villabebyggelsen växte fram med närhet till Enebybergs station i Danderyd.

Råd och riktlinjer för villabebyggelsen i Sågtorp och Mosstorp

  • Särskild vikt bör läggas vid att anpassa nya byggnader och tillbyggnader till platsens kulturvärden.
  • Fönster bör utformas i likhet med originalutformningen och i trä.
  • Den ursprungliga färgsättningen bör vara vägledande för all bebyggelse i området.
  • När utveckling av ett område med äldre bebyggelse planeras ska kulturhistoriska värden dokumenteras och analyseras som underlag för en medveten avvägning mellan kulturvärden och samhällsutveckling.
  • Se även generella råd och riktlinjer.

Lahäll

Lahäll växte fram på Näsby slotts ägor och påminner mycket om det närliggande villasamhället i Roslags-Näsby. Utbyggnaden av Lahäll tog fart i och med planläggning på 1920-talet under namnet Näsby Västra park. Planeringen var inriktad mot att erbjuda stadsbor rymliga tomter för sportstugor, med ett intilliggande sportfält som rekreativ målpunkt.

En grind med ett hus.

Den här villan vid Djursholmsvägen är byggd år 1938 och har traditionell utformning med brutet tak och symmetrisk fasad med spröjsade fönster, vitmålade fönsterfoder. Formspråket är hämtat från 1920-talets klassicism.

Råd och riktlinjer för Lahäll

  • Behåll om möjligt de äldre fritidshus som finns kvar som komplementbyggnader. Bevara deras ursprungskaraktär.

Fornlämningar

Vid Näsbyvägen/Ytterbyvägen finns en runhäll L2014:18. Det är en runristning från 1000-talet e. Kr. som upptäcktes 1943 av författaren Jan Fridegård. Texten lyder ” …lät hugga stenen efter sina styvsöner och Helga lät hugga efter sina söner Dan och Sven”.

Ristningen är ojämn, osäkert huggen och kraftigt vittrad. Texten är därför inte helt säker. Inskriften har förmodligen börjat med ett mansnamn och kanske slutat med en böneformel. Det är ovanligt att ristningar utförs till minne av styvsöner, men det finns ytterligare några exempel. Alla tre personnamnen är ganska vanliga i vikingatida runinskrifter.