Ung med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du och din familj ansöka om hjälp och stöd från kommunen.
Kontakta oss
Socialtjänstens mottagningsgrupp för barn och unga: 08-555 593 34
Ställ din fråga via webben
LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. Det är en lag som handlar om vad du som har en funktionsnedsättning har rätt till för stöd och hjälp för att kunna leva som andra barn och unga i samma ålder som du.
Så här går det till
Kontakt
Du och dina föräldrar ansöker om den insats som ni tror skulle kunna hjälpa dig. Är du över 18 år kan du ansöka på egen hand. Kontakt sker genom kommunens kontaktcenter.
Utredning
Ni träffar en handläggare och går igenom dina behov. Sedan gör handläggaren en utredning. Personen på kommunen som hjälper dig kallas ibland för LSS-handläggare och ibland för biståndshandläggare. Du kan vända dig till din handläggare om du har frågor, behöver stöd och hjälp eller om du inte är nöjd med insatsen.
Beslut
Du får ett brev med beslut om du har rätt till stödet.
Insatser
Här är en lista på möjliga insatser enligt LSS. Du väljer vilken utförare som ska genomföra insatsen.
Avlösare
Om din familj ska hitta på något som du inte kan vara med på kan en person som kallas för avlösare komma hem till dig. Ibland kommer avlösaren på bestämda tider, kanske en dag i veckan. Ibland kommer avlösaren bara om det har hänt någonting särskilt som gör att din familj inte kan vara med dig.
Kontaktperson
En kontaktperson är en person du kan träffa för att göra aktiviteter med utanför hemmet, till exempel att fika, gå på bio, konserter eller annat som du tycker om. Det kan finnas flera anledningar till att du kan behöva en kontaktperson. Kanske du inte träffar så många på din fritid eller inte umgås så mycket med dina klasskamrater.
Kortis – att bo utanför hemmet
Du kan ha rätt till en insats som kallas för kortis och betyder att du får åka någonstans utan familjen ett tag. Tanken är att du bland annat ska få chans att vara någon annanstans än hemma, kunna vila och hitta på saker som du tycker är roliga. Under tiden kan dina föräldrar och syskon också göra andra saker. Du kan till exempel få åka på sommarläger, vara hemma hos en stödfamilj eller på korttidsvistelse.
Personlig assistent
Om du behöver hjälp med sådant som att äta, gå på toaletten, klä på dig, tvätta dig, prata eller kommunicera med andra kan du ha rätt till en personlig assistent. Din personliga assistent ska hjälpa dig med sådant som du själv inte kan göra.
Korttidstillsyn efter skolan
Du som är över 12 år och går i skolan kan ha rätt till korttidstillsyn. Det funkar ungefär som fritids och du ska kunna vara där före och efter skolan, på lov och studiedagar.
Ledsagarservice
Om du har svårt att ta dig ut på egen hand för att utöva fritidsaktiviteter och intressen, till exempel gå på museum, idrotta, fika eller göra annat du gillar kan du få hjälp att göra det av en person som kallas ledsagare. I första hand stöttar ledsagaren dig till och från aktiviteten, men kan även vara med som stöd under aktiviteten.
LSS-boende
Ibland kan du som har en funktionsnedsättning just på grund av funktionsnedsättningen inte bo hemma hos dina föräldrar, även om de får stöd på olika sätt. Då kan du ha rätt att bo i ett LSS-boende. Det är ett hem med särskild service och ska vara anpassat efter dina behov.
Uppföljning
Efter en tid följer du och handläggaren upp insatsen för att se om den hjälper dig på rätt sätt.
Du kan också läsa om de vanligaste frågorna vi brukar få om LSS.
Om du inte är nöjd
Du kan alltid kontakta din handläggare om du känner dig missnöjd med det stöd du får. Du kan också ringa till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. De har en telefonlinje för barn och ungdomar på 020-120 06 06. Den har öppet måndag−fredag, kl. 9−17.