Nyfikenhet och gemenskap när Täbys elever startar läsåret

19 augusti 2024, kl. 12:43 - Förskola & skola

Personer på scen.
Läsåret för skolorna i Täby kommuns grundskolor har nu börjat och på många håll bjöds det på festlig stämning när eleverna välkomnades tillbaka till skolbänken.

Den 15 augusti markerade starten för det nya läsåret i Täbys grundskolor och Vallatorpsskolan var en av de skolor där stämningen var på topp när dörrarna öppnades efter sommarlovet. På skolans utescen dansade och sjöng skolpersonalen in höstterminen och bland eleverna i årskurserna F-9 var förväntan stor.

Person poserar för ett foto.

– Det känns jättebra och lite pirrigt inför det sista grundskoleåret. Med tanke på alla nationella prov som väntar är det väldigt spännande, säger Nathalie i klass 9A.

För de yngre eleverna, som Donia i klass 3A och Vendela i klass 3B, är också glädjen över skolstarten stor.

Två personer poserar för ett foto.

– Jag tycker det är väldigt kul att skolan börjar igen, framför allt att vi äntligen ska ha slöjd och mer specifikt träslöjd. Det har jag längtat efter, säger Vendela entusiastiskt och får medhåll av Donia.

De stora höjdpunkterna med skolstarten för Otto i klass 9B är att få återgå till en mer social vardag och få dyka ner i studierna igen.

Person poserar för ett foto.

– Att få lära mig nya saker är något jag har längtat efter under ledigheten, men framför allt ska det bli väldigt roligt att träffa alla klasskompisar igen. Det blir ibland lite ensamt under sommarlovet när man inte ses varje dag, säger han.

Om eleverna får välja ut det allra bästa med sin skola är svaren samstämmiga. Gemenskapen och den goda stämningen, i kombination med en den goda lärmiljön, toppar listan.

– Alla är väldigt välkomnande och det var något jag la märke till när jag började här förra terminen. Annars tycker jag studieupplägget utmärker sig jämfört med mina tidigare skolor. Jag lär mig betydligt mer här, säger Nathalie.

Donia och Vendela lyfter även fram möjligheten att umgås och vara aktiva tillsammans ute på skolgården.

– Det bästa med vår skola är att vi kan hålla på med olika sporter under rasterna tillsammans med kompisarna. Fotboll är det allra roligaste.