För utförare inom social omsorg
Inom social omsorg bedrivs verksamheter i såväl kommunal som enskild regi. En privat leverantör/utförare kan tilldelas avtal enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, eller bli godkänd och teckna kontrakt med kommunen enligt lagen om valfrihetsystem, LOV.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
På denna sida finns information till dig som är intresserad av att ansöka om att bli leverantör/utförare inom något valfrihetssystem. Leverantör och utförare är samma sak. I menyn finns information till dig som är befintlig utförare.
Du som är intresserad av kommunens upphandlingar enligt LOU kan läsa mer under Inköp och upphandlingar.
Om valfrihetssystem, LOV
Valfrihetssystem enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) finns för en rad tjänstekategorier (insatser). Valfrihetssystemet ger den enskilde möjlighet att välja bland utförare i kommunens regi och privat regi som godkänts av kommunen. Regler för hur ett valfrihetssystem ska utformas finns i LOV. Varje kommun fastställer kraven för att bli godkänd utförare i en tjänstekategori i kommunen i ett förfrågningsunderlag. Alla sökanden som uppfyller kraven blir godkända och därmed valbara i kommunens valfrihetssystem.
Om lagen om valfrihetssystem, LOV, skr.se
Upphandlingsmyndighetens webbplats
Hitta LOV-uppdrag på Upphandlingsmyndighetens webbplats
Så här ansöker du om att bli utförare inom ett valfrihetssystem
Se till att ha tillstånd
För de flesta tjänstekategorierna gäller så kallad tillståndsplikt. Det innebär att sökanden behöver ha tillstånd för att driva verksamhet från Inspektionen för vård omsorg (IVO). Olika tjänstekategorier har olika krav för att få ett tillstånd. IVO har ibland lite längre handläggningstid för tillståndsprövningar. Du bör därför göra ansökan om tillstånd i god tid innan du planerar att starta din verksamhet.
Läs mer om tillstånd på IVO:s webbplats.
Ta del av förfrågningsunderlag för valfrihetssystem inom social omsorg
Läs igenom förfrågningsunderlaget noga för att ta reda på vilka handlingar som du måste bifoga för att ansökan ska anses komplett. I förfrågningsunderlaget beskrivs hur ansökan ska lämnas in, vilka krav som ställs för att du ska bli godkänd som utförare, vilka krav som ställs på uppdraget, kontraktsvillkor, ersättning för uppdraget med mera.
Förfrågningsunderlaget i sin helhet finns i upphandlingssystemet e-Avrop. För att komma direkt till förfrågningsunderlag och ansökan för ett valfrihetssystem följ respektive länk nedan:
Boendestöd enligt 4 kap 1 § SoL (SON 2021/432-72)
Bostad med särskild service för barn och ungdomar enligt 9 § 8 LSS (SON 2018/33-79)
Daglig verksamhet enligt 9 § 10 LSS (SON 2021/349-72)
Dagverksamhet för personer från 65 år (100/2013-74)
Familjerådgivning enligt 5 kap. 3 § SoL (SON 2022/41-71)
Hemtjänst enligt 3 kap 6 § SoL (SON 2021/128-75)
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 § 6 LSS (SON 2022/77-72)
Korttidstillsyn av skolungdomar över 12 år enligt 9 § 7 LSS (SON 2022/76-72)
Ledsagarservice enligt 9 § 3 LSS och avlösarservice i hemmet enligt 9 § 5 LSS (SON 2021/433-72)
Särskilt boende enligt 5 kap 5 § SoL (SON 2021/169-76)
Lämna in ansökan
Ansökan lämnas in elektroniskt via upphandlingssystemet e-Avrop eller via direktlänkarna ovan.
Kontrollera att du har fått med alla uppgifter, tillstånd, intyg med mera som efterfrågas av kommunen. Handläggningstiden är normalt cirka åtta veckor men kan vara något längre under sommaren och runt jul och nyår. Är ansökan inte komplett blir handläggningstiden längre.
Prövning av din ansökan och avtalstecknande
När kommunen fått in en komplett ansökan görs en prövning. Bland annat kontrolleras ekonomi, erfarenhet och kompetens. En intervju och ett besök i verksamheten ingår i denna del.
Om du uppfyller alla ställda krav godkänns du som utförare i valfrihetssystemet. Därefter tecknas ett kontrakt mellan dig och Täby kommun.
Du blir sökbar på Hitta och jämför service
I samband med kontraktstecknandet får du lämna information till ”Hitta och jämför service”. Det är ett digitalt sökverktyg där samtliga privata och kommunala utförare finns presenterade och där Täbyborna kan söka och jämföra utförare av välfärdstjänster. Du ansvarar för att informationen på tjänsten Hitta och jämför service är korrekt.
Hitta och jämför service och utförare av välfärdstjänster
Uppdrag
När du godkänts som utförare blir du valbar för Täbybor som beviljats den aktuella insatsen av kommunen. Hur många uppdrag/brukare du får beror på hur många Täbybor som väljer dig som utförare. Ett valfrihetssystem ger inte några garantier om volymer. När du valts får du en beställning på den aktuella insatsen från kommunen.
Uppföljning av insatser och avtal
Kommunen följer upp såväl beställda insatser som kontraktsvillkoren.
Ersättning till utförare
Du ersätts för utförda insatser enligt de ersättningsnivåer som kommunen beslutar om.
Ersättningsnivåer för kommande år fastställs vanligen i december. Aktuella ersättningsnivåer hittar du i dokumentet nedan:
Detta nedladdningsbara dokument är inte tillgänglighetsanpassat och kan inte läsas upp av skärmläsaren. Kontakta Täby kommuns kontaktcenter på 08-555 590 00 för vidare hjälp.
Personuppgiftshantering (GDPR)
Läs mer om hur Täby kommun hanterar personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen.