Ansök om ekonomiskt bistånd
Du som har problem med ekonomin kan ansöka om ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag.
Kontakta oss
Om du har ekonomiska problem, och din inkomst inte räcker till för dina nödvändiga utgifter, kan du söka ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd.
Varje ansökan granskas individuellt och vid bedömningen tas hänsyn till just din situation. Det ekonomiska biståndet ska vara en tillfällig hjälp och du måste aktivt göra vad du kan för att så snart som möjligt klara av din ekonomi på egen hand.
Innan du ansöker
Arbetssökande
Om du är arbetssökande behöver du stå till arbetsmarknadens förfogande för att kunna söka ekonomiskt bistånd. Det betyder att du ska vara anmäld på Arbetsförmedlingen, söka arbete aktivt och ta emot erbjudet arbete eller annan sysselsättning som du blir erbjuden.
Använd dina tillgångar
Om du har pengar på banken ska du använda dem i första hand. I fall du till exempel äger din bostad eller en bil, kan du behöva sälja det för att få pengar till din försörjning. Om du är gift, registrerad partner eller sambo är din partner skyldig att försörja dig.
Socialförsäkringar
I fall du har rätt till andra bidrag, som till exempel bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning, ska du ansöka om om det i första hand.
Om du är 65 år eller äldre och inte har pension, eller så låg pension att du inte kan försörja dig på den, ska du vända dig till Pensionsmyndigheten för att ansöka om äldreförsörjningsstöd.
Kontrollera dina avgifter
Det är viktigt att du kontrollerar att kommunen har rätt uppgifter om din inkomst om du betalar avgifter som till exempel för förskola eller hemtjänst. Du som studerar eller har eget företag har generellt inte rätt till ekonomiskt bistånd.
Det här ska pengarna gå till
Ekonomiskt bistånd består av två olika delar. Den ena delen kallas försörjningsstöd och ska gå till kostnader för till exempel mat, kläder, förbrukningsvaror och bostad. Försörjningsstödet prövas månadsvis.
Den andra delen kallas bistånd till livsföringen övrigt. Du kan anöka om pengar till exempelvis läkarvård, medicin, tandvård, glasögon, möbler eller annat du behöver till hemmet. Det ska handla om sådant du behöver för att ha en rimlig levnadsnivå.
Gör en provberäkning
Du kan själv räkna ut ditt preliminära ekonomiska bistånd beroende på hur dina inkomster och utgifter ser ut. Beräkningen är förenklad och resultatet är därför ingen garanti för om du kan eller inte kan få ekonomiskt bistånd.
Så här ansöker du
Första gången du vill ansöka om försörjningsstöd ringer du till oss på kommunen.
Om du är gift, registrerad partner eller sambo räknas ni som ett hushåll med gemensam ekonomi och både din och din partners ekonomi utreds.
Om du har ett pågående ärende
Ansökan om försörjningsstöd prövas månadsvis. Det innebär att du måste lämna in en ny ansökan inför varje ny månad du vill söka försörjningsstöd. Samtidigt kompletterar du den med uppdaterat underlag för samtliga inkomster och utgifter. När du har ett pågående ärende kan du ansöka digitalt.
Om din ansökan är komplett gör vi vårt bästa för att du ska få beslut inom ett par dagar.
Ansök digitalt
Du behöver Bank-ID för att logga in i ansökan.
Din rätt att överklaga
Om du inte är nöjd och tycker att beslutet är felaktigt kan du överklaga det.
- Du har tre veckor på dig att skriftligt överklaga från det datum du fick del av beslutet
- Du behöver förklara varför du tycker att beslutet är felaktigt och hur du vill att det ska ändras
- Du ska ange att Förvaltningsrätten i Stockholm är mottagare av din överklagan, men du ska ändå skicka överklagan till Täby kommun
- Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid kommer kommunen skicka det vidare till Förvaltningsrätten i Stockholm för vidare prövning
- Om du behöver hjälp med att skriva en överklagan kan du kontakta din handläggare
Skicka överklagan till:
Täby kommun
Social omsorg
183 80 Täby
I överklagan behöver du ange vilket beslut som överklagas och varför. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till förvaltningsrätten som ska överpröva beslutet.