Riksfärdtjänst
Riksfärdtjänst är till för dig som på grund av din funktionsnedsättning inte kan göra längre privata resor med den allmänna kollektivtrafiken till en kommun i ett annat län.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Ska du resa till en kommun utanför Stockholms län och har en funktionsnedsättning som medför att du inte kan resa till normala reskostnader kan du ansöka om riksfärdtjänst.
Riksfärdtjänst sker i första hand med allmänna kommunikationer (tåg, pendeltåg, buss, båt och flyg) tillsammans med en ledsagare och i andra hand med taxi. Tillstånd ges till det alternativ som kostar minst men samtidigt gör resan möjlig att genomföra för resenären.
Förutsättningar för att få riksfärdtjänst
- Beviljas om du har en stor och varaktig funktionsnedsättning som gör att du måste resa på ett särskilt kostsamt sätt. Att du beviljats färdtjänst är inte tillräckligt.
- Resans syfte ska vara rekreation, fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet.
- Resan görs i Sverige från en kommun till en annan.
- Resan får inte på annat sätt vara bekostad av stat, kommun eller landsting.
- Ansökan ska göras innan resan, inte í efterhand.
Ansök om riksfärdtjänst
- Fyll i ansökningsblanketten och skicka in till: Täby kommun, 183 80 Täby Kommun. Komplettera gärna med ett läkarintyg där det framgår att du har stora och varaktiga funktionsnedsättningar.
- En biståndshandläggare kontaktar dig och bokar tid för ett möte.
- Om du beviljas riksfärdtjänst får du ett skriftligt beslut skickat hem till dig.
Du behöver ansöka senast tre veckor innan avresa. Vid större helger (jul och påsk) bör du lämna in din ansökan sex veckor innan planerad avresa.
Så här mycket kostar det
Om du blir beviljad riksfärdtjänst betalar du själv en egenavgift, medan kommunen betalar den överskjutande kostnaden. Egenavgiften fastställs av staten och motsvarar ungefärliga normala resekostnader med allmänna kommunikationer. Medresenär betalar samma egenavgift som den som är beviljad riksfärdtjänst. Ledsagarens kostnader står kommunen för.
Ledsagare
Behovet av ledsagare ska vara knutet till själva resan och inte till vistelsen vid resmålet.Om du har behov av ledsagare ordnar du det på egen hand då det inte är kommunens skyldighet. I det fall du inte kan ordna en ledsagare själv kan du ansöka om detta enligt socialtjänstlagen.
Medresenär
Du som inte har rätt att ta med ledsagare kan ändå ta med dig en annan person på resan, en så kallad medresenär. Medresenär avser en resenär, som utan att vara ledsagare, reser i sällskap med den som fått tillstånd. Medresenär är ofta fråga en anhörig, vän eller bekant. Den personen får själv betala för sin resa.