Kan ditt företag ta emot praoelever?
För att förenkla för företagare som vill ta emot praoelever finns plattformen samverka.nu. Där kan företag registrera sig och elever kan gå in och titta vilka praoplatser som erbjuds.
Kontakta oss
Praktikplatser för barn och unga
Vill du som företagare i Täby vara med och förse framtidens arbetsliv med rätt kompetenser.
Täby kommuns skolor önskar ett gott samarbete med er för att kunna erbjuda praktikplatser inom grundskola (PRAO, praktisk arbetslivsorientering) gymnasieskola (APL, arbetsplatsförlagt lärande) och inom det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).
Vid frågor om prao - kontakta Täby kommuns kontaktcenter på 08-555 590 00.
Samverkan.nu
På den digitala plattformen samverka.nu kan du som arbetsgivare registrera att företaget har möjlighet att ta emot praoelever. Via ett formulär fyller du i vilka veckor din arbetsplats kan ta emot en eller flera elever. Eleverna söker och önskar praoplats på plattformen och sedan får du information om vilken elev som kommer till er i god tid innan praoperioden börjar. Alla typer av företag är välkomna att registrera sig.
Du kan också registrera dig på plattformen om du har lust att föreläsa i en skola eller har möjlighet att erbjuda studiebesök på din arbetsplats.
Just nu använder de kommunala grundskolorna och Byängsskolan plattformen för prao i årskurs 8 och 9. Fler skolor och årskurser kommer att ansluta sig framöver.
Fördelar med samverka.nu
- Företagare behöver inte kontakta respektive skola utan kan via plattformen nå flera skolor.
- Plattformen gör det enkelt för dig som företagare att ta emot praoelever och vägleder dig genom hela praoperioden.
Fördelar för dig som arbetsgivare
Att ta emot en praoelev innebär en möjlighet för din arbetsplats att:
- visa upp arbetsplatsen
- lära sig hur unga tänker om arbetslivet och arbetsplatsen
- delta i ett ömsesidigt lärande
- träffa framtida medarbetare redan nu.
Andra fördelar med prao
Elever behöver få en inblick i och vetskap om vad arbetslivet innebär. Att ha prao på en arbetsplats är en värdefull erfarenhet och fungerar som inspiration inför kommande gymnasieval. Kopplingen mellan skola och arbetsliv blir tydligare när eleverna får den här praktiska erfarenheten. Där spelar du som företagare en stor och viktig roll.
Praoperioder
I huvudsak går eleverna ut på sammanhängande prao i två veckor. De skolor som valt att att gå ut en vecka på våren går även ut en vecka på hösten, någon gång under veckorna 42–50.
De fristående skolorna fördelar sina egna praoperioder i årskurs 8–9 under vår och höst. Kontakta skolornas prao-ansvarige för mer information.
Gör så här för att registrera praoplatser
- Gå in på samverka.nu.
- Välj Stockholms län och Täby kommun.
- Skriv information om arbetsplatsen.
- Klicka på ”Nästa”.
- Välj ”grundskola” i listan under ”Vilken skolform registrerar du praktikplatser för?”.
- Skriv vilka arbetstider som gäller och vilka arbetsuppgifter som ingår.
- Bocka i rutan ”Acceptera villkor”. Villkoren innebär att informationen som du uppger inte kommer att delas av någon annan och att den endast ska användas för att administrera praoplatser i Täby kommun.
- Klicka på ”Nästa”.
- Här kan du ange hur många praoplatser som du erbjuder. Du kan också lägga till praoperioder. Det går att slutföra registreringen utan att ange några praoperioder. Täby kommun skickar ut en förfrågan inför varje termin, där du har möjlighet att ange om ni kan ta emot en elev de aktuella praoperioderna
- Klicka på ”Slutför registrering”.
När du slutfört registreringen granskas uppgifterna av Täby kommun och du får ett bekräftelsemejl med information om hur du kan logga in om du vill ändra några uppgifter.
Plattformen samverka.nu är en tjänst som är upphandlad enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.