Täby kommun tar fram nödvattenplan
12 februari 2025, kl. 13:01 - Kommun & politik
En störning i dricksvattenförsörjningen kan uppstå både i fredstid och under höjd beredskap. Även om risken inte går att eliminera helt kan god planering minska konsekvenserna.
Vid en störning i vattenförsörjningen är det kommunen som ansvarar för att distribuera nödvatten via särskilda utlämningsställen och tappställen. Nödvatten är dricksvatten som uppfyller kvalitetskraven och är främst avsett för dryck och matlagning.
Om nödvattenplanen
I nödvattenplanen beskriver kommunen inriktning och prioritetsordning för nödvattenförsörjning. Genom en prioriteringsordning tydliggörs för hushåll och verksamheter vilka prioriteringar kommunen behöver göra i en situation då nödvatten behöver tillhandahållas.
Kommunfullmäktige planerar att behandla förslaget till nödvattenplan under året. Nödvattenplanen kommer att finnas tillgänglig på kommunens hemsida när den är färdigställd, tillsammans med övrig information om kommunens krisberedskap.
Egen beredskap stärker samhällets motståndskraft
Eftersom mängden nödvatten kommer att vara begränsad behöver kommunen prioritera de mest sårbara grupperna i samhället.
Invånares egen beredskap är därför avgörande för samhällets förmåga att hantera kriser som innebär störning i dricksvattenförsörjningen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att varje hushåll ska kunna klara sig utan normal vattentillförsel i upp till sju dygn. Som invånare behöver du:
- Ha en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i din bostad
- Ha egna kärl eller dunkar för att kunna hämta och förvara vatten
- Vara förberedd på att ransonera vatten vid en krissituation
Även verksamheter, både kommunala och privata, behöver ha egen beredskap för att hantera störningar i vattenförsörjningen. Detta gäller även fastighetsägare med egen brunn.