Ansök om stöd och service
Kommunen erbjuder olika stödinsatser till dig med funktionsnedsättning. Du kan få insatser beviljade enligt både socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) med hjälp av en handläggare.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Så här ansöker du
Du, din vårdnadshavare eller din företrädare kan ansöka skriftligt, muntligt, digitalt eller vid ett möte med handläggare. I ansökan bifogar du läkarintyg och psykologutredning som bekräftar din diagnos.
Handläggaren tar sedan kontakt med dig och bokar in ett möte. Under mötet får du information om hur en utredning går till. Du får information om insatser och utförare. Under mötet med handläggarna kommer du att få berätta om dina behov och dina mål med insatsen/ insatserna.
Handläggningen ska ske så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt. Hur lång tid den tar beror på vad du ansöker om, om alla underlag finns och hur ärendebelastningen är på avdelningen.
När utredningen är klar får du den hemskickad tillsammans med ett beslut. Du kan antingen få bifall, avslag eller delavslag på din ansökan. Ett avslag eller delavslag kan överklagas. Du får alltid tydlig information från din handläggare om hur du överklagar.
Vid alla nybesök ställer vi alltid frågor om våldsutsatthet. Det gör vi oavsett anledningen till besöket.
Utredningen sker enligt Individens Behov i Centrum, IBIC. Vill du veta mer om IBIC kan du läsa på Socialstyrelsens webbplats.
Ansök digitalt
Om du inte kan/vill använda e-tjänsten har du möjlighet att kontakta Täby kommuns kontaktcenter för att få en pappersansökan hemskickad med post eller på mejl.
Telefonnummer: 08-555 590 00
E-post: kc@taby.se
Om du inte är nöjd och tycker att beslutet är felaktigt kan du överklaga det.
- Du har tre veckor på dig att skriftligt överklaga från det datum du fick del av beslutet
- Du behöver förklara varför du tycker att beslutet är felaktigt och hur du vill att det ska ändras
- Du ska ange att Förvaltningsrätten i Stockholm är mottagare av din överklagan, men du ska ändå skicka överklagan till Täby kommun
- Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid kommer kommunen skicka det vidare till Förvaltningsrätten i Stockholm för vidare prövning
- Om du behöver hjälp med att skriva en överklagan kan du kontakta din handläggare
Skicka överklagan till:
Täby kommun
Social omsorg
183 80 Täby
I överklagan behöver du ange vilket beslut som överklagas och varför. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till förvaltningsrätten som ska överpröva beslutet.
Om LSS
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag. Det innebär att du har rätt att söka vissa insatser beroende på vilken personkrets du omfattas av. Du som omfattas av LSS ska uppfylla kriterierna till någon av de tre grupperna som lagen avser, så kallade personkretsar. Det betyder att du har:
- utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd (Aspergers syndrom med mera)
- betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder på grund av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, är stora och förorsakar betydande svårigheter i det dagliga livet och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Även om du omfattas av LSS betyder det inte att du automatiskt har rätt till stöd och hjälp. Din handläggare gör alltid en behovsprövning.
Insatser enligt LSS är avgiftsfria. Dock tillkommer avgifter för hyra för dem som bor i vuxenboende samt för dem som har fyllt 19 år och bor i barnboende. Kostnader för mat och övriga kostnader för privat bruk tillkommer i alla LSS-verksamheter.
Insatser enligt LSS
- 9§1 Råd och stöd
- 9§2 Personlig assistans
- 9§3 Ledsagarservice
- 9§4 Kontaktperson
- 9§5 Avlösarservice i hemmet
- 9§6 Korttidsvistelse utanför hemmet
- 9§7 Korttidstillsyn för ungdomar över 12 år
- 9§8 Boende barn och ungdomar
- 9§9 Bostad med särskild service för vuxna
- 9§10 Daglig verksamhet
- 10§ Individuell plan
Om SoL
Om du inte är berättigad till insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan du ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen (SoL). Du har också rätt att ansöka om stöd enligt SoL även om du omfattas av LSS. Du kan exempelvis ansöka om hemtjänst, ledsagning, dagverksamhet/sysselsättning, avlösning, boendestöd, trygghetslarm och särskilt boende.
Bistånd kan ges för din försörjning (ekonomiskt bistånd) samt för din livsföring i övrigt.
Du som beviljats hemtjänst eller särskilt boende/bostad med särskild service får betala en hemtjänst-, eller omsorgsavgift. Avgiften baseras på din inkomst. Det är ingen avgift för boendestöd eller insatsen sysselsättning.
Sekretess
Täby kommun följer offentlighets- och sekretesslagen. Det betyder att du som sökande är garanterad att ingen annan får reda på uppgifter om ditt ärende.
För att Täby kommun ska kunna förmedla information till andra myndigheter behöver du lämna ett samtycke.
Det kommunala rådet för funktionshinderfrågor
Det kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) finns till för samråd och information mellan kommunen och de organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning. Rådet initierar också frågor som har betydelse för personer med funktionsnedsättning.
Kommunala rådet för funktionshinderfrågor
En film om hur det är att besöka avdelning funktionsnedsättning
Frågor om våldsutsatthet
Vid alla nybesök på socialtjänsten ställer vi alltid frågor om våldsutsatthet. Det gör vi oavsett anledningen till besöket.