Gruppbostad LSS
Boende i gruppbostad, eller gruppboende som det ibland kallas, är till för dig som behöver mycket stöd och omvårdnad från personal i din vardag.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
En gruppbostad består av fem eller sex lägenheter i samma byggnad. Du har en egen lägenhet och du har tillgång till gemensamma utrymmen där du kan träffa dem som bor i de andra lägenheterna i gruppbostaden. Personal arbetar på boendet dygnet runt och finns tillhands för att du ska får det stöd som du behöver, både i och utanför din lägenhet.
Så här är det att bo i en gruppbostad
Lägenhet
I en gruppbostad har du din egen lägenhet. Där finns sovrum eller sovalkov, sällskapsrum, kök eller kokvrå och badrum. Storleken på lägenheten varierar. Lägenheten är tom när du flyttar in. Du får själv möblera och se till att du har det du behöver i din lägenhet.
Andrahandskontrakt
När du bor i en gruppbostad har Täby kommun ett förstahandskontrakt på bostaden och du hyr sedan av kommunen i andra hand. Precis som för alla hyresgäster gäller hyreslagen och du ansvarar för din bostad. Det innebär till exempel att du som hyr en lägenhet har ansvarar för att sköta om din lägenhet. Behöver du stöd från personalen får du det. Ett exempel är du inte stör dina grannar med hög musik.
Gemensamhetslokal
Varje gruppbostad har en lokal, ett rum, som är gemensamt. Lokalen är oftast ett kök, ett matrum och en sällskapsdel. Lokalen är till för alla som bor i gruppbostaden och för personalen. I gemensamhetslokalen kan ni äta mat tillsammans, titta på tv, spela spel och umgås.
Stöd från personal
Ditt behov av stöd utförs av personal från gruppbostaden. Du bestämmer hur stödet i din vardag ska se ut tillsammans med personalen. Saker du kan behöva stöd med kan vara; att sköta om din lägenhet, att duscha, att laga mat eller att ha kontakt med vänner och anhöriga.
När du bor i en gruppbostad tar du emot stöd från personal. Du är med och planerar ditt stöd. Stödet ni kommer överens om skrivs ner i en genomförandeplan. Genomförandeplanen beskriver för personalen hur ditt stöd ska ges. Uppföljning av genomförandeplanen görs minst en gång per år.
Bemanning
I gruppbostaden arbetar en chef som är ansvarig för gruppbostaden. Det arbetar även personal dygnet runt på boendet. I vissa gruppbostäder är personal vaken på natten och i andra så har personalen en lokal där de sover. Det beror på vilket stöd du behöver under natten. Du kan kontakta personal under natten om du behöver.
Personalen har den utbildning som behövs för att du ska få det stöd som du behöver.
När du bor i en gruppbostad får du en stödperson som är den personal som har lite extra kontakt med just dig. Din stödperson hjälper dig även i kontakten med andra, till exempel med din dagliga verksamhet.
Tystnadsplikt
Personalen i gruppbostaden har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får prata eller lämna ut uppgifter om dig till andra, om du inte har gett din tillåtelse till att de får göra det. Personal som arbetar i gruppbostaden får prata med varandra om ditt behov av stöd.
Dokumentation
Personalen har skyldighet enligt lag att dokumentera. Det betyder att personalen skriver ner det som de hjälper dig med, vad som har hänt under en dag eller saker som är viktigt för dig. Du har rätt att läsa det personalen skriver om dig.
Mat och måltider
Du handlar, betalar och lagar din egen mat med stöd av personal i din lägenhet. Du och personal lagar mat tillsammans vissa dagar och andra dagar värmer ni en matlåda från dagen innan. I vissa gruppbostäder erbjuder personalen ibland gemensamma måltider och du väljer själv om du vill delta eller inte.
Fritid, aktiviteter och egen tid
När du bor i gruppbostad har du också rätt att få stöd för att kunna delta i fritidsaktiviteter. Personalen i gruppbostaden ger dig stöd för att du ska få en meningsfull fritid.
På din fritid väljer du själv vad du vill göra. Det kan vara att vila, gå på promenad, lyssna på musik, se på film och tv, umgås med en granne du har lärt känna eller inte göra någonting. Ibland ordnar personalen gemensamma aktiviteter. Du väljer själv om du vill vara med på dem. Du får gärna komma med förslag på aktiviteter till personalen. Det finns även möjlighet för dig att göra aktiviteter tillsammans med personal utanför boendet.
Under din egen tid behöver du även planera tillsammans med personalen för att ta hand om din lägenhet.
Hälso- och sjukvård
Gruppbostaden har ett team kopplat till sig för hälso- och sjukvård. Teamet består av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Du kan få hjälp med att:
- Bedöma ditt behov av hjälpmedel.
- Tillsammans med dig, lägga upp en plan för att öka din rörlighet och motorik.
- Hantera dina läkemedel.
- Utreda ditt behov av omvårdnad.
- Samordna dina vårdkontakter tillsammans med personalen på din LSS-verksamhet.
Personal på boendet hjälper dig att få kontakt med teamet om du behöver stöd. Du är fortsatt listad hos den vårdcentral eller läkare som du själv har valt.
Hyra
Du betalar hyra för din lägenhet. Hur stor din hyra är beror bland annat på hur stor din lägenhet är. Du betalar ingenting för det stöd du får från personalen.
Andra kostnader
I en del gruppbostäder ingår el och internet i hyran och i andra gruppbostäder får du betala det separat. Du betalar för den mat du vill äta och för de förbrukningsvaror som du använder. Du behöver också ha och betala för en hemförsäkring.
Inkomst
Det är viktigt att du har ordnat så att du har inkomst och kan betala dina kostnader som hyra och mat, innan du flyttar in i gruppbostaden.
Du kan ha rätt till olika typer av inkomster. Läs mer på Kommunalt bostadstillägg.
Gruppbostäder i Täby
Namn |
---|
Furuvillans gruppbostad
Furuvägen 87 |
Galopphästens gruppbostad
Blinkersgatan 25, Täby |
Gärdeshöjdens gruppbostad
Gärdesvägen 9 |
Gärdets gruppbostad
Gärdesvägen 9a |
Hagmo gruppbostad
Hagmovägen 1 |
Libby gruppbostad
|
Ljungmyrens gruppbostad
Ljungmyrsvägen 14 |
Löttinge gruppbostad
Havrevägen 4 |
Lövbrunna gruppbostad
Lövbrunnavägen 75 |
Njords gränds gruppbostad
Njords gränd 18 |
Torpängsgränds gruppbostad
Torpängsgränd 1 |
Vallatorps gruppbostad
Vallatorpsvägen 10B |
Gruppbostäder i Täby
Furuvillan
Furuvillans gruppbostad som ligger i Gribbylund har gångavstånd till ett litet centrum och närhet både till kollektivtrafik och en fin badplats.
Här bor du som har en diagnos inom autismspektrumet.
Om boendet
På gruppbostaden finns sex tvårumslägenheter på 40-43 kvadratmeter med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och separat sovrum. Badrummet är rymligt och har plats för egen tvättmaskin. Alla lägenheter har utgång till egen uteplats.
Till de gemensamma utrymmena hör kök, vardagsrum och tvättstuga. I huset finns även personalens lokaler.
Utanför gruppbostaden ligger den fina trädgården med gemensamma uteplatser där man kan njuta av både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. På måndagskvällar besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokaler. Där arrangeras temakvällar och middag till självkostnadspris. Hemma i ”villan” äter vi gemensam middag en dag i veckan.
På Furuvillans gruppbostad finns ett 1-till-1 arbetsrum där du kan träna med hjälp av personal eller arbeta enskilt om du hellre vill det. Du kan också prova att vila i en Ergonova gungsäng för taktil stimulering. Den verkar lugnande och avslappnande vilket har en välgörande effekt på sinnet.
På Furuvillan finns också ett bubbelbadkar som både stimulerar blodcirkulationen, stärker kroppsuppfattningen och dessutom är skönt att bada i. Varannan vecka åker vi till Åkersberga och badar i en anpassad bassäng.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Furuvillans gruppbostad arbetar i dagsläget en stödpedagog, och tretton stödassistenter varav en är teamkoordinator.
Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Furuvägen 87, Täby
Gärdet
Gärdets gruppbostad ligger vackert beläget i ett villaområde i Roslags-Näsby. Här finns fina omgivningar för promenader och närhet till ett litet centrum med närbutik, pizzeria, frisör och gym. Det är nära till tågen på Roslagsbanan och bussar vid Roslags-Näsby trafikplats där det också ligger en hamburgerrestaurang. Täby Centrum ligger en hållplats bort på Roslagsbanan.
Om boendet
I villan finns fem lägenheter fördelade på två våningar, tre lägenheter på övervåningen och två lägenheter på nedervåningen. Lägenheterna på nedervåningarna är handikappanpassade. Alla lägenheterna består av ett rum med sovalkov, hall, kök och badrum. Lägenheterna är mellan 40-50 kvadratmeter stora.
Gruppbostaden har gemensamma utrymmen för dig som tycker om sällskap. Där kan du träffa personal eller umgås med dina grannar. I anslutning till det gemensamma utrymmena finns en stor, solig altan och en härlig trädgård. Vi ordnar både individuella och gemensamma aktiviteter. Det kan bland annat vara promenader, fikastunder, grillkvällar eller utflykter.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Gärdets gruppbostad arbetar åtta stödassistenter och en stödpedagog. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Gärdesvägen 9A, Täby
Hagmo
Hagmo gruppbostad ligger i Täby kyrkby. Här har du nära till Roslagsbanan, bussar, matbutik, vårdcentral och tandläkare.
Om boendet
Till gruppbostaden hör sex enrumslägenheter på 35-39 kvadratmeter. Vissa har helt öppen planlösning med kök/vardagsrum/sovrum integrerat, medan en har ett separat sovrum. Till alla lägenheter hör badrum med dusch.
Centralt i boendet hittar du gemensamhetslokalen. Där finns tillgång till kök, matsal, vardagsrum och balkong om du vill ha sällskap eller bara känna samhörighet. I anslutning till gemensamhetslokalen ligger personalens kontor och andra lokaler.
Utanför gruppbostaden ligger en för området gemensam uteplats där kan man grilla eller kanske ha en bouleturnering.
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. En kväll i veckan besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokal. Där anordnas temakvällar och middag till självkostnadspris.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Hagmo gruppbostad arbetar sex stödassistenter. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Hagmovägen 1, Täby
Libby
Libby gruppbostad är nybyggd och ligger i ett villaområde i Gribbylund. Den ligger precis vid en allmänning och det är nära till Ensta-skogen och Rönningesjön. På närliggande Bergtorpsvägen finns en busshållplats och det är gångavstånd till Gribbylunds centrum.
Om boendet
Gruppbostaden har sex lägenheter och gemensamhetsutrymmen. Lägenheterna består av ett rum med sovalkov, hall, kök och badrum. De är 50 kvadratmeter. Varje lägenhet har en egen stenlagd uteplats. Det finns även en gemensam uteplats.
I gemensamhetsutrymmet kan du träffa personal eller umgås med grannar. Vi ordnar både individuella och gemensamma aktiviteter.
Bemanning
Det finns personal dygnet runt och som är vaken på natten. I arbetsgruppen finns undersköterskor, stödassistenter och stödpedagog. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Libbyvägen 19, Täby
Ljungmyren
Ljungmyrens gruppbostad ligger i ett flerbostadsområde i Skarpäng. Här har du nära till bussar, matbutik och det fina Rösjöbadet.
Om boendet
Till gruppbostaden hör fem enrumslägenheter i lite olika storlek, alla med balkong.
I gemensamhetslokalen finns tillgång till kök, matsal och vardagsrum om du vill ha sällskap eller bara känna samhörighet. I anslutning till gemensamhetslokalen ligger personalens kontor och andra lokaler. Utanför gruppbostaden ligger en för området gemensam uteplats. Där kan man grilla eller kanske ha en bouleturnering.
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. En kväll i veckan besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokal. Där anordnas temakvällar och middag till självkostnadspris.
Bemanning
På natten finns det personal som har sovande jour. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Ljungmyrens gruppbostad arbetar i dagsläget en stödpedagog och sju stödassistenter. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Ljungmyrsvägen 7, Täby
Löttinge
Löttinge gruppbostad är en nybyggd gruppbostad som öppnar sina dörrar i september 2024. Gruppbostaden ligger i Löttingelund som är ett område med villor och radhus. Gruppbostaden ligger nära naturområden och Rönningesjön. Vid sjön finns en badplats.
På Löttinge gruppbostad bor personer som tillhör personer inom personkrets 1 LSS. De som bor på boendet har autism och intellektuell funktionsnedsättning.
Om boendet
Gruppbostaden har sex lägenheter och gemensamhetsutrymmen. Lägenheterna består av ett rum med sovalkov, hall, kök och badrum. I badrummet finns det tvättmaskin med integrerad torktumlare. Lägenheterna är 50 kvadratmeter. Varje lägenhet har en egen uteplats. Det finns även en gemensam uteplats.
Gemensamhetsutrymmet är anpassat utifrån målgruppen. Här är lugna miljöer skapade i syfte att minimera intryck. Här kan du träffa personal eller umgås med grannar. På boendet ordnas både individuella och gemensamma aktiviteter.
Bemanning
Det finns personal dygnet runt och som är vaken på natten. I arbetsgruppen finns undersköterskor, stödassistenter och stödpedagog. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Havrevägen 4, Täby
Lövbrunna
Lövbrunna gruppbostad är vackert belägen i ett lugnt villaområde nära Vallatorp. Här går du i förfäders fotspår då området är rikt på fornlämningar från brons och järnåldern. Här har du nära till bussar, matbutik och flera stall om du tycker om hästar.
Lokalerna är ljusa, luftiga och även anpassade för dig som har ett större behov av omvårdnad.
Om boendet
På gruppbostaden finns sex lägenheter med extra takhöjd för en rymligare känsla. Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och separat sovrum. Alla lägenheter har en egen stenlagd uteplats.
Till de gemensamma utrymmena hör ett rymligt kök, vardagsrum och tvättstuga. I anslutning till dessa ligger även personalens lokaler. Utanför de gemensamma lokalerna finns en stor uteplats där man kan njuta av både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. På måndagskvällar besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokaler. Där anordnas temakvällar och middag till självkostnadspris.
På Lövbrunna finns även en Ergonova gungsäng för taktil stimulering. Den verkar lugnande och avslappnande vilket har en välgörande effekt på sinnet.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Lövbrunna gruppbostad arbetar elva stödassistenter och en stödpedagog som också är teamkoordinator. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Lövbrunnavägen 75, Täby
Njords gränd
Njords gränd ligger vackert i ett villaområde i Täby kyrkby med skogen inpå knuten. Här finns fina promenadstråk, golfbana och en egen boulebana.
På Njords gränd bor du som har en diagnos inom autismspektrumet.
Om boendet
På gruppbostaden finns sex tvårumslägenheter med extra högt till tak. Lägenheterna har en öppen planlösning med kök och vardagsrum ihop, separat sovrum och ett rymligt badrum. Alla lägenheter har utgång till en egen stenlagd uteplats.
I de gemensamma utrymmena finns ett stort kök med vardagsrum och en inglasad innergård där man kan njuta av både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. En kväll i veckan besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokaler. Där anordnas temakvällar och middag till självkostnadspris. Fryshusets fredagsdans och musikkafé i Sollentuna är också välbesökta evenemang.
På Instagram kan du följa vad som händer i verksamheten.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Njords gränd arbetar stödassistenter och en stödpedagog. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Njords gränd 18, Täby
Gärdeshöjden
Gärdeshöjdens gruppbostad ligger vackert beläget i ett villaområde i Roslags-Näsby. Här finns fina omgivningar för promenader och närhet till ett litet centrum med närbutik, pizzeria, frisör och gym. Det är nära till tågen på Roslagsbanan och bussar vid Roslags-Näsby trafikplats där det också ligger en hamburgerrestaurang. Täby Centrum ligger en hållplats bort på Roslagsbanan.
Om boendet
I villan finns fem lägenheter fördelade på två våningar. Tre lägenheter på övervåningen och två lägenheter på nedervåningen. Lägenheterna på nedervåningarna är handikappanpassade. Alla lägenheterna består av ett rum med sovalkov, hall, kök och badrum. Lägenheterna är mellan 40-50 kvadratmeter stora.
Gruppbostaden har gemensamma utrymmen för dig som tycker om sällskap. Där kan du träffa personal eller umgås med dina grannar. I anslutning till det gemensamma utrymmena finns en stor, solig altan och en härlig trädgård. Vi ordnar både individuella och gemensamma aktiviteter. Det kan bland annat vara promenader, fikastunder, grillkvällar eller utflykter.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Gärdeshöjdens gruppbostad arbetar åtta stödassistenter och en stödpedagog. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Gärdesvägen 9, Täby
Torpängsgränd
Torpängsgränds gruppbostad ligger i Gribbylund och har gångavstånd till ett litet centrum och närhet både till både kollektivtrafik och det fina Ängsholmsbadet.
Om boendet
Lokalerna på Torpängsgränd är anpassade för dig som har ett större behov av omvårdnad. På gruppbostaden finns sex lägenheter på cirka 42 kvadratmeter med kök/vardagsrum och separat sovrum. Alla lägenheter har en egen uteplats.
Till de gemensamma utrymmena hör kök, vardagsrum och tvättstuga. I huset ligger även personalens lokaler.
Gruppbostaden har också två fina gemensamma uteplatser där man kan njuta av både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. En kväll i veckan besöker de som vill Träffpunkten i fritidsgården Oasens lokaler. Där anordnas temakvällar och middag till självkostnadspris.
På Torpängsgränd finns det utomhusgungor som också passar dig som sitter i rullstol. En gång i veckan vi åker vi och badar i en anpassad bassäng i Åkersberga.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Torpängsgränds gruppbostad arbetar i dagsläget fjorton stödassistenter. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Torpängsgränd 1, Täby
Vallatorp
Vallatorp gruppbostad ligger i Vallatorp med närhet både till både kollektivtrafik, matbutik och fina promenadvägar.
På gruppbostaden bor du som har en intellektuell funktionsnedsättning. Lokalerna är även anpassade för dig som har ett större behov av omvårdnad.
Om boendet
På gruppbostaden finns sex lägenheter på 32-35 kvadratmeter med öppen planlösning. Ett litet varmförråd tillhör varje lägenhet.
Till de gemensamma utrymmena hör kök och vardagsrum där du kan umgås med andra boende och personal. I anslutning till det gemensamma utrymmet ligger personalens lokaler.
Gruppbostaden har också en fin uteplats där man kan njuta av både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter
Aktiviteter anordnas både gemensamt och individuellt utifrån önskemål. Varje månad hålls boendemöten där man bland annat planerar kommande aktiviteter.
Du kan också prova att vila i en Ergonova gungsäng för taktil stimulering. Den verkar lugnande och avslappnande vilket har en välgörande effekt på sinnet.
Bemanning
På natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. På Vallatorp gruppbostad arbetar elva stödassistenter varav en är teamkoordinator, samt en stödpedagog som delar sin tjänst med den närliggande servicebostaden. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Vallatorpsvägen 10B, Täby
Galopphästen
Galopphästens gruppbostad ligger i Täby park. I området byggs många bostäder och det finns caféer och restauranger. Täbys nybyggda simhall finns i närheten. Det är också nära till Roslagsbanans station Galoppfältet.
Här bor personer som tillhör personkrets 1 enligt LSS.
Om boendet
I gruppbostaden finns sex tvårumslägenheter på 43-45 kvadratmeter med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och separat sovrum. Badrummet är rymligt och har tvättmaskin och torkskåp. Det finns klädkammare i lägenheten och förråd i källaren. Vissa lägenheter har utgång till egen uteplats.
Till de gemensamma utrymmena hör kök och gemensamhetslokal. I huset finns även personalens lokaler. Utanför gruppbostaden finns en gemensam uteplats för både stillhet och social samvaro.
Aktiviteter
När du bor i gruppbostad har du också rätt att få stöd för att kunna delta i fritidsaktiviteter. Personalen i gruppbostaden ger dig stöd för att du ska få en meningsfull fritid. På din fritid väljer du själv vad du vill göra. Det kan vara att vila, gå på promenad, lyssna på musik, se på film och tv, umgås med en granne du har lärt känna eller inte göra någonting. Ibland ordnar personalen gemensamma aktiviteter. Du väljer själv om du vill vara med på dem. Du får gärna komma med förslag på aktiviteter till personalen. Det finns även möjlighet för dig att göra aktiviteter tillsammans med personal utanför boendet, till exempel besöka Gribbylunds gård. När du är ledig behöver du med personal även planera för att ta hand om din lägenhet.
Bemanning
Boendet är bemannat dygnet runt, på natten finns det personal som är vaken. I arbetsgruppen finns bred kompetens och lång erfarenhet. Till boendet finns det ett team för hälso- och sjukvård som besöker boendet regelbundet utefter behov.
Adress
Blinkersgatan 25, Täby
Så här ansöker du om bostad
Om du vill ansöka om bostad eller annan insats kontaktar du oss på Täby kommun. När vi fått din ansökan får du träffa en handläggare som utreder ditt behov av hjälp och du kan bli beviljad en bostad genom antingen LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller SoL (socialtjänstlagen).
Du kan ansöka digitalt via e-tjänst eller kontakta oss via telefon, e-post eller webbformulär.
E-post: kc@taby.se
Telefonnummer: 08-555 590 00
Frågeformulär
Läs mer om att ansöka om stöd till personer med funktionsnedsättning