
En villa i Näsbypark byggd år 1926. Fasaden är putsad och avfärgad vit, fönstersnickerier har en mörkt grön kulör. Det tegeltäckta taket är lite utsvängt. En portal markerar entrén mot Centralvägen. Byggnaden är väl bevarad och ett fint exempel på 1920-tals klassicim. Arkitekt Einar Rudskog.
Generella råd till fastighetsägare
- Tänk långsiktigt när du ska förändra ditt hus eller bygga nytt. Lägg ner tid på att förbereda dig och ta reda på mer om material, konstruktion, historia och se på andra hus i området.
- Om du planerar att förändra en byggnad eller fastighet i ett område med värdefull kulturmiljö, och din byggnad antingen omfattas av planbestämmelser, till exempel Q, q eller k på en detaljplankarta eller har de kvaliteter som beskrivs i Boverkets föreskrifter, bör du kontakta Täby kommun och fråga vad som gäller för din fastighet.
- Behandla alla hus med respekt. Det är inte bara gamla hus som är värda att bevaras. Även ett hus som byggdes för ett par eller ett tiotal år sedan har karaktärsdrag som är typiska för sin tid och som bör behandlas med respekt.
- Om du planerar att bygga till ett hus som har höga kulturmiljövärden kan det vara till stor hjälp att rådgöra med en certifierad sakkunnig avseende kulturvärden tidigt i processen. Det kan vara en byggnadsantikvarie, snickare eller en arkitekt som har kunskap om kulturmiljövård
- Täby är rikt på fornlämningar. Om du planerar att bygga nytt eller bygga till, undersök om det finns fornlämningar på eller intill din tomt. Riksantikvarieämbetets karttjänst Fornsök har information om fornlämningar.
- Ta fram ritningar på huset och kontakta kommunen för att se om det finns äldre ritningar. Många hus har byggts till. Ritningarna hjälper dig förstå konstruktionen och hur huset såg ut när det byggdes.
- Äldre fönster kan vara av hög kvalitet och är ofta värda att underhållas och kan eventuellt kompletteras med invändigt energiglas.
- Vid tilläggsisolering av fasad bör fönster flyttas ut så att de sitter i samma förhållande till fasaden som innan. Takfoten behöver kanske också förlängas.
- Måla upp en stor yta med den färg du vill använda innan ommålning. Hur färgen ser ut påverkas av vilka andra färger det finns runtomkring, vilken grovlek det är på ytan du målar på och om det är sol eller skugga. Titta på provet, se om den passar med huset och med grannhusen. Det är ofta olika kulörer på fasad, fönsterfoder, fönstersnickerier och grund, pröva så att de olika kulörerna fungerar tillsammans.
- Dörrar, särskilt entrédörrar, är viktiga. Undersök om en ny tänkt dörr passar med husets stil.
Bilder och exempel

Ritning till ”Gula villan” i västra Roslags-Näsby.

En villa i Näsbypark byggd år 1939 har en kopparbaldalkin över entrén. Dörren i mörkt trä är snidad i ett geometriskt mönster. Arkitekt Valdus Wikén.

Färgprover på puts uppställda framför Näsby slott. Materialets struktur och omgivningen påverkar hur färg återges.