Går det att bada i Hägernäs och Näsaäng i år?

29 maj 2024, kl. 13:00 - Fritid & kultur

Bild på en badplats med sandstrand
Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Då de senaste fyra årens snittresultat är bristfälligt, kommer skyltar som avråder från bad sitta uppe hela säsongen. Täby kommun kommer dock mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada.

− Vi förstår att det kan verka motstridigt, men avrådan bygger på en samlad bedömning av provresultat från de senaste fyra åren. Det är inget förbud, utan upp till varje besökare att själv avgöra om bad är lämpligt genom att ta del av de aktuella provresultaten. Vi har nu valt att mäta oftare för att ge våra badgäster så bra underlag som möjligt, säger Jenny Holmberg, tillförordnad verksamhetsområdeschef Kultur och fritid på Täby kommun.

Separata skyltar kommer finnas på båda badplatserna som anger det senaste mätresultatet, och man kan också själv gå in på Havs- och vattenmyndighetens badkarta och se detta.

Vad beror då de försämrade resultaten på?

− Enkelt uttryckt finns det inget i närheten som smutsar ner vattnet, utan i huvudsak är detta kopplat till mätningar i fjol när det regnat mycket och exempelvis spillning från gäss spolats ner i badvattnet, säger Simon Bergroth, biträdande miljö- och hälsoskyddschef på Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH).

Vad gör kommunen åt detta?

− Vi kommer utöver de utökade mätningarna, och kommunikationen av dem, också fortsätta arbetet att få bort gässen från de här miljöerna, bland annat genom skjutning. Vi har i dagarna också påbörjat en mer detaljerad åtgärdsplan, säger Jenny Holmberg.