Löttingeskogen har fått ett lyft med hjälp av barnen

29 november 2024, kl. 13:53 - Bygga & bo

Barn och pedagoger från Hägerneholmsskolan, tillsammans med kommuntjänstemän, har utformat och utvecklat Löttingeskogen med leken i fokus. Tisdag den 19 november var det dags för invigning.

Projektet kallas "Lekledd skötsel och gestaltning" och är ett nytt arbetssätt där kommunen aktivt involverar några av dem som använder skogen mest - barnen själva.

– Det här är ett helt nytt sätt för oss att arbeta med våra bostadsnära skogar. Genom att låta barnen vara delaktiga i processen har vi fått ovärderlig kunskap om hur skogen används och vilka kvaliteter som är viktiga att bevara, förstärka och utveckla, säger landskapsarkitekten Lisa Klingwall på Täby kommun.

I samband med den planerade gallringen av Löttingeskogen hittade kommunen spår av lek. Där och då föddes idén och man började kontakta närliggande skolor för att få hjälp med att utveckla platsen. Genom en serie träffar med barn från förskola, förskoleklass och mellanstadiet samt pedagoger har viktiga lekmiljöer och utvecklingsmöjligheter kartlagts.

Genom platsbesök där barnens rörelser och lek observerades, skissarbeten och dialoger har barnen fått visa vilka platser som är särskilt betydelsefulla för deras lek och lärande. Eleverna har även skapat konst och en entréskylt som kommer att pryda den del av skogen som de använder mest.

– Vi har till exempel upptäckt flera spännande kojbyggen och naturliga samlingsplatser som vi nu kan ta hänsyn till i gallringsarbetet och samtidigt förstärker med nya naturelement, säger jägmästare Cecilia Lundin på Täby kommun.

Projektet är en del av kommunens arbete med att utveckla dialogen med grupper som normalt är lågt representerade i planeringssammanhang. Särskilt fokus läggs på barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsvariationer.

En trädhantverkare anlitades och efter gallringen har området kompletterats med en grill och olika "lekförstärkare" såsom sittgrupper som även kan användas för att träna balansen, spänger, skulpturer och ett lekkök.

Projektet i Löttingeskogen fungerar som ett pilotprojekt och arbetssättet planeras att användas i fler av kommunens bostadsnära skogar framöver.