Brottsutsatta unga kan få hjälp

9 oktober 2024, kl. 07:41 - Omsorg & stöd

Stödcentrum för unga brottsutsatta ger stöd och hjälp till unga 10 till 20 år som blivit utsatta för ett brott av något slag.

–Många unga brottsutsatta kommer till oss via kontakt med polisen, men det går jättebra att höra av sig direkt, även om händelsen inte är polisanmäld. Vi har tystnadsplikt och man kan vara anonym, säger Anna Lock, kurator på Stödcentrum för unga brottsutsatta.

Stöd och hjälp

Stödcentrum för unga brottsutsatta kan hjälpa till med:

  • Stödsamtal till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
  • Praktiskt stöd som kontakt med polis och målsägandebiträde, kontakt med skola, samt information om ersättningsmöjligheter.
  • Rättegångsstöd som information om rättsprocessen, förberedelse inför rättegång och stöd under rättegång.

–De vanligaste brotten bland unga vi träffar är sexualbrott, misshandel och olaga hot. Det är normalt att reagera på massor av sätt. Man kan bli rädd, arg, frustrerad, orolig eller ledsen. Det går bra att höra av sig till oss även om det gått en tid sedan händelsen, säger Anna Lock.

Medling vid brott och skolmedling

Stödcentrum innefattar även medlingsverksamheten. Medling innebär att den som är misstänkt för ett brott får chans att möta den som drabbats av brottet. Syftet är att minska de negativa följderna av händelsen för båda parter. Medlingsverksamheten hjälper även till med skolmedling som är ett konstruktivt stöd vid konflikter eller brott som skett i skolmiljö.

taby.se/stodcentrum