Täby övade på att hantera dricksvattenkris
29 oktober 2024, kl. 14:19 - Kommun & politik
– Vi måste kunna garantera att invånarna får rent dricksvatten även om något skulle hända med våra vattenledningar. Genom den här övningen är vi bättre förberedda inför en verklig situation när det inte kommer något vatten. Vi har diskuterat vilka som ska prioriteras och hur vi kan hjälpas åt i länet vid en större dricksvattenstörning, säger Johannes Söderlund, avdelningschef IT och säkerhet i Täby kommun.
Sex kommuner i Norrort övade tillsammans med Norrvatten, Livsmedelsverket, Kriminalvården, Region Stockholm, Försvarsmakten och Swedavia under ledning av Länsstyrelsen. Från Täby deltog representanter för olika verksamheter inom bland annat social omsorg, utbildning, livsmedelsförsörjning och drift.
Övningen simulerade ett scenario där ett större avbrott i vattenförsörjningen ägde rum. Alla aktörer fick testa sin beredskap och förmåga och fokus var på den ömsesidiga förståelsen för varandras utmaningar inom kommunen och mellan aktörer.
– Övningen gav värdefull input till kommunens nödvattenplan som vi precis håller på att uppdatera, säger Johannes Söderlund.
Bra att veta om nödvatten
- Nödvatten är dricksvatten som delas ut på annat sätt än genom kranen
- Varje person behöver minst 3-5 liter vatten per dygn för dryck och matlagning
- Vid en kris placeras vattentankarna ut på strategiska platser i kommunen
- Äldreboenden och andra viktiga verksamheter får vatten först
Var förberedd hemma
Kommunen rekommenderar alla hushåll att:
- Ha några flaskor vatten i beredskap hemma, allt är bättre än ingenting
- Ha dunkar eller flaskor för vattenhämtning
- Håll dig uppdaterad via kommunens informationskanaler vid en dricksvattenstörning