
Riktlinjerna utgår från översiktsplanens målformuleringar och kompletteras även av andra kommunala styr- och stöddokument. Exempel på dessa är:
- Översiktsplan Täby 2025 - Staden på landet (Kommunfullmäktige (KF) 2022), som innehåller mål och inriktning för kommunens långsiktiga utveckling samt vägleder efterföljande beslut om mark- och
vattenanvändning. - Riktlinje för detaljplanering av enskilda småhusfastigheter i Täby kommun (KF 2022), som ger fastighetsägare vägledning vid ansökan om ny detaljplan samt stöd till kommunen vid bedömning om planbesked.
- Halva Täby grönt - Grönplan för Täby kommun (Stadsbyggnadsnämnden (SBN) 2022), som ger vägledning i frågor som rör kulturmiljö i park- och naturområden.
- Arkitekturprogram för Täbys regionala stadskärna (SBN 2019), som ger vägledning i frågor som rör arkitektur och gestaltning i samband med planering för nya stadsmiljöer, det offentliga rummet och för byggnader.
- Konstpolicy för Täby kommun (KF 2017), som redovisar kommunens förhållningssätt till offentlig konst.
- Fornvårdsplan Täby kommun (SBN 2012), som beskriver hur fornlämningar som finns på kommunens mark ska skötas och synliggöras genom bland annat skyltning. Fornvårdsplanen ska uppdateras.
Utöver dessa finns även ett antal områdesriktlinjer och miljöprogram för olika bebyggelseområden i Täby kommun. Dessa är delvis inarbetade i Kulturmiljöer i Täby på en övergripande nivå, men är fortsatt användbara som vägledning, då de innehåller mer detaljerad information om de specifika områdena.
Översiktsplanens mark-och vattenanvändningskarta redovisar förändringsområden för utveckling av bebyggelse och anläggningar. Inom eller i angränsning till dessa förändringsområden identifierar Kulturmiljöer i Täby värdefulla kulturmiljöer. Översiktsplanen ger övergripande vägledning och har grova gränsdragningar som behöver studeras mer detaljerat i samband med detaljplanering, med utgångspunkt i bland annat Kulturmiljöer i Täbys råd och riktlinjer för det aktuella området.
Inom några områden som är identifierade som värdefulla kulturmiljöer finns fastigheter som prövas för ny detaljplan eller det finns beslut om att starta en ny detaljplan, i enlighet med översiktsplanen och ofta för att medge förändrade och utökade byggrätter. I samband med planläggning behöver hänsyn tas till Kulturmiljöer i Täbys råd och riktlinjer och vägas tillsammans med andra intressen.
De geografiska avgränsningar som är gjorda i Riktlinjer för detaljplanering av enskilda småhusfastigheter i Täby kommun bygger på en analys av områdenas särskiljande kvaliteter och karaktärer avseende bland annat befintliga detaljplaner, fastighetsstorlekar samt områdenas topografi, landskapsbild, bebyggelsestruktur, växtlighet och gatuutformning. Avgränsningarna av områden i Kulturmiljöer i Täby utgår övergripande från kommunens traktindelningar, men bygger också på en analys av möjligheten att förstå och uppleva bebyggelsens och miljöernas kulturhistoriska sammanhang samt förståelse för hur Täby har vuxit fram.
Det finns alltså områden och fastigheter där områdesavgränsningen inte sammanfaller och benämningen skiljer sig mellan Riktlinjen för detaljplanering av enskilda småhusfastigheter och Kulturmiljöer i Täby. I de fall en ny detaljplan ska prövas för en fastighet som ligger inom en värdefull kulturmiljö behöver hänsyn tas till Kulturmiljöer i Täbys råd och riktlinjer.