Anmäl oro för vuxen och äldre
Om du som privatperson känner oro för någon eller har en misstanke om att någon far illa kan du anmäla det till socialtjänsten.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Täby kommun tar emot anmälningar om vuxna som kan vara i behov av någon form av hjälp eller stöd. För att göra en anmälan behöver du inte veta säkert att något är fel, det räcker att du har en misstanke eller känner oro för den vuxnes situation. Om du är osäker kan du alltid ringa och rådgöra med oss.
Du kan vara anonym när du gör en anmälan, men det kan vara värdefullt för utredningen om du uppger dina kontaktuppgifter. Till exempel om ytterligare uppgifter behövs. Vill du vara anonym ska du inte uppge ditt namn.
En vuxen kan själv välja om den vill ta emot stöd och hjälp eller inte. Generellt kan sägas att socialtjänsten oftast har mycket svårt att hjälpa vuxna människor om de inte själv önskar ha hjälp och en kontakt med socialtjänsten.
Äldre – över 65 år
Känner du oro för att en äldre familjemedlem, granne, god vän eller annan närstående kan du anmäla det till socialtjänsten. Oro kan exempelvis handla om att din närstående inte får i sig tillräckligt med mat eller att han eller hon på annat sätt utsätter sig för risker i vardagen. Det kan handla om att den närstående börjar bli glömsk eller nedstämd, men själv inte klarar av att be om hjälp. Är du osäker kan du kontakta oss på avdelning äldreomsorg för rådgivning.
Beroende-missbruk
Är du orolig för att en vuxen person över 20 år har ett beroende eller missbruk?
Här kan du anmäla din oro till socialtjänsten i Täby kommun.
Oron kan både handla om att du är orolig för den som dricker, tar droger eller spelar om pengar. Är du osäker kan du också kontakta oss på beroendeenheten för rådgivning innan du gör en anmälan.
Andra typer av oro
Om det rör sig om en vuxen person som verkar fara illa av andra anledningar, till exempel:
- behov av stöd i bostaden
- att personen utsätter sig för risker
- att våld förekommer
- att personen inte själv vågar be om hjälp
- att någon mår dåligt (fysiskt och/eller psykiskt) och kan vara i behov av stöd utifrån det
- övrigt behov av stöd i den dagliga livsföringen
kontakta oss på 08 555 590 00 så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt person.
Är situationen akut? Ring 112 om situationen är akut och det är fara för liv.