Skarpäng

Områdets karaktär

Skarpäng är ett villaområde framvuxet i kuperad terräng i sydvästra Täby, på gränsen till Sollentuna och Danderyd. I likhet med flera av Täbys andra villa­områden har Skarpäng sitt ursprung i småskalig gles bebyggelse på stora tomter, främst sommarstugor men även en del egnahem. Området präglas numera helt av typhus från 1970-och 80-talen, i tidstypisk karaktär med fasader i mexitegel och trä.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Skarpäng

Skarpängs förvandling från glest småhusområde med stora tomter i skogsmark till tät villamatta grundade sig i 1960-talets förnyelseplanering och 1970-talets nya stadsplaner. I Skarpäng märks särskilt 1970-talets medvetet utförda markutnyttjande genom skafttomter.

Byggnader

Skarpängs centrum byggt under första halvan av 1980-talet.

Dagens villaområde präglas ännu i hög grad av förnyelseplaneringens återkommande ambition om terränganpassning vid placering av nya hus, plats för vegetation på tomter och viss enhetlighet i bebyggelsen med syfte att skapa en god miljö. I norr finns flera grupphusområden med radhus och friliggande hus. Vid Rösjövägen finns ett litet centrum med butiker, restauranger och service samt fyra längor med flerbostadshus som uppfördes år 1982.

Längst i söder, vid kommungränsen mot Danderyd, finns torpet Skarpäng i kvarteret Bromsen, som gett namnet till kommundelen. Namnet kommer ifrån den intilliggande ängen Skarpängen, som finns på kartan över Ella 1715 och beskrivs med orden “skarp och torr hårdwalls äng”. Skarp betyder att jordmå­nen var mager och torr. Torpet anlades vid mitten av 1700-talet. Huvudbyggnaden var från början en enkelstuga, men byggdes till med ett rum så att den blev en parstuga.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Kvarteret Knäpparen

Kvarteret sticker ut i den annars blandade villabebyggelsen. Arkitekturen är karaktärsfull och stram. Husen som uppfördes åren 1978–1979 har fasader av rödbrunt eller sandfärgat tegel med mörkt bruna vindskivor, fönstersnickerier och fönsterbröstningar i trä samt komplementbyggnader med mörkbrun eller svart träpanel. Arkitektens namn är Gustaf Lettström. Byggnaderna ger ett gediget intryck. Det finns fler kvarter i området med den här hustypen men villorna i kvarteret Knäpparen är bevarade med ursprunglig färgsättning.

En gata i ett bostadsområde med hus i bakgrunden.

Kvarteret Knäpparen. Husen är uppförda i rött eller sandfärgat tegel, fönstersnickerier och vindskivor är mörkt bruna.

Byggnader

Kvarteret Knäpparen. Arkitekt Gustaf Lettström.

Råd och riktlinjer för kvarteret Knäpparen

  • Behåll bruna fönstersnickerier, ursprungliga tegelfasader och svarta tak. Eventuella tillägg ska anpassas till byggnadens arkitektur och placeras så att de inte dominerar intrycket.