Vanliga frågor och svar
Här kan du få svar på några vanliga frågor som unga brukar ha om socialtjänsten eller om LSS.
Kontakta oss
Socialtjänstens mottagningsgrupp för barn och unga: 08-555 593 34
Ställ din fråga via webben
Vanliga frågor och svar om soc
Vad har jag för rättigheter i kontakt med socialtjänsten?
Du har många rättigheter i kontakt med soc.
- du har rätt att ställa frågor, du får fråga samma sak flera gånger om du inte förstår
- du har rätt att bli lyssnad på och tagen på allvar
- du har rätt att få hjälp
- du har rätt att ha en tolk när du pratar med soc
- du har rätt att få information om vad som händer efter ditt möte med soc, vad soc gör i din utredning och det som skrivs om dig
- du bestämmer själv hur mycket du berättar för soc, du kan vara helt tyst och bara lyssna. För att soc ska kunna hjälpa är det viktigt att kunna berätta. Du kan prata med soc om hur det känns bäst för dig att prata. Du kan ha kontakt med soc på olika sätt och ta med dig någon som stöd
Kommer mina föräldrar få veta vad jag berättar för soc?
Om du är under 18 år behöver soc i vanliga fall tala om för dina vårdnadshavare vad ni har pratat om. Socialsekreteraren stämmer av med dig om det är någonting som känns jobbigt att dina föräldrar att få veta och hur ni kan prata med dina föräldrar på ett sätt som känns okej för dig.
Det är viktigt att du berättar för socialsekreteraren om du är rädd för vad som händer om vi pratar med dina föräldrar. Om det är riktigt allvarligt har soc möjlighet att skydda dig.
Vad kommer soc att göra med mig?
Det viktigaste soc gör är att prata med dig för att försöka förstå det som är svårt, vad som känns bra för dig och hur du vill ha det. Om soc bestämmer att någonting behöver hända med dig kommer de att prata med dig om det.
Hur ofta kommer jag att träffa soc?
Det är olika hur ofta man träffar sin socialsekreterare, ibland är det en gång och ibland flera gånger. Du kan fråga din socialsekreterare hur ofta ni kommer att träffas.
Vad kan soc hjälpa mig med och kommer soc att hjälpa mina föräldrar också?
Soc pratar med dig, din familj och andra viktiga vuxna för att se vad som skulle hjälpa just er.
Du kan få svar på fler frågor på webbplatsen kollpasoc.se
Vanliga frågor och svar om LSS
Vad är LSS
LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Hur ser ett möte med LSS-handläggarna ut?
Oftast ses vi i Täby kommunhus för att prata om vad du behöver stöd och hjälp med i vardagen. Där finns pennor ifall du vill rita. Om du har svårigheter att prata så finns även bildstöd som vi kan använda i mötet. Om du vill ha med din förälder eller någon annan person till mötet så är det helt okej. Mötet kan ta olika lång tid beroende på hur du tycker att det känns. Du får när du vill avbryta mötet och säga att du inte orkar mer, att du vill ha en paus eller ställa frågor.
Hur lång tid tar det från att jag ansöker tills att jag får en insats?
Det tar vanligtvis tre månader för oss att göra en utredning, ibland lite längre och ibland lite kortare. En utredning innebär att vi tar reda på om du har behov av stöd från oss. Om vi beslutar att du får insatsen får du sedan tillsammans med din förälder välja en utförare. Ibland går det fort att hitta en utförare och ibland tar det lite längre tid.
Kan jag få hjälp av LSS om jag har ADHD?
LSS är en rättighetslag vilket innebär att en har rätt att ansöka om stöd om du omfattas av en av lagens personkretsar. Du kan exempelvis ha en utvecklingsstörning, autism eller rörelsehinder. ADHD gör inte att du omfattas av LSS. Du kan då få stöd från till exempel socialtjänsten.