Lämna kriminalitet
Vill du eller känner du någon som vill bryta med en kriminell livsstil eller en kriminell gruppering? Det finns stöd att få för att göra det.
Om jag vill lämna kriminalitet, vad kan jag få hjälp med?
Du kontaktar oss på socialtjänsten. Sedan kommer vi överens om ett längre telefonsamtal eller personligt möte. Då får du chansen att berätta om dig själv och vi beskriver hur vi skulle kunna hjälpa dig.
Tillsammans med dig tar vi fram det stöd som skulle passa dig, dina behov och din situation. Du kan bland annat få stöd med:
- Vägledning och behandling på din resa att lämna kriminalitet
- Stöd om du har beroendeproblem
- Att samordna kontakt med nödvändiga myndigheter och vårdkontakter
- Hjälp med kontakt angående försörjningsstöd vid behov av ekonomiskt bistånd
- Budget- och skuldrådgivning
- Stöd i kontakt för att få till en sysselsättning, arbete eller studier
- Om du är utsatt för hot kan vi tillsammans med polisen hjälpa till med skydd om det finns behov, till exempel placering på skyddad ort och sekretessmarkering
- Planera inför frigivning från anstalt
Avhoppare och avhopparprogram
Om du är utsatt för hot och vill sluta med kriminalitet kan vi tillsammans med polisen hjälpa till med skydd. Då gör polisen en riskbedömning och du behöver uppfylla vissa villkor. Om polisen bedömer att du uppfyller dessa villkor får du erbjudande om att delta i avhopparverksamheten. Om du tackar jag får du då hjälp med skyddat boende och omfattande stöd. Du kan kontakta polisen direkt eller så hjälper vi dig med det.
Vill du hoppa av kriminaliteten? Så här gör du, polisen.se
Vad ska jag tänka på?
Det viktiga är inte vad du har gjort – vi vill hjälpa dig att lämna kriminalitet. Du behöver inte berätta detaljerat om olika brott och du behöver inte ge information om andra än dig själv. Du förtjänar möjligheter att förändra ditt liv och vi vill vara en del av den förändringsprocessen.
Hur funkar det?
Vi vet att man behöver stöd inom flera olika livsområden för att bryta upp ur kriminalitet. Därför formar vi ett individanpassat och samlat stöd för att hjälpa dig göra en livsstilsförändring.
För att du ska få det stöd du behöver samarbetar vi med olika myndigheter och verksamheter. Det är din situation och dina behov som avgör vilka myndigheter och verksamheter som kan vara nödvändiga att koppla in.
För dig som förälder eller anhörig
Läs mer om vilka riskbeteenden du ska vara vaksam på som förälder samt vad du kan göra.
Föräldrainformation om kriminalitet
Du som anhörig kan behöva stöd och vägledning hur du ska förhålla dig. Kontakta oss för mer information.
Välkommen att kontakta oss
Vill du veta mer? Kontakta oss på direktnummer 08-555 572 50 eller via ungdomsbrottsjouren@taby.se