Täby centrum

Områdets karaktär

På ett decennium under 1960-talet förvandlades odlingslandskapet kring gårdarna Tibble, Ensta och Åkerby till ett modernt förortssamhälle. Den tidens nya storskaliga, genomtänkta och rationella planering omfattade olika typer av bostadsområden med genomarbetad trafikseparering och tilltagen grönstruktur. Särskilt tongivande för Täby blev de storskaliga skulpturalt utformade höghusområdena Näsbydal och Grindtorp, som även fick internationell uppmärksamhet.

Klicka här för att se en förstorad kartbild.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Näsbydal, Grindtorp och Storstugan är monumentala byggnadsverk som är placerade och utformade för att upplevas som skulpturer i landskapet. Den storskaliga och modernistiska planen för Täby storcentrum med monumentala byggnader i ett öppet landskap har höga arkitektoniska och samhällshistoriska värden.

Råd och riktlinjer för Näsbydal, Grindtorp och Storstugan

  • Vid större förändringar i anslutning till dessa områden är det av stor vikt att identifiera viktiga vypunkter och siktlinjer och säkerställa att de inte byggs för.
  • Vid förändringar i dessa områden bör antikvarisk sakkunnig anlitas tidigt i processen för att säkerställa att kulturmiljövärden inte förstörs.

Näsbydal

Åtta stycken sexton våningar höga punkthus är placerade i en ellipsformad plan. Byggnadernas planform med sju hörn är ovanlig. Arkitekturen har ett starkt modernistiskt, futuristiskt uttryck och syns väl i landskapet. Byggnaderna har stort arkitekturhistoriskt värde. Området byggdes åren 1958–1960. Arkitekt Sune Lindström drog upp planen och hans medarbetare på VBB Åke Arell och Alf Bydén ritade husen.

En väg med ett flerbostadshus i bakgrunden.

Näsbydal i bakgrunden Grindtorp.

Råd och riktlinjer för Näsbydal

  • Byggnadernas slanka form och vertikalitet är viktig för helhetsintrycket. Behåll originalmaterial och ursprunglig färgsättning.

Grindtorp

Grindtorp är ett av de mer vågade och intressanta flerbostadshusområdena som har uppförts i Sverige. Områdets mer än 1 500 lägenheter är fördelade på fem bågformade byggnadskroppar som omsluter ett skogsklätt klipparti. De bågformade byggnaderna kan liknas vid två uppbrutna cirklar med olika radie som löper in i varandra. Arkitekt Sune Lindström ritade planen och husen ritades av HSB:s arkitekt­kontor genom Curt Strehlenert och Olle Elgqvist.

En bilväg med ett flerbostadshus i bakgrunden.

Grindtorp, vy från Täby allé. I förgrunden kvarteret Venus, längst till höger kvarteret Jupiter. De låga byggnaderna har kontinuerliga balkongrader. Balkongplaceringen på de höga byggnaderna är rytmiskt varierad mot gårdssidan.

Råd och riktlinjer för Grindtorp

  • Behåll ursprungsmaterial och färgsättning. Byggnadernas monumentalitet understryks av balkongernas tydligt redovisade konstruktioner och gedigna material.

Storstugan

Storstugan är ett landmärke i Täby centrum. Byggnaderna uppfördes år 1969. Arkitekt Sune Lindström gjorde planen och husen ritades av HSB:s arkitekt­kontor genom K. G. Broqvist och Olle Holst.

Bild på en fontän med byggner runtomkring

Storstugans gård med fontän är ett attraktivt grönrum.

Råd och riktlinjer för Storstugan

  • Det är viktigt för exteriörens vertikalitet att behålla balkongernas kontrastverkan mot den mörkare fasaden.
  • Fontänen är miljöskapande och viktig för kvarteret.

Fornlämningar

Ladubacken

Det fanns en lada på Ladubacken för 100 år sedan, men platsens historia är mer än 1 000 år äldre. Gravarna hörde till storgården Tibble, som låg väster om järnvägen där Täby centrum nu ligger. Det var under vendeltid och vikingatid som de boende i Tibble begravde sina döda på Ladubacken. Namnet Tibble betyder ”tät bebyggelse” och finns skriftligt belagt sedan 1300- talet. På gravfältet finns omkring 85 synliga gravar, men det finns troligen fler dolda gravar under mark.

En sten med en skog bakom.

Vy mot Torrbacken, ett område med fornlämningar intill Täby centrum.

Grav- och boplatsområde i Täby park

I Täby park finns ett grav- och boplatsområde, Täby 129:1, som delvis är undersökt. Området består av cirka 30 fornlämningar. Dessa utgörs av tre högar, 26 runda stensättningar och en terrassering. Området kommer vara värdefullt för den kommande stadsparken som en del av en rekreationsmiljö. Det är viktigt att fornlämningarna tillgängliggörs för allmänheten både genom att ingå i kommunens fornvårdsplan samt genom informationsinsatser.