Hälso- och sjukvård
Här får du som utförare inom social omsorg information om ansvarsförhållanden inom den kommunala hälso- och sjukvården, vad du behöver göra och annat stöd.
Kontakta oss
Medicinskt ledningsansvar
Kommunen är huvudman för kommunal hälso- och sjukvård
Enligt hälso- och sjukvårdslagen är kommunen huvudman för kommunal hälso- och sjukvård. Det innefattar biståndsbedömd dagverksamhet/daglig verksamhet/sysselsättning samt särskilda boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning. I Täby kommun är socialnämnden och äldrenämnden huvudmän. Hälso- och sjukvårdsinsatserna är på primärvårdsnivå och kräver inte sjukhusets medicinska och tekniska resurser eller särskilda kompetens:
- Behandling
- Omvårdnad
- Förebyggande arbete
- Rehabilitering och habilitering
Utförare är vårdgivare
Vårdgivaransvaret ligger på varje enskild utförare såväl i kommunens egna verksamheter som privata utförare. Varje vårdgivare ska ha
- en verksamhetschef enligt hälso- och sjukvårdslagen
- lokala rutiner utifrån Täby kommuns riktlinjer som ska vara skriftliga och beskriva vem som gör vad, när och hur
- den bemanning av leg. sjuksköterskor, leg. fysioterapeut och leg. arbetsterapeut som krävs för att säkerställa en god och säker vård dygnets alla timmar.
Regionen ansvarar för läkarinsatserna i kommunens olika verksamheter. På särskilda boenden för äldre har verksamheten samverkan med en läkarorganisation som har avtal med regionen att utföra läkarinsatser på dessa. De som deltar i dagverksamhet/daglig verksamhet/sysselsättning och de som bor på gruppbostad inom funktionsnedsättning har sin läkare på någon av regionens husläkarmottagningar.
Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS
Kommunens MAS
- har ett övergripande medicinskt ansvar för den kommunala hälso- och sjukvården
- ger riktlinjer för hälso- och sjukvården till vårdgivarna som stöd till verksamheten
- följer upp att vårdgivarens utförande av hälso- och sjukvård följer lagar, regler, föreskrifter och riktlinjer
- gör kvalitetsuppföljningar på särskilda boenden för äldre, personer med funktionsnedsättning, korttidsboenden och dagverksamheter för äldre samt dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning
- utreder avvikelser inom verksamheter i egen regi och anmäler dessa till Inspektionen för vård och omsorg, (IVO) enligt lex Maria
- ansvarar för kommunövergripande samverkan med parter inom hälso- och sjukvård
- ger råd och stöd till utförarnas verksamhetschefer kring den kommunala hälso- och sjukvården.
Täby kommuns riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård
Täby kommuns riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård med anvisningar är övergripande dokument som utgör ramverk och minimikrav inom det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret. De anger inom vilka områden lokala rutiner skall finnas och anger lägsta nivå för vad som är en god och säker hälso- och sjukvård inom det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret. Riktlinjerna är antagna av huvudmannen, det vill säga socialnämnden respektive äldrenämnden.
Riktlinjer för hälso- och sjukvård Täby kommun äldreomsorg
Riktlinjer för hälso- och sjukvård Täby kommun funktionsnedsättning
Nyhetsbrev och omvärldsbevakning
Vi rekommenderar att följa informationen om kommunal hälso- och sjukvård via:
- Region Stockholm: Aktuellt för kommunal vård & omsorg
- Region Stockholm: Aktuellt för vårdgivare från Regionen
- Socialstyrelsen: Kunskapsguiden
- Storsthlm: Överenskommelser med Region Stockholm
Patientsäkerhetsberättelser
Varje år ska alla vårdgivare upprätta en lokal patientsäkerhetsberättelse enligt patientsäkerhetslagen.Patientsäkerhetsberättelsen beskriver det systematiska patientsäkerhetsarbetet som skett under föregående år. De ska vara färdiga senast den 1 mars varje år och skickas digitalt till kommunens MAS.
Här finns mall från Sveriges kommuner och regioner som ska användas
Vårdskador enligt lex Maria
Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren
- utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
- informera kommunens MAS om sina respektive utredningar och anmälningar enligt lex Maria.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Privatpersoner som vill anmäla vårdskador kan läsa mer på:
Beställning av SITHS-kort
SITHS är en elektronisk identitetshandling som används för säker identifiering av både personer och system inom regioner, kommuner, privata vårdgivare och statliga myndigheter.
För vårdgivare verksamma inom Täby kommuns geografiska område beställer du SITHS-kort genom kommunen. Mejla din beställning till Charlotte Berken: charlotte.berken@taby.se
Värmebölja
Ihållande perioder av värme under sommaren kan orsaka både hälsoproblem och ökad dödlighet hos riskgrupper. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information för chefer och sjukvårds- och omsorgspersonal om hur man ska planera och agera kring en värmebölja.
Kontakt
Medicinskt ansvarig sjuksköterska för:
Äldreomsorgen: Lilian Carleson, lilian.carleson@taby.se
Omsorgen om personer med funktionsnedsättning: Cecilia Lewenhaupt, cecilia.lewenhaupt@taby.se