Viggbyholm

Bild på en byggnad

Viggbyholms gård, huvudbyggnaden är byggd år 1907.

Områdets karaktär

Viggbyholm är ett stationsnära villasamhälle, vars naturnära planering, slingrande terränganpassat vägnät och stora tomter är tydligt förankrat i planeringsidealen för det tidiga 1900-talets villastäder.

Expansionen av den nya kommundelen var främst ett resultat av Roslagsbanans förlängning till Österskär. En hållplats anordnades vid Viggbyholm år 1903 och från år 1910 hade Viggbyholm en riktig station. Det var startskottet för den gradvisa expansion som följde, från det stationsnära villasamhället, de första villorna byggdes norr om järnvägen till den mer storslagna planeringen av Viggbyholms Park-och Trädgårdsstad som förlades till det skogsklädda höjdpartiet ner mot Stora Värtan.

Klick här för att se en förstorad kartbild.

Värdefull kulturmiljö

I Kulturmiljöer i Täby beskrivs olika områdens karaktär, med särskilt fokus på områden som har höga kulturmiljövärden. Områdesbeskrivningarna samt råd och riktlinjer ska ge stöd för bedömning av vilka kulturmiljövärden som är speciella för området.

Viggbyholms gård

Viggbyholm har vuxit fram ur en av Täbys gamla bybildningar med rötter i vikingatid och med ett namn, Vighby, (Vikby) som är dokumenterat sedan 1200-talet. Byn hade tre gårdar och tillsammans med Kjula, som också hade tre gårdar, skulle man utrusta en roddare för ledungsflottan. Byarnas läge var vid nuvarande Viggbygärdet och norr om Viggbyholms station.

Bild på en byggnad

Viggbyholms gård. Vy från Skördevägen.

Råd och riktlinjer för Viggbyholms gård

  • Underhåll huvudbyggnader och flyglar med traditionella material och metoder.
  • Behåll ekonomibyggnadernas volymer, material och enkla karaktär vid renovering.

Viggbyholm stationssamhälle

Stationsmiljön från år 1908 är till stor del bevarad. Stationsbyggnaderna moderniserades på 1940-talet och är nu målade i en ljus gul kulör med gröna fönstersnickerier. Det rödmålade magasinet norr om stationshuset stod tidigare på nuvarade infartsparkering vid Södervägen, men flyttades norrut när stationen byggdes om.

Bild på en byggnad

Viggbyholms station. Stationshuset invigdes 1908 och är välbevarat exteriört, endast färgsättningen har ändrats.

Råd och riktlinjer Viggbyholms stationssamhälle

  • Behåll byggnadernas ursprungliga stil och färgsättning.
  • Eventuella tillägg bör anpassas i skala och gestaltning så att områdets karaktär bevaras.

Norra Viggbyholm

Villabebyggelsen på båda sidor om Roslagsbanan har vuxit fram gradvis sedan början på 1900-talet. Inledningsvis byggdes främst sommarstugor, men med den nya byggnadsplanen på 1930-talet tilltog villabyggandet. Idag är villabeståndet brett med allti­från detaljrik jugend, stram 1920-talsklassicism till 1960-talets mörka tegel med stora fönsterpartier och moderna kataloghus från de senaste årtiondena.

Bild på en byggnad

Norra Viggbyholm, i fonden en villa som år 1909 flyttades från Brunnsviken till Viggbyholm. Den var ursprungligen uppförd år 1838 och kallas Jaktvillan. Flygelbyggnaderna tillkom år 2006.

Råd och riktlinjer för Norra Viggbyholm

  • Vid om-och tillbyggnader bör fasadmaterial och färg anpassas till befintlig byggnad om den har kvar ursprunglig färgsättning.
  • Den ursprungliga färgsättningen bör vara vägledande för all bebyggelse i området.
  • Fönster bör utformas i likhet med originalutformningen och i trä.
  • Särskild vikt bör läggas vid att anpassa nya byggnader och tillbyggnader till platsens kulturvärden.

Kvarteret Gårdssmeden

Området är bebyggt med parhus och enbostadshus i herrgårdsliknande arkitektur, tvåvåningsbygg­nader med ljus målad träpanel, med omsorgsfullt utförda detaljer vid entréer och fönster samt tegel­täckta sadeltak. Området är enhetligt gestaltat med 1800-talets klassicistiska träarkitektur som förebild och en anpassning till närliggande Viggbyholms gård. Fastigheterna längst i nordost gränsar till Viggbydalens öppna landskapsrum. I detaljplanen är en stor del av tomtmarken mot öster prickmarkerad för att bevara öppenheten.

Bild på en byggnad

Kvarteret Gårdssmeden vid Viggbyholms gård. Byggnaderna har utformats i klassicistisk stil.

Råd och riktlinjer för kvarteret Gårdssmeden

  • Bevara områdets enhetliga karaktär och behåll ursprunglig färgsättning. Eventuella tillägg bör utföras anpassade till områdets formspråk och placeras så att de inte stör helhetsintrycket.

Viggbyholmsskolan

Viggbyholmsskolan var en tidig svensk friskola som startade 1928. Med tiden uppfördes mer än 20 byggnader i anslutning till Viggbyholms gård, av dessa återstår hälften. Lärarbostäderna, fem putsade tvåvåningshus med tegeltäckta sadeltak och enkel klassisk form är uppförda i början av 1950-talet.

Idag varierar färgsättningen mellan husen, men samtliga var från början terrakottafärgade. Rektors­bostaden i funkisstil uppförd 1937, elevhemmet Solgården från år 1935, båda vid Alvägen och skolans grundares, Per Sundbergs gamla bostad, berättar om platsens historia.

Bild på en byggnad

Viggbyholmsskolans lärarbostäder vid Alvägen är uppförda åren 1951–1952. Nils Teschs arkitektkontor

Råd och riktlinjer för Viggbyholmsskolans byggnader

  • Behåll byggnadernas ursprungliga stil och färgsättning.

Fornlämningar

Vid Viggbydalen bredvid Skördevägen finns ett gravfält med cirka 20 fornlämningar. Det är önskvärt att gravfältet (L2014:915) bevaras för framtiden. De höga natur-och kulturvärden som finns på platsen berättar om hur människor levde i Täby under folkvandringstid, vendel- och vikingatid.

Boplats vid Viggbyholm

En större del av boplatsen grävdes ut under år 2020, ett område i söder är orört. Boplatsen (L2013:7608) dateras till yngre järnålder, med en tyngdpunkt i vikingatid. Arkeologerna fann rester av bebyggelse, såsom stolp­hål, stenrader och härdar av upp till 20 hus, men också en silverskatt. Platsen har troligtvis varit en samlingsplats innan man har farit ut på havet.

Boplats.

Foto från när boplatsen (L2013:7608) grävdes ut. Foto Arkeologerna, Statens historiska museer.