Arkitektur och fysisk planering

Kulturmiljön är en resurs som ska tillvaratas i all samhällsutveckling och planering i Täby kommun.

Det innebär att viktiga värden ska kunna upplevas av boende, verksamma och besökare idag och att kulturarvet bevaras för kommande generationer. Genom att bevara, utveckla och synliggöra de histo­riska spåren, men också genom att öka medveten­heten och kunskapen om våra kulturmiljöer, kan ett sammanhang skapas och förståelsen för platsens identitet och värden öka.

Värden i befintliga bebyggda områden ska beaktas i all utveckling. Det handlar bland annat om att värna tomtstrukturer och topografiska variationer, värna om bebyggelsens tidstypiska uttryck och karaktärsdrag och att, där det är aktuellt, ta hänsyn till hel­hetsverkan vid förändringar.

Hänsyn ska också tas till kulturmiljöer och läm­ningar från alla tider när stadsmiljöer utvecklas och infrastruktur byggs ut. Dessa kan vara fornläm­ningar, historiska bebyggelsemiljöer men även yngre kulturmiljöer, såsom modernismens byggnader. Det är viktigt att hitta balansen mellan att bygga nytt och bevara och att integrera kulturmiljön i bebyggelse­planeringen. Det vi bygger idag ska också ses som framtidens kulturarv.

Tillägg ska göras på ett medvetet och respektfullt sätt genom utgångspunkt i platsens specifika förut­sättningar och kunskap om historia, identitet och tidigare markanvändning. I den fysiska planeringen bör ambitionen vara att utveckla väl gestaltade offentliga miljöer och med god arkitektonisk kvalitet så att tillägg blir tydligt avläsbara och samtidigt har­monierar med den befintliga miljön. Med ett med­vetet förhållningssätt och höga ambitioner om det arkitektoniska slutresultatet kan vår tids arkitektur få sätta sitt avtryck och bygga framtidens kulturmiljöer.

Planeringen bör även ha ambitioner om en blandning av bostäder, arbetsplatser, service och anläggningar som kan bidra till ökad närvaro av människor under olika tider på dygnet. Utvecklingen bör ske med inslag av konst och genom delaktighet i den offentliga miljön. Detta tillsammans kan dessutom verka för en ökad trygghet och bidra till minskad skadegörelse.

Bild på byggnadsfasader

Den nya bebyggelsen vid Näsby slott har anpassats till områdets höga kulturmiljövärden. Byggnadernas formspråk är inspirerat av klassicistisk arkitektur. Arkitekter Brunnberg & Forshed.