Tandvårdsstöd
Personer med stort omvårdnadsbehov kan ansöka om tandvårdsstöd.
Kontakta oss
Om du har ett stort omvårdnadsbehov i dagliga livet kan du ha rätt till viss tandvård till samma avgift som sjukvård, upp till högkostnadsskydd. Det som avgör är hur omfattande behovet av stöd är och att behovet ska vara långvarigt. Du ska behöva tillsyn minst tre gånger dagligen samt på natten.
Har du beslut om insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade kan du också få ett tandvårdsstödsintyg.
Munhälsobedömning
Tandvårdsstödintyget ger dig rätt till munhälsobedömning av tandhygienist i din bostad samt nödvändig tandvård. Munhälsobedömning ger svar på om du behöver tandvård eller om tänderna behöver skötas bättre och om du behöver bli undersökt av tandläkare eller tandhygenist. I samband med bedömningen kan du få råd och anvisningar om hur du bäst sköter dina tänder.
Nödvändig tandvård
Med tandvårdsstödsintyg kan du kan också få nödvändig tandvård. Det innebär att du kan få tandvård till samma avgift som sjukvård. Avgiften får räknas samman med andra avgifter för hälso- och sjukvård och därmed ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd.
Nödvändig tandvård är den tandvård som du behöver för att kunna äta, skratta, prata och för att du inte ska ha ont från dina tänder.
Så här ansöker du
Om du vill ansöka om tandvårdsstödsintyg kan du kontakta din biståndshandläggare på kommunen eller personalen på ditt boenden som skickar in ansökan till tandvårdsenheten på landstinget, det är de som avgör om du får intyget.
Om du inte har insatser från kommunen kan du vända dig direkt till landstingets tandvårdsenhet men du behöver då ha skickat in ett intyg som beskriver ditt omvårdnadsbehov. Det kan skrivas av någon som känner dig väl exempelvis din läkare, distriktssköterska eller kurator.
Läs mer på Vårdgivarguidens webbplats.
Högkostnadsskydd
Du kan också ha rätt till tandvård med högkostnadsskydd vid vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar. Du ska då tala med din läkare som kan hjälpa dig med intyg och eventuella remisser.
Så här mycket kostar det
En munhälsobedömning av tandhygienist kostar inget.
Är du i behov av nödvändig tandvård kostar det lika mycket som inom hälso- och sjukvården och avgifterna räknas då in i ditt högkostnadsskydd.
Om du tackar nej
Du kan tacka nej till bedömning av din munhälsovård. Om du gör det kan du sedan ändra dig och få den vid ett senare tillfälle. Även om du tackar nej till munhälsobedömningen kan du fortfarande få nödvändig tandvård.
Statligt tandvårdsstöd för vuxna
Det finns ett statligt tandvårdsstöd som består av ett allmänt tandvårdsbidrag till dig från det år du fyller 24, och ett skydd mot höga kostnader. Mer information finns på 1177 Vårdguiden.
Barn och ungdomar
Alla barn och ungdomar har rätt till kostnadsfri regelbunden tandvård till och med det kalenderår de fyller 23 år.