Starta förskola eller pedagogisk omsorg
Här finns information för dig som är intresserad av att starta en förskola eller annan pedagogisk verksamhet.
Du som är intresserad av att starta och bedriva förskola eller annan pedagogisk verksamhet som enskild huvudman ska söka godkännande hos barn- och grundskolenämnden i Täby kommun. Handläggningstiden för en komplett inkommen ansökan beräknas till fyra månader.
Vill du veta vilka andra tillstånd du behöver och vilka regler som gäller för din verksamhet? Genom att vända dig till Företagslotsen får du snabbt svar på frågor och en överblick över eventuella tillstånd du behöver för din verksamhet
Läs mer om och boka företagslots
Starta förskola
Ansökan görs i kommunens e-tjänst och för att vi ska kunna hantera din ansökan behöver du skicka in ett antal handlingar. De handlingar som ska inkomma tillsammans med din ansökan finns listade i vår dokumentlista.
Starta annan pedagogisk verksamhet
För mer information samt ansöka om att starta pedagogisk omsorg/annan pedagogisk verksamhet, kontakta tillsyn förskola, antingen via mejl eller genom att ringa 08-555 590 00. En dokumentlista finns framtagen som stöd så du kan förbereda din ansökan.
Godkännande och villkor för bidrag
Barn- och grundskolenämnden har tillsynsansvar för fristående förskolor och annan pedagogisk verksamhet. Ansvaret för tillsynen är kopplat till godkännandet.
Mer om förutsättningarna för att bedriva fristående förskola och annan pedagogisk verksamhet finns att läsa i nedan dokument.
Bidrag i form av peng
Täby kommun lämnar bidrag till utförare som fått godkännande av barn- och grundskolenämnden att bedriva förskola eller annan pedagogisk verksamhet. Bidragsbeloppet utbetalas i form av peng enligt Täby kommuns Regler för placering, peng och avgift i förskola och pedagogisk omsorg.
Återkallande av godkännandet
Barn- och grundskolenämnden kan besluta om återkallande av godkännande enligt gällande regler.
Krisledning i Täby
Huvudmannen är skyldig att inordna driften av sin verksamhet under kommunens krisledning. Förskoleverksamheten ingår i kommunens beredskapsplanläggning för höjd beredskap (krig eller andra extraordinära förhållanden) och kris, katastrof eller annan svår påfrestning på samhället under fredstid.
Detta innebär att huvudmannen ska inordnas under kommunens krisledning, när denna trätt i funktion, och bedriva verksamheten på det sätt, som krisledningen bestämmer, och på i princip samma villkor, som gäller för anställda i kommunen. På anmodan ska huvudmannen utan särskild ersättning härför medverka i kommunens arbete med beredskapsförberedelse vad gäller upprättande av beredskapsplan för förskoleverksamheten, deltagande i övningar med mera.