Japansk delegation på besök i Täby

13 september 2024, kl. 14:43 - Förskola & skola

Personer som sitter i två soffor.
En delegation från Japan besökte på måndagen den 9 september öppna förskolan i Täby kyrkby. De långväga gästerna är verksamma inom barnomsorg och ville hämta inspiration för att vidareutveckla förskoleverksamheten i hemlandet.

Sverige anses vara ledande inom barnomsorg, och den svenska modellen för öppen förskola är unik. Därför kom en delegation på omkring tjugo personer till Stockholmsområdet för att studera flera verksamheter, bland annat öppna förskolan i Täby kyrkby.

Besökargruppen leddes av Seiichi Izumoto, som är rektor på förskolan Agata Gakuen och är ordförande för en organisation som forskar inom barnomsorg. Under dryga två timmar varvades rundvandring i lokalerna med diskussioner och erfarenhetsutbyte, tillsammans med Sara Pihlcrantz, förskollärare i Täby kyrkby och Synnöve Svensson, förskollärare på Gribbylunds öppna förskola.

– Vi känner oss stolta över att få visa upp vår viktiga verksamhet och att intresset för våra fyra öppna förskolor i Täby är så stort. De var väldigt intresserade av hur vi arbetar, säger Sara Pihlcrantz.

Besöket ses som en viktig del av att samarbeta internationellt, där det ges möjlighet att inspirera och tillföra nya tankar mellan olika länder och verksamheter.

– Vi är glada att Täby kommun satsar på öppna förskolan och ger oss möjligheten att dela med oss av all den kunskap vi har. Förhoppningsvis kan vi i framtiden ta emot flera gäster från olika delar av världen och lära oss ännu mer av varandra, säger Synnöve Svensson.

Personer i ett rum Personer i ett rum Personer i ett rum