Korttidsboende
Korttidsboende är en form av ett boende med omsorg under en begränsad tid.
Kontakta oss
Telefon till kommunens kontaktcenter, äldrenummer:
Ställ din fråga via webben
Du vistas på korttidsboendet under den tid du har behov, vanligtvis cirka två veckor. Det kan vara en tillfällig lösning om du under en övergående period har ett stort behov av omsorg som inte kan tillgodoses från hemtjänst, till exempel efter en sjukhusvistelse.
Du bor i ett rum med tillgång till gemensamhetsutrymmen. På korttidsboendet arbetar omsorgspersonal dygnet runt. Korttidsboendet har tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut (sjukgymnast) men det är Region Stockholm som ansvarar för eventuell rehabilitering.
Ansökan
Du ansöker om korttidsboende genom att kontakta kommunen eller använda e-tjänsten
Läs mer om hur du ansöker på taby.se/ansokaldreomsorg
Du kan inte välja korttidsboende själv utan får en plats i ett boende.
Så lång tid tar det
Hur lång tid det tar innan du kan få plats i ett korttidsboende beror på ditt behov och tillgängliga platser.
Om du har varit på sjukhus och behöver vara på korttidsboende tar sjukhuset kontakt med kommunen och en biståndshandläggare prövar ansökan. Om du beviljas korttidsboende får du en placering i samband med utskrivning från sjukhuset.
Det här händer när du får besked om plats
i korttidsboende
När du har fått beslut om korttidsboende kommer boendesamordnare från kommunen att kontakta dig för att informera om korttidsvistelsen.
Om du har korttidsboende efter till exempel en sjukhusvistelse kommer en biståndshandläggare att följa upp och planera för vidare insatser.
Avgift för korttidsboende
I korttidsboende betalar du en omsorgsavgift per dygn. Du betalar aldrig mer än den så kallade maxtaxan, som fastställs årligen. Avgiften betalar du i efterskott per kalendermånad. Du betalar också en avgift per dygn för måltider.
Information om avgifter finns på taby.se/avgiftersocialomsorg
Återkommande avlösning (växelvård)
Du kan också få korttidsboende om du har en anhörig som vårdar dig i hemmet och som behöver få tillfällig avlösning. Om du regelbundet bor på korttidsboende för avlösning kallas det för återkommande avlösning. Det har också kallats växelvård. Vanligen är det cirka en vecka i månaden.
Ansök genom att kontakta kommunen via kontaktcenter eller via e-tjänsten Ansök om äldreomsorg
Om du har återkommande avlösning kommer en biståndshandläggare från kommunen regelbundet följa upp hur det fungerar för dig.
Synpunkter eller förändrade behov
Synpunkter hjälper till att förbättra verksamheten. Information om hur du går tillväga finns på taby.se/synpunktersoc
Om dina behov ändras och du kanske behöver mer, mindre eller annan hjälp ska du kontakta kommunen och en biståndshandläggare återkommer till dig.