Jag är väl inte våldsutsatt, eller?
18 november 2024, kl. 09:16 - Omsorg & stöd
Karins berättelse:
– Vi levde tillsammans i tio år och han blev pappa till våra två barn. I efterhand inser jag att våldet började nästan från början men jag såg det inte då. Det smög sig på. Först var det småsaker, som att han ifrågasatte mina val. Efter första barnet blev det värre. Nu kan jag se att det var psykiskt våld under flera år. Det var först när våldet blev fysiskt som jag verkligen blev rädd och kunde lämna. Då fick jag hjälp.
Karins historia delas av många som är utsatta för våld i nära relationer.
Många unga är drabbade
Enligt studier som Våld mot barn 2022 och Stockholmsenkäten 2024 har var tredje elev i årskurs 9 som haft en relation utsatts för våld. Mer än var tionde tjej i årskurs 9 har blivit utsatt för sexuella handlingar mot sin vilja.
– Även unga kan befinna sig i våldsamma relationer. Svartsjuka är inte romantiskt, men det kan vara svårt att upptäcka eftersom det ofta strider mot den bild vi har av oskyldig romantik i unga relationer. Som vuxen och förälder är det viktigt att vara medveten och kunna se varningstecken, säger Anna Förberg, fältare i Täby kommun.
Så här kan du få hjälp vid våld i nära relation
Kommunen kan hjälpa både den som är utsatt för hot och våld och den som utsätter andra.
Akut hjälp
- Ring 112 om det är akut.
- Kontakta kommunen för råd och stöd. De kan hjälpa dig att kontakta polis, sjukvård och erbjuda insatser efter behov.
Stöd och behandling
Alternativ till våld (ATV Täby) är en öppen verksamhet för invånare i Danderyd, Lidingö, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Du kan kontakta dem direkt. De har tystnadsplikt men omfattas av anmälningsskyldighet. Här finns specialiserad personal med erfarenhet av våldets konsekvenser. De erbjuder samtalsbehandling som är anpassad efter din situation, både för våldsutsatta och för dem som vill förändra sitt beteende.
Stöd för unga
Kontakta kuratorn på skolan, Ungdomsmottagningen eller på Stödcentrum för unga brottsutsatta. Du kan också läsa mer på ungarelationer.se
Föräldraföreläsning
Måndag 18 november klockan 18: Fältarna och Stödcentrum för unga brottsutsatta föreläser om Svartsjuka är inte romantiskt, våld i ungas relationer Läs mer och anmäl dig på taby.se
Våldsspiralen
Titta gärna på filmen Våldsspiralen på Youtube. Det är en kortfilm om våld i nära relation, hur våldet påverkar barn som lever i det men också hur vi alla kan påverka och stoppa våldet. Filmen är skapad av Riksidrottsförbundet och idrottsutbildarna på Gotland i samarbete med Region Gotland, polisen och länsstyrelsen.
En vecka fri från våld
"En vecka fri från våld" är en årlig kampanj för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och lyfta vikten av våldsförebyggande arbete. Trygghet är en högt prioriterad fråga för kommunen. Den 25 november är den internationella dagen mot våld mot kvinnor, som FN har instiftat under parollen #OrangeTheWorld.