Så här jobbar Täby kommun för att följa upp kvaliteten i äldreomsorgen

26 april 2025, kl. 14:55 - Omsorg & stöd

En person klappar en person på axeln
Att följa upp kvaliteten inom hemtjänst och äldreboenden är betydelsefullt för att säkerställa att Täbyborna får den omsorg de ska ha. Genom systematisk uppföljning av utförarna samt kontroll vid nyansökningar med fokus på samverkan och dialog är målet att säkra kvaliteten.

I Täby kommun finns 13 äldreboenden. Tre drivs i kommunal regi och tio drivs av privata utförare. Det finns åtta privata hemtjänstutförare. Alla verksamheter följs upp systematiskt.

Så här går uppföljningen till

Individuppföljningar

Uppföljningar på individnivå görs regelbundet av biståndshandläggare och boendesamordnare. Vid individuella möten frågar de om trivsel, trygghet, mat, tillgänglighet, bemötande, aktiviteter med mera. I det löpande arbetet fångar de också upp sådant som inte fungerar hos utförarna och sammanställer detta.

Efterlevandesamtal

Det görs efterlevandesamtal med anhöriga till personer som gått bort på ett äldreboende. Syftet är att fånga upp anhörigas helhetsupplevelse av verksamheten samt hur upplevelsen av deras närståendes sista tid har varit. Det handlar bland annat om hur anhöriga har upplevt personal, bemötande och omsorg.

Avtalsuppföljning

Varje år gör avtalsansvarig avtalsuppföljning av alla utförare av hemtjänst och äldreboende. Det görs bland annat genom sammanställning av individuppföljningarna, sammanställning av avvikelser, kvantitativ analys och resultat av Socialstyrelsens brukarundersökning (se nedan). Syftet är att säkerställa att utföraren följer de krav som finns i avtalet och att verksamheten arbetar med systematiskt förbättringsarbete.

Avtalsuppföljning av hälso- och sjukvård

Varje år gör medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS en granskning av att hälso- och sjukvården på äldreboenden följer lagar, regler, uppdrag och avtal. Syftet är att säkerställa att den primärkommunala hälso- och sjukvården är av god kvalitet med en god hygienisk standard, tillgodoser patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet.

Uppföljning av avvikelser som synpunkter, klagomål, lex Sarah och lex Maria

Löpande följer kommunen upp avvikelser som kommer in från utförare och privatpersoner. Utredning av avvikelser i kommunal omsorg handlar om att identifiera, analysera och åtgärda händelser som avviker från det normala arbetssättet och kan påverka brukarnas säkerhet och kvaliteten på omsorgen. Det är viktig del av kvalitetsarbetet. Baserat på utredningen ska utföraren vidta åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen. Syftet är att lära av händelserna och stärka kvalitet och säkerhet inom omsorgen.

Nyansökningar

När en utförare ansöker om att bedriva äldreomsorg i Täby görs en grundlig kontroll av bland annat ekonomi, kompetens, referenser, lokaler och tillstånd. Dessa kontroller kompletteras med intervju.

Socialstyrelsens brukarundersökning

Varje år gör Socialstyrelsen en brukarundersökning för hemtjänst och äldreboende. Den undersöker kvaliteten på omsorgen och handlar bland annat om bemötande, trygghet, inflytande, sociala aktiviteter, mat och måltider samt helhetsomdöme.

Vad är kvalitetspeng?

Täby kommun delar årligen ut så kallad kvalitetspeng till de äldreboenden och hemtjänstverksamheter som bedöms hålla en hög kvalitet. Syftet är att stimulera och belöna hög kvalitet i äldreomsorgen och att styra mot kommunens mål om att de verksamheter som finansieras av kommunen ska hålla en hög kvalitet.

Kvalitetspengen för äldreboende grundar sig på resultat från Socialstyrelsens nationella brukarundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen samt uppgifter från Svenska palliativregistret. Modellen, som infördes 2016, omfattar både kommunala och privata boenden som ingår i Täby kommuns valfrihetssystem och som valt att ansluta sig till modellen.

Totalt omfattar kvalitetspengen för äldreboenden 2024 cirka 15,7 miljoner kronor. Av de 14 boenden som är anslutna till modellen får elva ta del av medlen.

Även inom hemtjänsten delas kvalitetspeng ut för att premiera hög kvalitet i verksamheten. Modellen har använts sedan 2018 och omfattar de utförare som valt att ansluta sig till Täby kommuns valfrihetssystem.

Indikatorerna för hemtjänstens kvalitetspeng utgår från brukarnas upplevelser av inflytande och helhetsomdöme, samt från tekniska aspekter som kvittens av besök via digitala system.

Det totala utfallet för hemtjänsten uppgår i år till cirka 6,5 miljoner kronor. Sju av åtta utförare har anslutit sig till modellen och samtliga dessa får ta del av årets kvalitetspeng.